Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yaz Aylarında Beslenme

Yaz Aylarında Beslenme
0
112

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Kışın alınan fazla kiloların verilmeye çalışıldığı bu günlerde artan sıcaklıkların da etkisi ile beslenmemize
daha da dikkat etmemiz gerekmekte.Bebek,çocuk,yaşlı,hamile ve kronik hastalıkları olan kişilerde aşırı
terleme,nefes darlığı,tansiyon düzensizliği,besin zehirlenmeleri gibi sağlık sorunlarına artış
görülmekte.Tüm bu olumsuzluklardan korunabilmek için yaz aylarında dengeli ve sağlıklı beslenmeye
özen göstermeliyiz.
Bu dönemde en sık karşılaştığımız sıkıntı yetersiz sıvı alımıdır.Günlük ter,nefes,idrer ve gaita ile
kaybedilen sıvının yerine konması için 2 litre su içilmesi ve aralarda ayrıca iyi bir kalsiyum ve B vitamini
kaynağı olan ayran,mineralli su,soda(tansiyon sorunu yok ise),ev yapımı şekersiz soğuk çay,taze meyve
suları,prebiyotiklerden zengin kefir, bitki çayları içilebilir.Yoğun enerji alımına neden olan kremalı
kahveler,şeker içeriği yüksek hazır meyve suları,gazlı içecekler tercih edilmemelidir.

Yaz döneminde öğün sayımıza dikkat etmeliyiz.En az 4-5 öğün beslenmeliyiz. Metabolizmanın
hızlanması ve yağ depolanmasını önlemek için 3 ana ve en az 2 ara öğün almak gerekmektedir.
Günlerin uzamasıyla birlikte gün içinde farkedilmeden atıştırma alışkanlıkları,geç yenen akşam
yemekleri,öğün atlama yaz döneminde kilo alımına neden olabilir.Güne mutlaka kahvaltı yaparak
başlamak dengeli beslenmenin en önemli basamağıdır.Tahıllı ekmek ile yapılan bir tost veya
sandviç,yoğurt-meyve-yulaf karışımları-süt ve meyve ,sebzeli bir omlet güne iyi başlamamızı sağlarlar.
Ara öğünlerde meyve tüketmek ihtiyacımız olan eneji,lif,vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılar.Önemli
olan porsiyon kontrolüdür.Meyveler istediğimiz kadar alabileceğimiz gıdalar grubunda değildir.Örneğin 1
orta boy şeftali veya 3 adet taze kayısı veya 10 adet çilek veya 12 adet kiraz veya 3 mürdüm eriği veya
1/8 orta boy karpuz veya kavun 1 porsiyon meyve demektir.Günlük 3-4 porsiyon meyve yeterli
olacaktır.Şeker hassasiyeti olan kişilerin meyveyi tek başına diil de süt grubu gidalarla alması kan
şekerinin ani yükselmesini önlemektedir.
Akşam yemeklerini 19.30-20.00 gibi tüketmek gerekir.Her öğün az da olsa protein ve kızartılmadan
hazırlanmış sebze yemeği ve yoğurt veya yoğurtlu bir salata çeşidi mükemmel bir akşam öğünü olabilir.
Örneğin
1 dilim somon ile hazırlanmış salata +1 porsiyon meyve
1 su bardağı haşlanmış kuru baklagil(salata içinde) veya yemek olarak+4 kaşık bulgur pilavı
2 adet ızgara köfte + salata+cacık+5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
Gece boyunca ise sadece su,şekersiz içecekler ve salatalık,yeşillik grubu sınırsız alınabilir.


 

Similar threads

Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem ile birlikte vücuttan su ve mineral kaybı artmaktadır. Bu kaybı yerine koymak için su tüketimini arttırmak çok önemlidir. Aşırı su kaybı sonucu bulantı kusma baş dönmesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ayrıca artan vücut ısısı sonucu tansiyon yükselmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Sıcak havalarda sağlıklı beslenme için atılabilecek en kolay ve en önemli ilk adım su tüketimini dengelemektir. Havaların ısınması terleme ile sıvı kaybının üst seviyelere çıkması su ihtiyacının da artmasını beraberinde getirirken bu ihtiyacın karşılanmaması baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme formu birdenbire değişir. Genelde 3-6 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken; bilhassa kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek üzere hamur işi tüketimi artar. Buna karşılık meyve, zerzevat ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Hamilelik, insan hayatında beslenmenin en kıymetli olduğu periyotlardan biridir. Zira bebek de annenin tükettiği besinlerle beslenmektedir. Yani bebek büyümek ve gelişmek için gereksinim duyduğu güç, vitamin ve mineralleri anneden sağlamaktadır. Anne adayı da bu besin öğelerini içeren besinlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
Diyabette beslenme tedavisi kişiye özel planlanmalıdır. Diyabet derecesi, kişinin yaşı, boy ve kilosu, beslenme alışkanlıklarına göre bir beslenme planı hazırlanmalıdır.  Diyabette dikkat edilmesi gereken en önemli konu öğün düzeni ve porsiyonlardır. Önerilen besinlerin zamanında ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
858,475Konular
981,257Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt