Yaşlanmanın belirtilerini geciktirmek icin yaşlanmayı yavaşlatan besinlerden bol miktarda tuketebilirsiniz Peki, yaşlanmayı yavaşlatan gıdalar hangileridir?
Yaşlanmak kacınılmaz bir durumdur ancak, yaşlanmanın geciktirilmesi imkansız değildir Ozellikle de sağlıklı beslenme, egzersiz ve spor yapma, stresten uzak durma yaşlanma belirtilerini geciktirir Yaşlanmaktan korkuyorsanız, yaşlanma karşıtı olan gıdaları tuketmelisiniz Yaşlanmayı onlemenin sırrı, besinlerde saklıdır
Cok guzel gorunmek ve geri donuşu olmayan yaşlanmayı yavaşlatmak icin, bıcak altına yatmanız gerekmiyor Gencliğin ve uzun yaşamanın sırrı meyvelerde, sebzelerde, yeşil cay ve antioksidan yonunden zengin olan diğer sağlıklı gıdalarda gizlidir Sadece kırışıklar yaşlılık belirtisi olarak kabul edilmemelidir
Hafıza azalması ve kaybı, beyin melekelerinin azalması, kronik hastalıklar(kalpdamar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi) da yaşlanma belirtsidir Bircok araştırma uygun beslenme şekli, yaşlanmayı ve kronik hastalıkları yavaşlattığı tespit edilmiştir
Yaşlanmaya karşı en iyi tedbir şuphesiz duzenli spor, yeterli uyku, dinlenme ve sağlıklı beslenmeyi iceren yaşam şeklidir Bu şekil bir yaşam bicimi ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi sonuclar alınacakdır Phytonutrients iceren yiyecek ve icecekler uzun omrun anahtarıdır Phytonutrientsler antioksidan ailesindendirler Bunları iceren bir beslenme şekli bedenimizde oluşan serbest radikalleri azaltarak kalpdamar hastalıklarını, kanseri, kemik erimesini ve Alzheimer risklerini azaltacakdırlar
Gıdaları 3 kategoriye ayrılırlar: proinflamatuar, notr ve antiinflamatuar Yaşla birlikte meydana gelen değişiklikler, balık, meyve ve sebze gibi antioksidan acısından zengin besinler yiyerek yaşlanma yavaşlatılabilir Antiinflamatuar gıdalar yaşlanmayı hucre seviyesinde yavaşlatırlar Proinflamatuar gıdalar ise yaşlanmayı hızlandırılar Yaşlanmayı yavaşatmak icin sadece beslenme şekli yetersizdir Stres, hormonal bozukluklar, ultraviole ışınlar ve azalmış immun sistem’de hızlı yaşlanmaya katkıda bulunmaktadırlar
Yaşlanma ile iyi mucadele edebilmek icin değişik sağlıklı ve doğal gıdalar tuketilmelidir Erken yaşlanmak istemeyenler gunluk beslenmelerine aşağıdaki gıdaları ilave etmelidirler Yağlı Balık, haftada en az iki defa Meyve ve sebzeler antioksidan yonunden zengindirler Bu nedenle değişik meyve ve sebze gunde birkac defa alınmalıdır Tahıllar kandaki kolesterolu azatlığı icin gunde 23 defa alınmalıdır Baklagiller vitamin ve mikroelementler yonunden zengindirler
Haftada 23 defa yenilmelidir Sut ve sut urunleri probiyotik icermektedirler Bu nedenle gunde en az bir defa yenmelidir Kuruyemişler kalp ve beyin icin elzem olan vitaminleri icerdikleri icin aşırıya kacmadan her gun tuketilmelidir Ayrıca kırışık oluşmasını onlemektedirler Su kaslar, dolaşım sistemi ve bedenimiz organların calışması icin cok onemlidir Gunde en az 2 litre icilmelidir Antiinflamatuar (super gıdalar) gıdalar şunlardır;Yaban mersini, Sarımsak ve Soğan, Arpa, Sebzeler, Kara buğday, Fasulye ve Mercimek, Acı biberler, Kabuklu yemiş ve tohumlar, Lahana, Yoğurt ve Kefir
h 3Yaşlanmayı Yavaşlatan Besinler
Yaşlanmak kacınılmaz bir durumdur ancak, yaşlanmanın geciktirilmesi imkansız değildir Ozellikle de sağlıklı beslenme, egzersiz ve spor yapma, stresten uzak durma yaşlanma belirtilerini geciktirir Yaşlanmaktan korkuyorsanız, yaşlanma karşıtı olan gıdaları tuketmelisiniz Yaşlanmayı onlemenin sırrı, besinlerde saklıdır
Cok guzel gorunmek ve geri donuşu olmayan yaşlanmayı yavaşlatmak icin, bıcak altına yatmanız gerekmiyor Gencliğin ve uzun yaşamanın sırrı meyvelerde, sebzelerde, yeşil cay ve antioksidan yonunden zengin olan diğer sağlıklı gıdalarda gizlidir Sadece kırışıklar yaşlılık belirtisi olarak kabul edilmemelidir
Hafıza azalması ve kaybı, beyin melekelerinin azalması, kronik hastalıklar(kalpdamar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi) da yaşlanma belirtsidir Bircok araştırma uygun beslenme şekli, yaşlanmayı ve kronik hastalıkları yavaşlattığı tespit edilmiştir
Yaşlanmaya karşı en iyi tedbir şuphesiz duzenli spor, yeterli uyku, dinlenme ve sağlıklı beslenmeyi iceren yaşam şeklidir Bu şekil bir yaşam bicimi ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi sonuclar alınacakdır Phytonutrients iceren yiyecek ve icecekler uzun omrun anahtarıdır Phytonutrientsler antioksidan ailesindendirler Bunları iceren bir beslenme şekli bedenimizde oluşan serbest radikalleri azaltarak kalpdamar hastalıklarını, kanseri, kemik erimesini ve Alzheimer risklerini azaltacakdırlar
Gıdaları 3 kategoriye ayrılırlar: proinflamatuar, notr ve antiinflamatuar Yaşla birlikte meydana gelen değişiklikler, balık, meyve ve sebze gibi antioksidan acısından zengin besinler yiyerek yaşlanma yavaşlatılabilir Antiinflamatuar gıdalar yaşlanmayı hucre seviyesinde yavaşlatırlar Proinflamatuar gıdalar ise yaşlanmayı hızlandırılar Yaşlanmayı yavaşatmak icin sadece beslenme şekli yetersizdir Stres, hormonal bozukluklar, ultraviole ışınlar ve azalmış immun sistem’de hızlı yaşlanmaya katkıda bulunmaktadırlar
Yaşlanma ile iyi mucadele edebilmek icin değişik sağlıklı ve doğal gıdalar tuketilmelidir Erken yaşlanmak istemeyenler gunluk beslenmelerine aşağıdaki gıdaları ilave etmelidirler Yağlı Balık, haftada en az iki defa Meyve ve sebzeler antioksidan yonunden zengindirler Bu nedenle değişik meyve ve sebze gunde birkac defa alınmalıdır Tahıllar kandaki kolesterolu azatlığı icin gunde 23 defa alınmalıdır Baklagiller vitamin ve mikroelementler yonunden zengindirler
Haftada 23 defa yenilmelidir Sut ve sut urunleri probiyotik icermektedirler Bu nedenle gunde en az bir defa yenmelidir Kuruyemişler kalp ve beyin icin elzem olan vitaminleri icerdikleri icin aşırıya kacmadan her gun tuketilmelidir Ayrıca kırışık oluşmasını onlemektedirler Su kaslar, dolaşım sistemi ve bedenimiz organların calışması icin cok onemlidir Gunde en az 2 litre icilmelidir Antiinflamatuar (super gıdalar) gıdalar şunlardır;Yaban mersini, Sarımsak ve Soğan, Arpa, Sebzeler, Kara buğday, Fasulye ve Mercimek, Acı biberler, Kabuklu yemiş ve tohumlar, Lahana, Yoğurt ve Kefir
h 3Yaşlanmayı Yavaşlatan Besinler