Yarı iletken üretimi ziyadesiyle güçlü bir süreç ve bu bölümde tepede kalmak için hakikat ataklar yapmak gerekiyor. Yeniliklere ayak uydurabilen yarı iletken devleri ise her geçen gün büyümeye devam ediyor.
TrendForce‘a nazaran yarı iletken kesimi, çeyrek bazında %6.2’lik rekor bir büyüme kaydetti ve gelir sayıları bir epey büyüdü. Mevcut COVID-19 salgınıyla birlikte yeni çiplere olan talep doruğa çıktı ve yarı iletken tedarikçilerinde üretim çizgileri azamî kapasiteye çıktı. Tüm telekom sanayisinin 5G’ye kayması, teknolojik aletlere artan ilgi ve tedarik zinciri kıtlıkları, ana yarı iletken dökümhanelerinde gelirlerin rekor seviyeye ulaşmasını sağladı.

Listenin başında tüm yarı iletken üretiminin önünü açan ve şu anda milyonlarca tüketicinin eserlerinde imzası olan TSMC var. Tayvanlı üreticiden çabucak sonra, dökümhanelerinde şaşırtan ölçüde silikon üretmeyi başaran Kore devi Samsung geliyor.
Bu şirketleri sırasıyla UMC ve GlobalFoundries takip ediyor. Listenin beşinci sırasında ise Çinli bir üretici olan ve süratle büyüme devam eden SMIC göze çarpıyor. Üstelik çabucak gerisindeki Huahong Group tekrar Çin menşeili.

TSMC ve Samsung’un tesislerinde birtakım elektrik kesintilerinden etkilendiğini ve bunun büyümelerini etkilediğini belirtmekte yarar var. Şayet bu pürüzler olmasaydı, iki şirket bu çeyrekte çok daha yüksek sayılar elde edebilirdi.
TrendForce, çip kıtlığıyla ilgili olarak yeni dökümhanelerin hizmete girdiğini ve üretim kapasitelerinin kademeli olarak arttığını söylüyor. Fakat üretim kapasitelerindeki artış nispeten sonluydu ve ek kapasiteler mevcut müşteriler tarafından süratle rezerve edildi. Bu bilgiler, tedarik meselelerinin tahlile kavuşma sürecinin hala biraz uzakta olduğunu gösteriyor. Yani yarı iletken kesiminde daha fazla tesis ve fabrika açılması gerekiyor.