imagesyarpuz5ad5981ca32dd
Ballıbabagiller familyasından olup 10 30 cm boylanabilen, cok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir Diklemesine veya toprağın uzerine yatarak gelişen iki turu vardırGovdesi ve yaprakları tuyludurYaprakları kısa saplı olup, oval şekildedirYaprakları ciceğinin hemen altında bulunur Cicekleri morumsu pembedir Cicek ve yaprakları govdeye belli aralıklarla sıralanmıştır Bitki, doktuğu minik tohumlarıyla coğalır Kuvvetli kokusu vardırAntik cağlardan beri Akdeniz bolgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır
Anadolu’nun pek cok yoresinde sulak cayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir En fazla Akdeniz Bolgesinde gorulur
Bitki cicek acmaya başlamadan once toplanır ve golge bir yede kurutulur Paslı gibi gozuken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır
Yarpuzun yapraklarındaki ucucu yağ, pulegon adlı madde yonunden zengindir
Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Puluskun, Yabani nane, Mentha pulegium
imagesyarpuz5ad5981dc7911
Faydaları
Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir
Tohumları kaynatılıp icilirse ucuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar
Erkeklik kuvvetini artırır
Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir
Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları sokturur
Sindirimi kolaylaştırır
Balgam sokturucudur
Kadınlar hastalıklarına iyi gelir
Kullanım Şekli : 12 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı uzerine 1 bardak kaynar su dokulur 1015 dakika sureyle demlendirilir Bu cay, gunde uc kez icilebilir
UYARI : Fazla yenirse goz kararması ve baş donmesi yapar
Duşuğe neden olabileceği icin gebelikte yarpuz alınmamalıdır
Bobrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kacınmalıdır
Ballıbabagiller familyasından olup 10 30 cm boylanabilen, cok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir Diklemesine veya toprağın uzerine yatarak gelişen iki turu vardırGovdesi ve yaprakları tuyludurYaprakları kısa saplı olup, oval şekildedirYaprakları ciceğinin hemen altında bulunur Cicekleri morumsu pembedir Cicek ve yaprakları govdeye belli aralıklarla sıralanmıştır Bitki, doktuğu minik tohumlarıyla coğalır Kuvvetli kokusu vardırAntik cağlardan beri Akdeniz bolgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır
Anadolu’nun pek cok yoresinde sulak cayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir En fazla Akdeniz Bolgesinde gorulur
Bitki cicek acmaya başlamadan once toplanır ve golge bir yede kurutulur Paslı gibi gozuken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır
Yarpuzun yapraklarındaki ucucu yağ, pulegon adlı madde yonunden zengindir
Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Puluskun, Yabani nane, Mentha pulegium
imagesyarpuz5ad5981dc7911
Faydaları
Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir
Tohumları kaynatılıp icilirse ucuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar
Erkeklik kuvvetini artırır
Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir
Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları sokturur
Sindirimi kolaylaştırır
Balgam sokturucudur
Kadınlar hastalıklarına iyi gelir
Kullanım Şekli : 12 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı uzerine 1 bardak kaynar su dokulur 1015 dakika sureyle demlendirilir Bu cay, gunde uc kez icilebilir
UYARI : Fazla yenirse goz kararması ve baş donmesi yapar
Duşuğe neden olabileceği icin gebelikte yarpuz alınmamalıdır
Bobrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kacınmalıdır