yapılan iylikler unutulursa!!!! yapılan iyilik unutulursa??? Bir kurdu avcılar kötü halde sıkıştırmışlar Kurt ormanda oraya buraya kaçmakta, oysa peşindeki avcıları bir türlü def edemez Canını kurtarmak için çılgın gibi koşarken bir köylüye rastlar Köylü elinde yabasıyla tarlasına girmektedir Kurt adamın önüne çöker ve yalvarmaya başlar: Ey insan, ne olur yardım et bana, peşimdeki avcılardan kaçacak nefesim kalmadı, eğer sen yardım etmezsen azıcık sonra yakalayıp öldüreceklerKöylü bir an düşündükten sonra yanındaki manâsız çuvalı açar,kurda içine girmesini söyler Çuvalın ağzını bağlar, sırtına vurur ve yürümeye devam eder Birkaç dakika sonra da avcılara rastlar Avcılar köylüye bu civarda bir kurt görüp görmediğini sorarlar, köylü görmedimder ve avcılar uzaklaşır Avcıların en ince ayrıntısına kadar uzaklaştığından kesin olduktan sonradan köylü sırtındaki torbayı indirir, ağzını açar, kurdu dışarı salar Çok teşekkürlerder kurt, Bana büyük bir iyilik yaptın, Manâlı değilder köylü ve tarlasına gitmek üzere yürümeye başlar Bir dakikadiye seslenir kurt: Fazla uzun zamandır bu avcılardan kaçıyorum, çok bitkin düştüm, açım, kuvvetimi toplamam için bir şeyler yemem lüzumlu ve burada senden diğer gıda bir şey değilKöylü şaşırır: Olur mu, ben senin hayatını kurtardımYapılan iyiliklerden, verilen hizmetlerden daha tez unutulan bir şey yokturder kurt Ben de kendi çıkarım için senin iyiliğini hatırından çıkmak ve seni yemek zorundayımBir süre tartıştıktan sonra, ormanda karşılarına çıkacak olan ilk üç kişiye bu konuyu sormaya ve ona tarafından davranmaya karar verirler Karşılarına önce yaşlı bir kısrak çıkar Ne vefasıder kısrak, Ben sahibime yıllarca hizmet ettim, arabasını çektim, taylar doğurdum, gezdirdim Ve yaşlanıp bir işe yaramadığımda beni bu nedenle kapıya koyduBir sıfır öne geçen kurt sevinirken bir köpeğe rastlarlar Ben hizmetin değerini haberdar olan bir efendi görmedimder köpek, Yıllardır sadâkatle hizmet ederim sahibime, koyunlarını korurum, yabancılara saldırırım, fakat o beni her gün tekmeler, sopayla vururKurt köylüye döner, İşte gördünder Köylü De son bir çabayla Lakin üç diye konuşmuştuk, birine daha soralım, daha sonra beni yediye cevap verir Bu kere karşılarına bir tilki çıkar Başlarından geçenleri, tartışmalarını anlatırlar Tilki defalarca nefret edilen şey ettiği kurda bir oyun oynayacağı için keyiflenir Her şeyi anladım dader tilki, Bu minicik torbaya sen nasıl sığdın?Kurt bir şeyler söyler, tilki inanmamış gibi yapar: Gözümle görmeden inanmamİşin sonuna geldiğini düşünen kurt torbaya girer girmez, tilki köylüye işaret eder ve köylü torbanın ağzını sımsıkı bağlar Köylü eline bir taş alır ve Beni yemeye kalktın ha nankör mahlukatdiyerek torbanın içindeki kurdu bir zaman pataklar Daha Sonra tilkiye döner Sana minnettârım, beni bu kurttan kurtardınder Tilki de Benim için bir Zevktidiye yanıt verir O an köylünün gözü tilkinin parlak kürküne takılır, bu kürkü satarsa alacağı parayı düşünür ve hiç beklemeden elindeki taşı kafasına vurup tilkiyi öldürür Sonradan da torbanın içindeki kurdu ayağıyla dürter: Haklıymışsın kurt, yapılan iyilikten daha tez unutulan bir şey yokmuş