iltasyazilim
FD Üye
Malzemeler
*1 kg buğday
*1 kg + 1 su bardağı toz şeker
*3 tatlı kaşığı tuz
*2,5 su bardağı haşlanmış nohut
*1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
*13 adet kuru kayısı
*1,5 su bardağı kuru üzüm (sarı üzüm)
*23 su bardağı kuş üzümü
*1,5 su bardağı tuzsuz fıstık
*2 adet elma
*Rendelenmiş 1 portakal kabuğu
Servis için:
*Tarçın
*Susam
*Ceviz
*Fındık
*Nar
Not: Şeker ve tuz miktarını kendi damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz
Hazırlanışı
Aşure içerisine koymak için kuru incir de almıştım Ancak kararmasını istemediğim için kullanmadım Malum incir, ceviz ve tarçın gibi malzemeler aşure içerisine koyulduğunda aşureyi karartıyor
Bir de büyük tencerem olmadığı için ben 5 litrelik 2 ayrı tencerede yaptım Yani tüm aşure malzemelerini ikiye bölerek koydum
Öncelikle buğday akşamdan sıcak suya ıslatılarak sabaha kadar bekletilir Ben ilk ısladığım da bir kaç defa suyunu değiştirdim 23 süzme işleminden sonra ıslayıp bırakabilirsiniz
Sabah, buğday süzülerek tencereye alınır Üzerine sıcak su doldurularak orta hararetli ateşe alınır 1,5 saat kadar pişirilir
Şimdi gelelim biraz uğraştıran önemli kısmına…:
Yaklaşık 1,5 saat kadar pişirildikten sonra, buğdaylar büyük tahta bir kaşıkla tencerenin ortasından kenarına doğru bastırılarak dövülür Buğdaylar bu esnada biraz ezilecek ve daha da dirilecektir Bu aşama önemli Burada kesinlikle blendır kullanmayın Kullanırsanız aşure görüntü açısından çok kötü olur Dövme işleminden sonra aşurenin kıvamı 4 fotoğraftaki gibi olmalıdır
Aşure dövüldükten hemen sonra şeker ve tuz eklenir Eğer aşurenin kıvamı koyu ise sıcak kaynamış su eklenerek biraz açılabilir Ben epey ekledim Çünkü malzemeleri de ekleyince baya koyulaşıyor 1520 dk kadar kaynatmaya devam edilir
Ardından sırasıyla malzemeler eklenir
Önce haşlanmış nohut ve fasulye eklenir Sonra portakal kabuğu rendesi ve yıkanıp minik küpler şeklinde doğranmış kuru kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü eklenir
Ardından kabuklarından ayrılmış tuzsuz fıstık, ve sonrasında kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış elmalar eklenir Karıştırılarak, yaklaşık 20 dk daha kaynatılır Ve altı kapatılır
Kapağı kapatılarak en az 1 saat dinlendirilir
Ayrı bir yerde narlar, kabuklarından ayrılarak tanelenir
Susam tavada hafif kavrulur
Ceviz ve fındık iri şekilde dövülür Ben cevizi iri dövdükten sonra bütün fındık ile karıştırdım Siz isterseniz fındığı da dövebilirsiniz
Dinlenmiş olan aşure kaselere alınır Üzerine sırasıyla fındıkceviz karışımı, susam, nar ve tarçın serpilir Ve servis yapılır
::Afiyet Şeker Olsun::
*
*
*1 kg buğday
*1 kg + 1 su bardağı toz şeker
*3 tatlı kaşığı tuz
*2,5 su bardağı haşlanmış nohut
*1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
*13 adet kuru kayısı
*1,5 su bardağı kuru üzüm (sarı üzüm)
*23 su bardağı kuş üzümü
*1,5 su bardağı tuzsuz fıstık
*2 adet elma
*Rendelenmiş 1 portakal kabuğu
Servis için:
*Tarçın
*Susam
*Ceviz
*Fındık
*Nar
Not: Şeker ve tuz miktarını kendi damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz
Hazırlanışı
Aşure içerisine koymak için kuru incir de almıştım Ancak kararmasını istemediğim için kullanmadım Malum incir, ceviz ve tarçın gibi malzemeler aşure içerisine koyulduğunda aşureyi karartıyor
Bir de büyük tencerem olmadığı için ben 5 litrelik 2 ayrı tencerede yaptım Yani tüm aşure malzemelerini ikiye bölerek koydum
Öncelikle buğday akşamdan sıcak suya ıslatılarak sabaha kadar bekletilir Ben ilk ısladığım da bir kaç defa suyunu değiştirdim 23 süzme işleminden sonra ıslayıp bırakabilirsiniz
Sabah, buğday süzülerek tencereye alınır Üzerine sıcak su doldurularak orta hararetli ateşe alınır 1,5 saat kadar pişirilir
Şimdi gelelim biraz uğraştıran önemli kısmına…:
Yaklaşık 1,5 saat kadar pişirildikten sonra, buğdaylar büyük tahta bir kaşıkla tencerenin ortasından kenarına doğru bastırılarak dövülür Buğdaylar bu esnada biraz ezilecek ve daha da dirilecektir Bu aşama önemli Burada kesinlikle blendır kullanmayın Kullanırsanız aşure görüntü açısından çok kötü olur Dövme işleminden sonra aşurenin kıvamı 4 fotoğraftaki gibi olmalıdır
Aşure dövüldükten hemen sonra şeker ve tuz eklenir Eğer aşurenin kıvamı koyu ise sıcak kaynamış su eklenerek biraz açılabilir Ben epey ekledim Çünkü malzemeleri de ekleyince baya koyulaşıyor 1520 dk kadar kaynatmaya devam edilir
Ardından sırasıyla malzemeler eklenir
Önce haşlanmış nohut ve fasulye eklenir Sonra portakal kabuğu rendesi ve yıkanıp minik küpler şeklinde doğranmış kuru kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü eklenir
Ardından kabuklarından ayrılmış tuzsuz fıstık, ve sonrasında kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış elmalar eklenir Karıştırılarak, yaklaşık 20 dk daha kaynatılır Ve altı kapatılır
Kapağı kapatılarak en az 1 saat dinlendirilir
Ayrı bir yerde narlar, kabuklarından ayrılarak tanelenir
Susam tavada hafif kavrulur
Ceviz ve fındık iri şekilde dövülür Ben cevizi iri dövdükten sonra bütün fındık ile karıştırdım Siz isterseniz fındığı da dövebilirsiniz
Dinlenmiş olan aşure kaselere alınır Üzerine sırasıyla fındıkceviz karışımı, susam, nar ve tarçın serpilir Ve servis yapılır
::Afiyet Şeker Olsun::
*
*