Yandım Hudey Turkusu (Turkmen Gelini)
Seferberlik yıllarında askere alınanlar, ya cok uzun yılar sonra doner, yada hic donmezlermiş Hele bu gidilen yer Yemen ise, geri donme ihtimali hemen hemen hic olmazmışCunku gidenlerin cok azı sağ olarak geri donuyormuş Erzincan’dan bir delikanlı, uzun yıllar sevdiği kızla nihayet evlenirGelinle bir hafta bile birlikte kalmadan,askere alınarak yemene
gonderilir Bunun uzerine hem gelin, hem de kendisi cok uzulur, ama; Care yoktur, vatan hizmetine gidilecektir
Askere giden delikanlıdan uzun bir zaman haber alınamaz Bunun uzerine kendisinin olduğune kanaat getirilir Bir sure sonrada bu delikanlının babası,oğlunun hanımını, yani gelinini kendisiyle evlenmeye ikna eder ve geliniyle evlenir
Aradan birkac sene gecer Delikanlı bin bir turlu meşakkat!ten sonra askerliğini bitirerek Erzincan'a doner, koyune gider Evine varır ki, hanımı ev damında hamur yoğuruyor Hanımı kendisini gorunce şaşkınlık gecirir ve ağlamaya başlar Delikanlı hanımına, sevineceği yerde neden ağladığını sorar Hanımı iki gozu iki ceşme,durumu olduğu gibi delikanlıya anlatır Delikanlı bu durum karşısında, beyninden vurulmuşa doner Delikanlının başına gelenlere koy halkı da cok uzulur Bu acıklı durumu;Delikanlının ağzından, aşağıdaki turku ile dile getirirler
Ev damına girdim aney,yandım hudey diley diley
Elleri hamur
Gozunden akıyor bir sulu yağmur oy
Baba nerden aldın aney yandım hudey diley diley
Sen bu gelini
Odasına girdim kahve buşurur oy
Kınalı parmaklar aney yandım hudey diley diley
Fincan duşurur
Seni goren aşık aklın şaşurur oy
Baba nerden aldın aney, yandım hudey diley diley
Sen bu gelini
Odasına girdim namaz’a durmuş oy
Kaşları gozleri aney, yandım hudey diley diley
Kendine uymuş
Seni goren aşık aklın şaşurmuş oy
Sen bu gelini
Keten koynek giymiş yakası nazuk oy
Koluna yapturdum aney, yandım hudey diley diley
Altun bilezuk
Opmeye kıyamam sevmeye yazuk oy
Sen bu gelini
Bacasından cıkmış ayvanın dal’ı oy
Yuzune de vurmuş aney,yandım hudey diley diley
Yazmanın alı
İşte gorunuyor dunyanın halı oy
Sen bu gelini
Elleri kınalı aney, Yandım hudey dily diley
Taze gelini
Bende alttaki arkadaşımdan muhur gozlum turkusunun hikayesini rica ediyorum
Seferberlik yıllarında askere alınanlar, ya cok uzun yılar sonra doner, yada hic donmezlermiş Hele bu gidilen yer Yemen ise, geri donme ihtimali hemen hemen hic olmazmışCunku gidenlerin cok azı sağ olarak geri donuyormuş Erzincan’dan bir delikanlı, uzun yıllar sevdiği kızla nihayet evlenirGelinle bir hafta bile birlikte kalmadan,askere alınarak yemene
gonderilir Bunun uzerine hem gelin, hem de kendisi cok uzulur, ama; Care yoktur, vatan hizmetine gidilecektir
Askere giden delikanlıdan uzun bir zaman haber alınamaz Bunun uzerine kendisinin olduğune kanaat getirilir Bir sure sonrada bu delikanlının babası,oğlunun hanımını, yani gelinini kendisiyle evlenmeye ikna eder ve geliniyle evlenir
Aradan birkac sene gecer Delikanlı bin bir turlu meşakkat!ten sonra askerliğini bitirerek Erzincan'a doner, koyune gider Evine varır ki, hanımı ev damında hamur yoğuruyor Hanımı kendisini gorunce şaşkınlık gecirir ve ağlamaya başlar Delikanlı hanımına, sevineceği yerde neden ağladığını sorar Hanımı iki gozu iki ceşme,durumu olduğu gibi delikanlıya anlatır Delikanlı bu durum karşısında, beyninden vurulmuşa doner Delikanlının başına gelenlere koy halkı da cok uzulur Bu acıklı durumu;Delikanlının ağzından, aşağıdaki turku ile dile getirirler
Ev damına girdim aney,yandım hudey diley diley
Elleri hamur
Gozunden akıyor bir sulu yağmur oy
Baba nerden aldın aney yandım hudey diley diley
Sen bu gelini
Odasına girdim kahve buşurur oy
Kınalı parmaklar aney yandım hudey diley diley
Fincan duşurur
Seni goren aşık aklın şaşurur oy
Sen bu gelini
Odasına girdim namaz’a durmuş oy