Üç yıldır arkeolog olarak çalıştığı Zeugma Mozaik Müzesi'nde teze nazaran mobbinge maruz kalan ve bu nedenle ömrüne son veren Arkeolog Merve Kaçmış'ın müze idaresince hakkında açılan soruşturmada verdiği söz ortaya çıktı. Kaçmış ifadesinde "Bu kadar özverili çalışmama karşın benden savunma istenmesi hem ruhsal hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır.” demiş. Kaçmış'a kayıt numarası bulunmayan birtakım tarihi ürünleri zimmetine alması için basınç yapıldığı öne sürülüyordu.
13 Ocak’ta hayatına son veren arkeolog Merve Kaçmış'ın hizmetli olduğu Zeugma Müzesi'nde mobinge maruz kaldığı öne sürülüyordu.
Neler yaşanmıştı? Tezler neydi?
Bu 9 bin yapıttan 100'ünün müze kayıt numarası bulunmuyordu. Arkeolog Kaçmış da kayıt numarası olmayan yapıtları müze kayıt defterinde bölge alan ürünle karşılaştırdıktan sonra devralacağını söyledi.
Lakin argümana nazaran müze idaresi numarasız 100 yapıtın karşılaştırılması yapılmadan zimmet edilmesi için Kaçmış'a ağırlık uyguladı.
Genç arkeolog kendisine uygulanan mobbinge dayanamayıp 13 Ocak'ta intihar etti.
Savunmaya nazaran, birtakım ürünlerin üzerinde envanter numaraları olmadığı, farklı ürünlere birebir envanter numarası verildiği velev kimi eserler üzerindeki envanter numaralarıyla kazılardan gelen arkeolojik eserler listesindeki numaraların uyuşmadığı komitece tespit edildi.
2 bin 455 ürünün envanterinin yapılmadığının fark edilmesi üzerine yapıtların bölge aldığı depolar üçer sefer, teşhir salonununda taraf alan vitrinler ise ikişer kere denetim edildi.
Çalışmalara karşın listeyle uyuşmayan birçok ürünün olduğu ortaya çıktı.
Listenin sağlıklı olmadığı sonucuna varan yarkurul, son formül olarak numarası olmayan yapıtları envanter fişleri üzerindeki görsellerle karşılaştırarak eşleştirmeye çalıştı.
"Bu kadar özverili çalışmama karşın benden savunma istenmesi hem ruhsal hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır.”
"Mobbing sonucu intiharın gerçekleşmiş olması ‘intihara yönlendirme’ kabahatinin oluşması mealine gelecektir."
Kaçmış'ı mobbinge maruz bırakarak intihara sürüklediği öne sürülen Müze Yöneticisi E.Ö. ile 2 eksper 17 Ocak'ta vazifeden uzaklaştırılmıştı.