Yaprak Dökümü’ adli dizinin insafsiz gelini Ferhunde ferhunde gerçek ismi ferhunde gerçek adı yaprak dökümü ismi nin adı yaprak dökümü gercek Yaprak Dökümü’ adli dizinin insafsiz gelini Ferhunde’yi oynayan Deniz Çakir, kötü bayan rolleriyle ozdeslestirilmeyi tasa etmiyor Sokakta onu gorenler ‘İnsaf be!’ dese de Çakir, Ferhunde’ye sahip cikiyor; ‘Onun hikayesini henuz bilmiyorsunuz’ Onu daima fena kadın rolleriyle tanidik Önce Âlem Ünal ve Hülya Avşar’li ‘Kadın İsterse’ adli dizide izledik Bu sitcom’da Deniz Çakir fettan kadıni canlandiriyordu Çakir simdi de Resat Nuri Guntekin’in yurek burkan romani ‘Yaprak Dökümü’nden televizyona uyarlanan dizide ailenin kötü gelini Ferhunde’yi oynuyor Ama bu defa daha kötü, deyim yerindeyse insafi kurumus! Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuari’ndan mezun olan Çakir’in ‘Kötü kadıni oynarsa ustune yapisir oyle gider’ gibi bir derdi değil Ferhunde ekranda belirince izleyicinin icinden olur ya de onun sacini basini yolmak geliyor fakat o canlandirdigi kötü gelin Ferhunde’ye sonuna kadar sahip cikiyor Günahsız, melek kiz rollerinde oynayip sevilmek gibi de bir derdi yok Ankara’da egitimini tamamladiktan sonradan ‘Bogulacaksam buyuk denizde bogulayim’ diyerek İstanbul’un yolunu tutan 24 yasindaki Deniz Çakir ile daha basinda oldugu oyunculuk seruvenini konustuk Oyunculugun temellerinden birinin canlandirilan karaktere ‘hak atamak’ oldugu soylenir Sizin durumunuzda bu cok baskı Çunku ‘Ferhunde’ kötü niyetli Bu sizi zorluyor mu? Senaryoda daha sonra ne olacagini, Ferhunde’nin o lahza neden oyle davrandigini bilmedigim icin bazen onu anlamakta sorun yasiyorum Bazen nasil bu kadar fena olabilir, altinda ne yatiyor diye dusundugum oluyor Lakin siz de gelecek bolumlerde anlayacaksiniz, aslinda oyle bir hikayesi var ancak Ferhunde’nin, hayata karsi duydugu ofkenin bir sebebi var Ondaki bu hirsi, guc takintisini anlayabiliyor musunuz, siz de de var midir? Onda baskin olma istegi var Hayattan pek cok darbe almis ancak artik ezilmek istemiyor Ben de elde etmek istedigim seyler konusunda tutkuluyumdur ama baskalarini degil kendimi yiyip bitiririm FERHUNDE ÜSTÜME YAPIŞMAZ Sokakta yururken nasil tepkilerle karsilasiyorsunuz? Sokakta beni gorenler, ‘Nasil bu değin acimasiz olabiliyorsun’ veya ‘İnsaf be’ diyor Kimse kendisini Ferhunde’nin yerine koymuyor Ama bu cok umurumda degil, rolumun ustume yapismasi gibi bir kaygim değil, daha yolun basindayim Fena rolden korkmuyorum cunku onemli olan o rolun derinligi Oynamayi cok istediginiz bir rol var mi? Muzikalde oynamak isterim, rolun buyuklugu onemli degil, ayrintili karakterleri oynamak isterim dahası okulda da, televizyonda da bana defalarca başat kadıni oynattilar Sizce neden?Galiba ifademden, durusumdan beni guclu kadın rolune uygun gorduler Leydi Macbeth ile mezun oldum Burada da guclu kadıni oynadim, defalarca bu imaji ciziyorum galiba bu da yonetmen ve yapimcilarin kolayina geliyor Bu benim degil onlarin tercihi Ben ise aksiyonu disarida degil, iceride olan karakterleri oynamaktan şımartma aliyorum Disa dogru degil, ice dogru aglayan bir kadıni ornegin Dizileri para kapisi, tiyatro edebilmek icin sadece bir arac olarak gormek seyirciye karsi haksizlik degil mi?Evet, haksizlik Ben 80 sonrasi kusaktanim ve biz zaten bu populer kulturun icinde dogduk Bu reddedemeyecegimiz bir gercek Kendimi populer kulture alet etmem ama bunun icinde oldugumu da reddedemem Kesinlikle ki benim de bir entelektuel durusum, yaşam gorusum var Hayir deme sansim var lakin icinde bulundugum sektor ne kadar ticari de olsa bana oyunculuk anlaminda getirisinin olduguna inaniyorum Tiyatroyu oyuncular icin bu kadar ozel kilan sey nedir? Oynadiginiz metin, ornegin bir Moliere oyunu, yillar oncesine ait ve onu hic okumamis bir adam ilk önce sizin dilinizden Moliere’i duyuyor İzleyen insan biraz uyanik, algilari acik ve tepki verme gudusune sahipse o insanda siz bir sey uyandiriyorsunuz Televizyonda her izledigimiz bize bir sey açıklama edemiyor Tiyatroda ise ortada canli bir sey var ve iyi ya da kötü karsi tarafa bir seyler geciriyorsunuz Oyuncu olmasaydiniz hangi meslegi tercih ederdiniz? Kose yazari olmayi cok isterdim Çunku yazabilen insanlara cok buyuk hayranlik duyuyorum Ortaokuldan itibaren idol edindigim insanlar hep gazeteciydi, ornegin Can Dundar Son soru Âlem Ünal’la hakkinizda ask dedikodulari cikmisti Fazla cirkin bir dedikodu SEYİRCİ APTAL YERİNE KONUYOR Artik konservatuara giris sinavlarinda bile ‘guzellik’ onemli bir ayırıcı özellik haline geldi Sizce niçin ozellikle kadın oyuncularin bir de goze hitap etme zorunlulugu var? Ekran denilen yer benzeri hep estetik insanlari gormemiz gereken bir yermis gibi algilaniyor Pek degil halbuki Oyunculuga kafa yoran biri icin fizik hic onemli degildir Kendine bakar o ayri, ama cirkin gorunme kaygisini katiyen tasimamasi gerekir Ben bugun ekranda bu kaygiyi cok net goruyorum Örnegin, su siralar bir dizide basroldeki bayan koyde yasiyor fakat kirpikleri rimelli uyaniyor, saclari da masali Direkt kanali degistiriyorum, istiyorum ki seyirci de bu kadar uyanik olsun! Aptal yerine konulmasin Lakin bas taci yapiliyor Aptal bir seyirci var maalesef, hazira konan, verileni sorgulamayan insan sayisi cok Deniz Çakir, ‘Kadın İsterse’ ile Yaprak Dökümü’nde kötü kadıni oynayarak sohreti yakaladi Fakat guzel oyuncu artik farkli rollerle de basarisini gostermek istiyor Henuz 24 yasinda genc ve yetenekli bir oyuncu olan Deniz Çakir'i once basrollerini Âlem Ünal ve Hülya Avşar'in paylastigi Bayan İstersedizisinde kötü bayan 'Alev' roluyle tanidik Çakir'i simdi de Resat Nuri Guntekin'in olumsuz eseri Yaprak Dökümü'nun gunumuze uyarlanmis senaryosunda Ferhunderolundeki buyuk performansi ile tekrar 'fena bayan' karakteri ile izliyoruz Hacettepe Üniversitesi Konservatuar bolumu mezunu olan Deniz Çakir canlandirdigi hirsli ve kötü kadın karakterleri ile yapimcilarin son zamanlarda aranilan tipi olmayi basardi Aslinda bu durumdan o kadar hoslanmayan genc oyuncu bu karakterden kurtulmak istiyor ve firsat verilirse iyi birini de canlandirabilecegini soyluyor Guzel oyuncu ile Yaprak Dökümü dizisinin setinde gorustuk Oyunculugu yasam sekli olarak sectigini bildiren Deniz Çakir rolun hakkini belirlemek icin gerekirse opusup, sevisebilecegini bunun da cok dogal oldugunu soyluyor BOZULDUĞUNU GÖSTEREN BAKIŞ 'Kadın İsterse'den sonradan tekrar kötü bir kadın rolundesiniz Bunun hakkinda ne soyleyeceksiniz? Sanirim yapimcilar birazcık kolaya kacarak Nasilsa bu kizin boyle bir malzemesi var Bundan yararlanabilirizdiye dusunuyorlar Oysa sunu anında belirteyim bu dizideki konu adamakıllı farkli ozellikler iceriyor İkisinin de kötülukleri, hayata karsi duruslari birbirinden cok farkli Canlandirdigim 'Ferhunde' degiskenleri olan bir rol olusuyla benim cok severek canlandirdigim bir şahsiyet oldu Boylesine fena bir rolde olmak disarida nasil karsilaniyor? İnsanlara azıcık nahoş gelen birini oynuyorum Hatta kötü sozler soyleyenler, kizanlar bile oluyor Maalesef ulkemiz izleyicisinin tipik ozelliklerinden biridir bu Boyle davrananlara bozuldugumu gosterir bir bakis firlatinca, Natürel siz aslinda boyle bir insan degilsinizdirdiyorlar Aldigim tepkilere soyle seviniyorum; çağrıda bulunmak ancak rolumu cok iyi canlandiriyorum ve insanlari inandiriyorum Deniz Çakir nasil birisi? Yani Ferhunde’ye aynı yani var mi? Hayatimda oyle kötü dusuncelerim falan değil Onun gibi biri katiyen degilim Kendi halimde, isimle basarili almak icin inanilmaz calisan biriyim Ad adina bazi amac ve ideallerimi gerceklestirmek icin caba sarf ediyorum Canlandirdigim rolun hakkini atamak icin ugrasmak benim en buyuk zevkim Eger millet benim canlandirdigim rol hakkinda olumlu ya da negatif konusuyorlarsa bu bana buyuk aaaif veriyor Dizinizin bu kadar basarili olmasini neye bagliyorsunuz? Aslinda yalnızca bizimki icin degil tum basarili olan diziler icin gecerli olan bazi kurallar var; İyi program metni, oyuncu kadrosu, yonetmen ve dogru kanal Özellikle iyi bir yonetmen varsa iyi bir oyuncu da olabiliyor Hatta bazen o kisinin yalnızca fiziginin bile guzel olmasi yetebiliyor Çunku yonetmen oyle bir cekiyor ancak o insan aniden iyi bir oyuncu oluveriyor Ayrica halkin da kendisine yakin hissettigi dizi tutuyor Cümbür Cemaat oyuncu olabilir mi? Bu iş icin egitim sart mi? Cümbür Cemaat oyunculuk yapabilir Bu bir amaç meselesidir Disaridaki birine bu dunya cok aydınlık ve aaaifli geliyor Fakat ben bu meslegin sözde dunyanin en kolay isiymis gibi algilanmasina karsiyim Oyuncu olmayi cümbür cemaat layigi ile beceremez Bu isi kötü yapanlar kisa surede elenip gidiyor Ama tiyatroda bu en ince ayrıntısına kadar degisiyor tabii Orada egitim sart Bu yuzden basarili olan dizilerde tiyatrocularin da katkisi cok buyuktur Oyuncu olmak isteyenler, dizilerle sohretin daha basit yakalandigini dusunuyor olabilir mi? Evet olabilir tabii Onlarin amaci aslinda oyunculuktan cok, unlu almak İste 'bir sekilde goz onunde olayim, parlayayim' diye dusunenler var Lakin bir taraftan da bu meslege gercekten gonul vermis halk da var Ben dort sene konservatuari bosu bosuna okumadim Bu benim yaşam secimim Bu meslegi yalnızca para icin degil, bununla yasamayi sectim Ben bu meslek bir uçtan bir uca ozellikle sahnede kendimi var edebilme arzumu yasiyorum Bu dizindeki rolunuzden daha sonra Kötü bayan karakteri oynamamdiyebiliyor musunuz? Hayir boyle kestirip atamam Kuşkusuz farkli bir karakteri oynamak isterim Ama karsima baştan iyi bir proje cikar ve fena kadın karakteri bana duserse bunu kabul edebilirim Natürel ust uste fena bir karakteri oynamak icimden gecmiyor Farkli bir karakteri oynayarak oyunculuktaki basarimi gostermek isterim Siz de Ferhunde karakterindeki gibi cok hirsli misinizdir? Hayir sadece ad konusunda hirsim vardir Rekabeti severim ama baskalarini ezecek kadar degil Dizide kocamla opusme ve sevisme sahnem oldu Ama bu insanlarin gozune batti mi? Hayir Eger bu tur sahnelerin gerekliligine inanirsam oynarim Çunku bunlar da hayatin birer gercegi Bu tur kareler seyirciye usturuplu bir sekilde, abartmadan sunulabilir Fena, aglayan, gulen bir kadıni oynuyorsam, sevisen bir kadıni da oynamam cok dogal O vakit sizin hayatiniz oyunculuk agirlikli olarak gidiyor diyebilir miyiz? Evet kesinlikle Benim icin rolumun buyuk kucuk olmasi degil, derinligi olmasi bana bir seyler katmasi benim de karsimdakilere bir seyler vermem cok onemli Ben oyunculuk meslegini buyuk bir zevkle ve inandigim icin yapiyorum İnanin dizilerde cok paralar icin oynamiyorum Tabii ki bizim icin para kazanma kapisi fakat inanmadigim bir iste yer almam Ben henuz 24 yasindayim ve bazi ideallerim var Bu ideallerden de imtiyaz verme yasina daha gelmeme cok var Ben suna inaniyorum: Yaptigim bu meslekle dunyadaki bazi seyleri degistirme gucune sahibim Bu sayede hayatta bir durus sahibi olabilirim