Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yakub-i Çerhi hazretleri Kimdir Hakkında Bilgi

Yakub-i Çerhi hazretleri Kimdir Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Yakubi Çerhi hazretleri Kimdir Hakkında Veri

Yakubi Çerhi hazretleri, evliyanın büyüklerindendir İnsanların iman, ibadet ve etik hususunda doğruyu öğrenip, yapmalarını karşılayan ve Allahü teâlânın rızasına kavuşturmak için rehberlik eden ve kendilerine “Silsilei aliyye denilen İslam âlimlerinin on yedincisidir Derin âlim ve kâmil bir veli idi

Kendisi anlatır:
“Buhara ’nın âlimlerinden ilim tahsil edip icazet aldıktan sonra memleketime dönmek üzere idim İçimde Behaeddini Buhari hazretlerinin yanında gitmek arzusu hasıl oldu Huzuruna varıp; “Beni hatırdan çıkarmayınız diye yalvardım “Bütün gideceğin sırada mı bana geliyorsun? buyurdu “Gönlüm iştiyakınızla doymuşdedim “Bu özlem ne sebepten geliyor? dedi “Büyük bir zatsınız ve herkesin makbulüsünüz dedim Bunun üstüne; “Bu sebep kâfi değil, daha makbul bir şey bulman lazımdır Halkın beni kabulü şeytanca olabilir buyurdu Bunun üzerine; “Sahih bir hadisi şerifte; “Allahü teâlâ bir kulunu severse, onun sevgisini kullarının kalblerine düşürür Halk Müziği onu severler buyurulmuştur deyince, gülüş ederek “Biz azizanız dedi Bu sözü duyunca kendimden geçer gibi oldum Çünkü bu görüşmeden bir ay kadar önce, bir rüya görmüştüm Rüyamda bana; “Azizan ’ın talebesi ol! demişlerdi Behaeddini Buhari hazretleri; “Biz azizanız buyurunca rüyayı hatırladım Baştan; “Bana teveccüh ediniz, hatırınızdan çıkarmayınız diye yalvardım “Bir gün Azizan ’dan (Ali Ramiteni'den) böyle bir istekte bulunmuşlar O da, bir şeyin hatırda kalması için bir vasıtaya gereksinim olduğunu söylemiş ve hatırlamaya vesile olacak bir şey istemişler buyurdu Bunu söyledikten sonra, bana mübarek takkesini hediye ederek, “Şu takkeyi al, onu her gördüğünde bizi hatırla ve yanında bul buyurdu

Yeniden kendisi anlatır:
“Allahü teâlânın inâyetiyle bu fakirde erenler yoluna girmek arzusu doğunca, Behaeddini Buhari hazretlerine kavuşmak nasip oldu Onun kerem ve iltifatları beni saadete gark etti Gördüm ancak, mürşidim kâmildir Değişik vakalar ve gaybi işaretlerden sonradan, Kur ’lahzaı kerimi açıp bir âyeti işaret yakalamak istedim; “O Peygamberler Allah ’ın hidayetine eriştirdiği kimselerdir, sen de onların gittiği yoldan yürü mealindeki âyeti kerime çıktı, bağlılığım kat kat arttı

Tereddüt içinde bulunduğum günlerden idi İçimde o kadar bir kasırga koptu fakat, anında Behaeddini Buhari hazretlerinin huzuruna kavuşmak için Kasrı Arifan ’a gittim Behaeddini Buhari hazretlerinin evlerine yaklaştığım süre; yola çıkmış, beni beklemekte olduğunu gördüm Beni yanında oturttu Namaz kıldıktan daha sonra sohbete başladı

Buyurdu ki:
“İlim iki kısımdır Biri kalb ilmi; bu ilim, en yardımsever olan ilimdir Bu ilmi nebiler ve resuller öğretir Diğeri lisan ilmidir Bu ilim de Allahü teâlânın insanoğluna hüccetidir Batın ilminden sana bir pay erişmesini ümit ederim

“Sadakat ehliyle oturduğunuz vakit, itinalı olun Çünkü onlar, kalblere girip himmetinize bakarlar Biz, kendi kararımızla kimseyi kabul edemeyiz Böyle memuruz Bakalım bu gece bize ne dikkat çekici buyurulur Eğer seni kabul ederlerse, biz de kabul ederiz

Ömrümde o gece değin çetin ve kuvvet bir gece geçirmedim Saadet kapısının yüzüme kapanmasından korktum Sabahtan namazını hocamla beraber kıldım Namazdan sonra; “Sana müjdeler olsun, kabul işareti geldi Biz insanları az kabul ederiz Kabul ettiğimiz süre da geç kabul ederiz Tâ ki gelenlerin nasıl geldiği ve zamanının gelmiş olduğu belli olsun buyurdu Halifesi Alâüddini Attar ile sohbet etmemizi emretti Ben de onun yanına gittim ve vefatına değin sohbetlerinde kaldım Onun halifesi olarak insanlara dürüst yolu gösterdim *