Yapay Tadlandırıcılar Haklarında fazla spekülasyon yapılmasına rağmen aspartam ve asesulfam K türevi tatlandırıcılar sağlığa kimyasal olarak hasar verdiklerine dair bedensel kanıt yoktur ve pratikte hiç kalori içermezler Bu maddeler, aralarında kolalı içeceklerin de bulunduğu çok sayıda üründe yapay tatlı tadını oluşturmak için kullanılırlar Suni tatlandırıcıların birincil ortaya çıkışı şeker hastalarının kullanımı amacıyla olmuştur Ama vakit içinde gelişen şişmanlığı ve buna tedavi arayan şişmanları fark eden endüstri önünde duran kocaman pastayı kaçırmamış, sanki zayıflamanın yolu suni tatlandırıcılardan geçer gibi sayısız “diyetlayt yapay tatlandırıcılı ürünü kullanıma sunmuştur Günümüzde bir sürü şişman, koca bir hamburger menüsünün içindeki patates kızartmalarına mayonez dökerken kilo almayayım diye de layt kola içmektedir Yapay tatlandırıcıların en büyük zararı yapay bir güven duygusu oluşturmalarıdır Bu ürünü tüketenler sağlıkları için iyi bir şey yaptıklarını düşünüp gerisini anlamsız vermeyi kendilerinde yargı görürler Bunun yanında tatlı isteğini bastırmak için bol miktarda tüketildiklerinde, o lahza için menfaat sağlasalar da daha sonra ortaya çıkacak tatlı isteğinin şiddetini arttırırlar Çünkü vücut kullanılanın yapay mı yahut hakiki mi olduğunu anlayamadığından ne kadar fazla tatlı yerseniz sonra pek fazla istersiniz Dürüst olan elden geldiğince yapay yada gerçek tatlı tadından kaçmaktır Böylece kısır döngüyü kırar ve ne kadar az yapay yada gerçek tatlı yerseniz daha sonra o kadar az istersiniz