iltasyazilim
FD Üye
Yaz meyveleri, Yazın yetişen meyveler
Yaz aylarında yetişen meyveler
Karpuz: Sıcak iklimi sever Yüzde 95 ’i su olduğu için arıtıcı bir özelliği vardır Yemekten önce ya da azıcık aç karnına yenirse hazmı zorlaştırmaz Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür Kilo vermeyi de kolaylaştırır İçeriğinde bol miktarda A, C vitamini, antioksidan ve potasyum bulunur
Kavun: Kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir Karpuza göre hazmı daha şiddet ve şeker oranı daha artı olduğu için tedbirli harcamak gerekir Açık renkli ve düz kabuklu ‘bal kavunu ’ iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır
Vişne: Kökeni Kuzey Anadolu Dağları ’dır Ülkemize, kuşlar ve hayvanların tohumlarını taşımasıyla gelmiştir Kiraza oranla daha az kalori içerir İdrar söktürme özelliği vardır Alev düşürür ve susuzluğu giderir A vitamini, potasyum ve karbonhidrat içerir
Şeftali: Türkiye ’nin her yerinde yetişir Şuanda en fazla Marmara Bölgesi ’nde yetiştir Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır Böbreklerin ve safra kesesinin ahenkli çalışmasını sağlar Çok da iyi idrar söktür C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir
Kayısı: Türkiye ’de en çok Malatya ’da üretilir Çocukların gelişmesinde kayda değer rol oynayan kalsiyum ve magnezyum içerir Bu şekilde kemikleri kuvvetlendirir, erimesini önler Kan yapar, cildi ve saçı canlı miktar Lifli bir meyve olduğu için bağırsakları korur A ve B3 vitamini ile potasyum içerir
Dut: Türkiye ’de yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen dut meyvesi Çin ’den dünya üzerine yayılmış çok yardımsever bir meyvedir Özellikle Ayaş dutu fazla meşhurdur Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinir Beyaz dut alev düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır
İncir: Fazla lifli bir gıda olan incir A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir Hem, özellikle kuru incirde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve protein bulunur İçerdiği yüksek lif oranı doğru sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır Bağırsakları yumuşatır Kabızlığı giderir Vücuda zorlama ve enerji verir Somut ve zihinsel yorgunluğu giderir Halsizliğe ve unutkanlığa iyi kazanç Öksürük ve boğaz ağrılarını geçirir Nezle ve bronşite faydalıdır Özellikle kuru incir balgam söktürür İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşısında vücudu korur Kansere karşısında da koruyucudur Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara aleyhinde direnci arttırır
Mango: A,C ve E vitamini ile demir bakımından zengindir Böbreklere yardımsever olan ve kanı temizleyen mango, bununla birlikte sindirimi hızlandırır ve asitli yiyeceklerin zararlarını azaltır
Papaya: Papaya egzotik meyveler aralarında paha biçilmez bir yere sahiptir Protein, mineral ve vitaminler gibi jurnal alınması gereken besinlerin manâlı bir kısmı bu besinden sağlanabilir Papaya olgunlaştıkça içerdiği C ve A vitamini miktarı da artar İçerdiği karbonhidrat da yan şekerlerden gelmektedir Enerji veren bir beslenme olduğu için, gelişmekte olan çocuklar, gebe ve emziren bayanlar için bir güç deposudur Papayanın eski zamanlardan beri aşina şahane bir özelliği vardır Sindirimi en basit meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin zahmetsizce sindirilmesine de katkıda bulunur Papayada bulunan ‘papain ’ adlı enzim, yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine muavin olur
Üzüm: Üzüm çoğu rahatsızlık için koruyucudur Kuru üzümün de demir miktarı yüksek düzeydedir Kansızlığa karşısında bir C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde, içerisindeki demirin vücuttaki dilekçe düzeyi artar
Ananas: İçeriğinde A ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bulunur Bakteri ve parazitlerle savaşmakta çok etkili bir meyvedir İltihaplanma riskini azaltır Yaraların hızla iyileşmesini sağlar *
Yaz aylarında yetişen meyveler
Karpuz: Sıcak iklimi sever Yüzde 95 ’i su olduğu için arıtıcı bir özelliği vardır Yemekten önce ya da azıcık aç karnına yenirse hazmı zorlaştırmaz Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür Kilo vermeyi de kolaylaştırır İçeriğinde bol miktarda A, C vitamini, antioksidan ve potasyum bulunur
Kavun: Kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir Karpuza göre hazmı daha şiddet ve şeker oranı daha artı olduğu için tedbirli harcamak gerekir Açık renkli ve düz kabuklu ‘bal kavunu ’ iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır
Vişne: Kökeni Kuzey Anadolu Dağları ’dır Ülkemize, kuşlar ve hayvanların tohumlarını taşımasıyla gelmiştir Kiraza oranla daha az kalori içerir İdrar söktürme özelliği vardır Alev düşürür ve susuzluğu giderir A vitamini, potasyum ve karbonhidrat içerir
Şeftali: Türkiye ’nin her yerinde yetişir Şuanda en fazla Marmara Bölgesi ’nde yetiştir Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır Böbreklerin ve safra kesesinin ahenkli çalışmasını sağlar Çok da iyi idrar söktür C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir
Kayısı: Türkiye ’de en çok Malatya ’da üretilir Çocukların gelişmesinde kayda değer rol oynayan kalsiyum ve magnezyum içerir Bu şekilde kemikleri kuvvetlendirir, erimesini önler Kan yapar, cildi ve saçı canlı miktar Lifli bir meyve olduğu için bağırsakları korur A ve B3 vitamini ile potasyum içerir
Dut: Türkiye ’de yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen dut meyvesi Çin ’den dünya üzerine yayılmış çok yardımsever bir meyvedir Özellikle Ayaş dutu fazla meşhurdur Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinir Beyaz dut alev düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır
İncir: Fazla lifli bir gıda olan incir A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir Hem, özellikle kuru incirde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve protein bulunur İçerdiği yüksek lif oranı doğru sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır Bağırsakları yumuşatır Kabızlığı giderir Vücuda zorlama ve enerji verir Somut ve zihinsel yorgunluğu giderir Halsizliğe ve unutkanlığa iyi kazanç Öksürük ve boğaz ağrılarını geçirir Nezle ve bronşite faydalıdır Özellikle kuru incir balgam söktürür İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşısında vücudu korur Kansere karşısında da koruyucudur Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara aleyhinde direnci arttırır
Mango: A,C ve E vitamini ile demir bakımından zengindir Böbreklere yardımsever olan ve kanı temizleyen mango, bununla birlikte sindirimi hızlandırır ve asitli yiyeceklerin zararlarını azaltır
Papaya: Papaya egzotik meyveler aralarında paha biçilmez bir yere sahiptir Protein, mineral ve vitaminler gibi jurnal alınması gereken besinlerin manâlı bir kısmı bu besinden sağlanabilir Papaya olgunlaştıkça içerdiği C ve A vitamini miktarı da artar İçerdiği karbonhidrat da yan şekerlerden gelmektedir Enerji veren bir beslenme olduğu için, gelişmekte olan çocuklar, gebe ve emziren bayanlar için bir güç deposudur Papayanın eski zamanlardan beri aşina şahane bir özelliği vardır Sindirimi en basit meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin zahmetsizce sindirilmesine de katkıda bulunur Papayada bulunan ‘papain ’ adlı enzim, yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine muavin olur
Üzüm: Üzüm çoğu rahatsızlık için koruyucudur Kuru üzümün de demir miktarı yüksek düzeydedir Kansızlığa karşısında bir C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde, içerisindeki demirin vücuttaki dilekçe düzeyi artar
Ananas: İçeriğinde A ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bulunur Bakteri ve parazitlerle savaşmakta çok etkili bir meyvedir İltihaplanma riskini azaltır Yaraların hızla iyileşmesini sağlar *