Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Uzayan günlerle birlikte evin dışında geçirilen sürelerin uzaması, artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ve elektrolit kayıplarının artması ve besinlerin bozulma hızlarının artışı sebebiyle beslenme düzenimizle ilgili ek önlemler almamız gerekmektedir.
Yaz ayları özellikle kronik hastalıkları (şeker, tansiyon, kalp yetmezliği gibi) olan ve kilo problemi yaşayan kişiler için biraz sıkıntılı dönemler olmakla birlikte, aşırı terleme, nefes darlığı, tansiyon düzensizliği bu aylarda en çok yaşanan problemlerin başında gelir. Bu sıkıntıların temelinde yanlış beslenme alışkanlıkları vardır.
“Yaz Aylarında Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli”
Yaz aylarında sıvı tüketimi çok önemlidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
“ Öğün Planlaması Yapılmalı”
Sağlığın korunması için yaşamın her döneminde düzenli beslenme çok önemlidir. Bu yüzden besinlerinizi günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) şeklinde tüketmeye çalışın. Öğün atlamamak, hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarınızın önüne geçecektir. Atlanan öğün, erken acıkmaya sebep olur. Sonucunda da kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum da, ağırlık artışına neden olmaktadır.
“Besin İçerikleri Düzenlenmeli”
Sağlıklı bir yaşam için besin içeriklerinin düzenlenmesi gereklidir. Besin alımınızı düzenlerken her besin grubundan gün içinde ihtiyacınız olan miktarları tam olarak tüketmeye özen gösterin. Ortalama bir yetişkin için günlük 2-3 su bardağı süt yoğurt grubu besin, 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketimi 12-16 dilim ekmek grubu besini bir gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
“Toplamda Aldığınız Enerji Miktarı Azaltılmalı”
Toplamda alınan enerji miktarının azaltılması için şunlara dikkat edebilirisiniz; Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin. Masadakilerle sohbet etmek ya da yemek arasında kaşığı elinizden bırakmak yararlı olabilir.
“Posalı Besinlerin Tüketimi Arttırılmalı”
Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kansere karşı koruyucu, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Dolayısıyla öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata, gün içerisinde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye çalışarak yaz aylarında vücut direncini artırmaya ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamış olursunuz. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterin. Haftada mutlaka 1-2 kez kuru baklagil yemekleri tüketmeye çalışın.
“Dondurma Ve Meyve Tatlılarını Tercih Edin”
Yaz aylarında enerjisi yüksek, kızartılmış ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tercih etmek doğru seçimler olacaktır. Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tüketirken de her besinde olduğu gibi porsiyon miktarlarına dikkat ediniz.
“Açık Büfelere Dikkat Edilmeli”
Besin tüketiminde her zaman porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz. Ancak yaz aylarında özellikle tatillerde ne yazık ki açık büfeden dolayı fazla besin tüketimine eğilim olmaktadır. Bu durumda ilk önce hazırlanan yemekleri gözden geçirin, seçtiğiniz yemeklerden az az almaya çalışın, tabağınızı doldururken salatalardan başlayın, özellikle bol yeşillik ve sebze ile doldurduğunuz tabağınızda yemek için küçük bir bölüm ayırın..
“ Gıda Zehirlenmelerinden Korunmak İçin Hijyene Önem Verilmeli”
Özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan birisi de besin zehirlenmesidir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. Sıcak ortamda bakterilerin üremesi çok hızlanır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında besinlerin çok iyi korunması, pişirilmesi ve yıkanması gerekir. Hayvansal kaynaklı besinler, pişmiş yemekler gibi riskli besinler süreli buzdolabında tutulmalı, kullanımına en yakın zamanda dışarıya çıkarılmalıdır. Bu tür ürünlerin dolap dışında kalma süreleri en fazla yarım saat kadar olmalıdır.
“Diyet Yaparken Dikkat Edilmeli”
Yaz mevsiminin, özellikle başlangıcı en çok diyet yapılan dönemdir. İnce kıyafetler kilolarımızla yüzleşmemize neden olur. Birçok kişi aç kalarak, gazete, televizyon vb yerlerde gördükleri ‘MUCİZE’ diyetleri yaparak zayıflamaya çalışır. Bu tür diyetler kalıcı sonuçlar vermediği ve sağlığı riske attığı için zararlıdır. Diyet mutlaka uzman eşliğinde, kişiye özgü ve takipli şekilde yapılmalıdır. Özellikle televizyonlarda kendilerini diyet bilirmiş gibi tanıtıp çeşitli diyet önerileri sunan kişilerin tavsiyelerinin herkese uygun olmayacağı unutulmamalıdır. Diyet kişiye özeldir ve mutlaka uzmanı ile yapılmalıdır.
Uzayan günlerle birlikte evin dışında geçirilen sürelerin uzaması, artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ve elektrolit kayıplarının artması ve besinlerin bozulma hızlarının artışı sebebiyle beslenme düzenimizle ilgili ek önlemler almamız gerekmektedir.
Yaz ayları özellikle kronik hastalıkları (şeker, tansiyon, kalp yetmezliği gibi) olan ve kilo problemi yaşayan kişiler için biraz sıkıntılı dönemler olmakla birlikte, aşırı terleme, nefes darlığı, tansiyon düzensizliği bu aylarda en çok yaşanan problemlerin başında gelir. Bu sıkıntıların temelinde yanlış beslenme alışkanlıkları vardır.
“Yaz Aylarında Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli”
Yaz aylarında sıvı tüketimi çok önemlidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
“ Öğün Planlaması Yapılmalı”
Sağlığın korunması için yaşamın her döneminde düzenli beslenme çok önemlidir. Bu yüzden besinlerinizi günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) şeklinde tüketmeye çalışın. Öğün atlamamak, hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarınızın önüne geçecektir. Atlanan öğün, erken acıkmaya sebep olur. Sonucunda da kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum da, ağırlık artışına neden olmaktadır.
“Besin İçerikleri Düzenlenmeli”
Sağlıklı bir yaşam için besin içeriklerinin düzenlenmesi gereklidir. Besin alımınızı düzenlerken her besin grubundan gün içinde ihtiyacınız olan miktarları tam olarak tüketmeye özen gösterin. Ortalama bir yetişkin için günlük 2-3 su bardağı süt yoğurt grubu besin, 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketimi 12-16 dilim ekmek grubu besini bir gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
“Toplamda Aldığınız Enerji Miktarı Azaltılmalı”
Toplamda alınan enerji miktarının azaltılması için şunlara dikkat edebilirisiniz; Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin. Masadakilerle sohbet etmek ya da yemek arasında kaşığı elinizden bırakmak yararlı olabilir.
“Posalı Besinlerin Tüketimi Arttırılmalı”
Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kansere karşı koruyucu, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Dolayısıyla öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata, gün içerisinde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye çalışarak yaz aylarında vücut direncini artırmaya ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamış olursunuz. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterin. Haftada mutlaka 1-2 kez kuru baklagil yemekleri tüketmeye çalışın.
“Dondurma Ve Meyve Tatlılarını Tercih Edin”
Yaz aylarında enerjisi yüksek, kızartılmış ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tercih etmek doğru seçimler olacaktır. Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tüketirken de her besinde olduğu gibi porsiyon miktarlarına dikkat ediniz.
“Açık Büfelere Dikkat Edilmeli”
Besin tüketiminde her zaman porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz. Ancak yaz aylarında özellikle tatillerde ne yazık ki açık büfeden dolayı fazla besin tüketimine eğilim olmaktadır. Bu durumda ilk önce hazırlanan yemekleri gözden geçirin, seçtiğiniz yemeklerden az az almaya çalışın, tabağınızı doldururken salatalardan başlayın, özellikle bol yeşillik ve sebze ile doldurduğunuz tabağınızda yemek için küçük bir bölüm ayırın..
“ Gıda Zehirlenmelerinden Korunmak İçin Hijyene Önem Verilmeli”
Özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan birisi de besin zehirlenmesidir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. Sıcak ortamda bakterilerin üremesi çok hızlanır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında besinlerin çok iyi korunması, pişirilmesi ve yıkanması gerekir. Hayvansal kaynaklı besinler, pişmiş yemekler gibi riskli besinler süreli buzdolabında tutulmalı, kullanımına en yakın zamanda dışarıya çıkarılmalıdır. Bu tür ürünlerin dolap dışında kalma süreleri en fazla yarım saat kadar olmalıdır.
“Diyet Yaparken Dikkat Edilmeli”
Yaz mevsiminin, özellikle başlangıcı en çok diyet yapılan dönemdir. İnce kıyafetler kilolarımızla yüzleşmemize neden olur. Birçok kişi aç kalarak, gazete, televizyon vb yerlerde gördükleri ‘MUCİZE’ diyetleri yaparak zayıflamaya çalışır. Bu tür diyetler kalıcı sonuçlar vermediği ve sağlığı riske attığı için zararlıdır. Diyet mutlaka uzman eşliğinde, kişiye özgü ve takipli şekilde yapılmalıdır. Özellikle televizyonlarda kendilerini diyet bilirmiş gibi tanıtıp çeşitli diyet önerileri sunan kişilerin tavsiyelerinin herkese uygun olmayacağı unutulmamalıdır. Diyet kişiye özeldir ve mutlaka uzmanı ile yapılmalıdır.