iltasyazilim
FD Üye
Hava sıcak, en çok da mutfak sıcak Ocak ne kadar çok açık kalırsa o kadar çok sıcak oluyor Sıcak oldukça insanın hemen karpuzu kesip peyniri de çıkarıp yiyesi geliyor Yemek yapmak zorlaşmaya başlıyor
Ancak bilirsiniz ki sürekli karpuz, kavun, peynir ve ekmekle hayatta kalmak da zor İnsanın canı daha lezzetli seçenekleri de görmek, onlardan da tatmak istiyor Mevsim ne olursa olsun iştahı durdurmak zor olabiliyor
Hava bu kadar sıcakken, yemek yemekten de vazgeçemiyorken sizi bu yaz sıcaklarında hiç yormayacak pratik tarifler hazırladık Kolay ve kısa oluşlarıyla gönlünüzü fethedecekler Çok iyi biliyoruz
Toskana salatası
Malzemeler
1 adet göbek marul
1 sap yeşil soğan
1 demet maydanoz
34 dilim kuru peksimet (veya bayat ekmek)
1 su bardağı kalamata zeytini
(Arzu edilirse domates de doğranabilir)
Sos için
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Yarım adet limonun suyu
2 yemek kaşığı balsamik sirke (veya elma sirkesi)
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Önce marulu yaprak yaprak ayırarak iyice yıkayalım Bir salata tabağının içine, elimizle irice parçalayarak koyalım Yeşil soğanı ayıklayıp, yıkadıktan sonra 23 santim boyunda doğrayalım Maydanozu da ayıklayıp, yıkayıp irice doğrayalım ve bütün yeşillikleri karıştıralım Şimdi kuru peksimet dediğimiz fırında kurutulmuş ekmek veya bayat ekmeği derin br kapta 34 bardak suyla ıslatalım İyice ıslanan ekmekleri avucumuzla sıkıp, suyunu sızdıralım Sonra salata tabağındaki yeşilliklerin üzerine ekmekleri gezdirelim
Öte yandan bir kasede, sızma zeytinyağı, limon suyu, balsamik sirke ye da elma sirkesiyle beraber tuzu karıştırıp, çatalla iyice çırpalım En sonunda bu sosu ekmeklerin üstüne gezdirelim İri kalamata zeytinleriyle süsleyerek servise sunalım İsterseniz süslemede ek olarak doğranmış havuç dilimleri de kullanabilirsiniz
Karpuz pasta
Malzemeler
1 adet karpuz
2 kutu Hindistan cevizi sütü
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 çorba kaşığı dolusu bal
1 su bardağı badem ya da fındık
1 su bardağı Hindistan cevizi
Yaz meyveleri (üzerini süslemek için)
Kremasının hazırlanışı
Hindistan cevizi sütünü en az 6 saat öncesinden buzdolabında bekletin (Kremanın sütten ayrılması lazım Kreması, kutunun üst tarafında kalıyor Kutuyu açın ve bu kremayı bir kaseye boşaltın
İsterseniz dibinden de delebilirsiniz O zaman da sütlü kısmı aşağıdan akacaktır, kutuda kreması kalacaktır) Kremanın içine, vanilya ve balı koyup biraz köpürene kadar mikserle karıştırın, ardından katılaşana kadar buzdolabında bekletin Kremanın tadını en son kontrol edin Eğer daha tatlı isterseniz, içine biraz daha bal ekleyebilirsiniz
Karpuzun kesimi
Karpuzun baş ve alt kısmını bıçakla kesin Silindir şeklinde bir parça çıkarmak için kabuklarını da yavaş yavaş kesin, öyle bir parça oluşturmalısınız ki aynen pastanın yuvarlak gövdesi gibi olsun Pastayı keserken sulanmaması için kremayı sürmeden hemen önce kesin Yine kremayı sürmeden önce karpuzun yüzeyindeki suyu, bir mutfak havlusu ile emdirebilirsiniz
Süsleme
Kremayı, karpuzun üst yüzeyine ve çevresine bol bol sürün Kremanın üzerini, biraz kavurup mutfak robotunda parçaladığınız fındık ya da bademlerle kaplayın En üstünü de dilediğiniz gibi taze meyvelerle süsleyebilirsiniz
Fincanda kek tarifi
Tencerede Fincan Kek Tarifi'nin Malzemeleri
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı şeker
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı fındık, ceviz kırığı
Tencerede Fincan Kek Tarifi'nin Yapılışı
Kek malzemeleri çırpılarak kek hamuru hazırlanır Kahve fincanları yağlanır ve hazırlanan hamur fincanlara paylaştırılır Fincanlar sığacak büyüklükte bir tencereye tek sıra yerleştirilir ve tencerenin içine fincanların yarısından biraz az ılık su doldurulur
Tencerenin kapağını kapatmadan önce temiz bir bez üzerine örülür ki çıkan buhar keklerin üzerine damlamasın Daha sonra kapak kapatılarak su kaynayana kadar yüksek ateşte ocak açılır Daha sonra altı kısılarak kapağı hiç açmadan 20 dk kaynatılır Altı kapatıldıktan sonra 15 dk daha kapağı açılmadan beklenir Daha sonra fincanlardan çıkarılıp servis edilir Afiyet olsun…
Daha önce yaptığımda kağıt kek kalıplarından kullanmıştım Bu sefer kullanmadım ama bazı fincanlardan keki çıkarırken zorlandım Size tavsiyem kağıt kek kalıbını kullanmanız
Fırında baharatlı patates
Fırında Baharatlı Patates Tarifi'nin Malzemeleri
3 adet patates
1 er çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber
Yarım yemek kaşığı nisasta veya un
Sıvı yağ
Fırında Baharatlı Patates Tarifi'nin Yapılışı
Patatesleri dilimleyin çok ince olmasın tepsiye alin ve üzerine baharatları ekleyin ve iyice harmanlayın tepsiye dizip üzerine sıvı yağ gezdirip 180 derecede kızarana kadar pişirin
Odun köfte
Malzemeler
1 kg koyun ya da kuzu kıyması,
20 gr kadar tuz,
20 gr kadar un,
Baharat
Yapılışı
Kıyma, un, tuz ve baharat karıştırılarak iyice yoğrulur Şişlere sarılarak elle düzeltilir Odun ateşinde pişirilerek dilimlenmiş domates, kıyılmış soğan ve maydanozla servis yapılır Afiyet olsun
Tavuk sote
Malzemeler
Yarım kg tavuk göğsü
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
Karabiber, pulbiber, tuz
1 su bardağı su
Yapılışı
Tavuk etini kuşbaşı doğrayın Soğanları piyazlık, biberleri julyen doğrayın, domatesleri de küp küp doğrayın Kısık ateşte tavukları arada karıştırarak kavurun Suyunu biraz çektikten sonra soğanları ve ince kesilmiş sarımsağı ekleyin 12 dk kavurduktan sonra biberleri ilave edin Biberler de sotelenince domatesi, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin Son olarak 1 bardak suyu ekleyin ve etler pişene kadar kapağı kapalı bir şekilde pişirin Pilav veya makarna eşliğinde servis edebilirsiniz Afiyet olsun
Muzlu puding
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
3 adet muz
Üzerini süslemek için Hindistan cevizi ya da iç ceviz
Yapılışı
Orta boy bir tencereye süt, şeker ve pirinç ununu koyduktan sonra ocağın altını orta ateşe ayarlayın Malzemeleri tahta bir kaşık yardımı ile karıştırarak pişirin Pirinç ununun topaklanmaması için karıştırmayı bırakmamanızı öneririz Süt koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin Koyulaştıktan sonra ateşi kısın ve kısık ateşte 23 dakika daha karıştırın Ateşi kapatın ve tencereyi bir kenara alın Muzları soyup bir kap içinde blender ile iyice ezin Daha sonra ezilmiş muzları ve vanilyayı, pişmiş olan pudingin içine koyarak iyice karıştırın Yeterince karışması için mikserle de çırpabilirsiniz Şimdi karışımı kaselere boşaltabilirsiniz
Kaselerdeki karışım oda sıcaklığına gelinceye kadar dışarıda kalmalı Sonra buzdolabında 2 – 3 saat dinlendirin, iyice soğumasını sağlayın Eğer pudingi ılık seviyorsanız dolaba koymadan da servis edebilirsiniz Servis etmeden önce üzerini Hindistan cevizi, tarçın ya da iç ceviz, fındık kırıkları ile süsleyebilirsiniz Dilerseniz muz dilimleri ya da çilek ile de süsleyebilirsiniz Çilek, muzlu pudinge en çok yakışan meyvelerden biridir Meyve ve sütün birleşimi ile ortaya çıkan bu lezzet, en sık yaptığınız tarifler arasına girecek
Kaynak:GurmeRehberi
Ancak bilirsiniz ki sürekli karpuz, kavun, peynir ve ekmekle hayatta kalmak da zor İnsanın canı daha lezzetli seçenekleri de görmek, onlardan da tatmak istiyor Mevsim ne olursa olsun iştahı durdurmak zor olabiliyor
Hava bu kadar sıcakken, yemek yemekten de vazgeçemiyorken sizi bu yaz sıcaklarında hiç yormayacak pratik tarifler hazırladık Kolay ve kısa oluşlarıyla gönlünüzü fethedecekler Çok iyi biliyoruz
Toskana salatası
Malzemeler
1 adet göbek marul
1 sap yeşil soğan
1 demet maydanoz
34 dilim kuru peksimet (veya bayat ekmek)
1 su bardağı kalamata zeytini
(Arzu edilirse domates de doğranabilir)
Sos için
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Yarım adet limonun suyu
2 yemek kaşığı balsamik sirke (veya elma sirkesi)
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Önce marulu yaprak yaprak ayırarak iyice yıkayalım Bir salata tabağının içine, elimizle irice parçalayarak koyalım Yeşil soğanı ayıklayıp, yıkadıktan sonra 23 santim boyunda doğrayalım Maydanozu da ayıklayıp, yıkayıp irice doğrayalım ve bütün yeşillikleri karıştıralım Şimdi kuru peksimet dediğimiz fırında kurutulmuş ekmek veya bayat ekmeği derin br kapta 34 bardak suyla ıslatalım İyice ıslanan ekmekleri avucumuzla sıkıp, suyunu sızdıralım Sonra salata tabağındaki yeşilliklerin üzerine ekmekleri gezdirelim
Öte yandan bir kasede, sızma zeytinyağı, limon suyu, balsamik sirke ye da elma sirkesiyle beraber tuzu karıştırıp, çatalla iyice çırpalım En sonunda bu sosu ekmeklerin üstüne gezdirelim İri kalamata zeytinleriyle süsleyerek servise sunalım İsterseniz süslemede ek olarak doğranmış havuç dilimleri de kullanabilirsiniz
Karpuz pasta
Malzemeler
1 adet karpuz
2 kutu Hindistan cevizi sütü
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 çorba kaşığı dolusu bal
1 su bardağı badem ya da fındık
1 su bardağı Hindistan cevizi
Yaz meyveleri (üzerini süslemek için)
Kremasının hazırlanışı
Hindistan cevizi sütünü en az 6 saat öncesinden buzdolabında bekletin (Kremanın sütten ayrılması lazım Kreması, kutunun üst tarafında kalıyor Kutuyu açın ve bu kremayı bir kaseye boşaltın
İsterseniz dibinden de delebilirsiniz O zaman da sütlü kısmı aşağıdan akacaktır, kutuda kreması kalacaktır) Kremanın içine, vanilya ve balı koyup biraz köpürene kadar mikserle karıştırın, ardından katılaşana kadar buzdolabında bekletin Kremanın tadını en son kontrol edin Eğer daha tatlı isterseniz, içine biraz daha bal ekleyebilirsiniz
Karpuzun kesimi
Karpuzun baş ve alt kısmını bıçakla kesin Silindir şeklinde bir parça çıkarmak için kabuklarını da yavaş yavaş kesin, öyle bir parça oluşturmalısınız ki aynen pastanın yuvarlak gövdesi gibi olsun Pastayı keserken sulanmaması için kremayı sürmeden hemen önce kesin Yine kremayı sürmeden önce karpuzun yüzeyindeki suyu, bir mutfak havlusu ile emdirebilirsiniz
Süsleme
Kremayı, karpuzun üst yüzeyine ve çevresine bol bol sürün Kremanın üzerini, biraz kavurup mutfak robotunda parçaladığınız fındık ya da bademlerle kaplayın En üstünü de dilediğiniz gibi taze meyvelerle süsleyebilirsiniz
Fincanda kek tarifi
Tencerede Fincan Kek Tarifi'nin Malzemeleri
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı şeker
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı fındık, ceviz kırığı
Tencerede Fincan Kek Tarifi'nin Yapılışı
Kek malzemeleri çırpılarak kek hamuru hazırlanır Kahve fincanları yağlanır ve hazırlanan hamur fincanlara paylaştırılır Fincanlar sığacak büyüklükte bir tencereye tek sıra yerleştirilir ve tencerenin içine fincanların yarısından biraz az ılık su doldurulur
Tencerenin kapağını kapatmadan önce temiz bir bez üzerine örülür ki çıkan buhar keklerin üzerine damlamasın Daha sonra kapak kapatılarak su kaynayana kadar yüksek ateşte ocak açılır Daha sonra altı kısılarak kapağı hiç açmadan 20 dk kaynatılır Altı kapatıldıktan sonra 15 dk daha kapağı açılmadan beklenir Daha sonra fincanlardan çıkarılıp servis edilir Afiyet olsun…
Daha önce yaptığımda kağıt kek kalıplarından kullanmıştım Bu sefer kullanmadım ama bazı fincanlardan keki çıkarırken zorlandım Size tavsiyem kağıt kek kalıbını kullanmanız
Fırında baharatlı patates
Fırında Baharatlı Patates Tarifi'nin Malzemeleri
3 adet patates
1 er çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber
Yarım yemek kaşığı nisasta veya un
Sıvı yağ
Fırında Baharatlı Patates Tarifi'nin Yapılışı
Patatesleri dilimleyin çok ince olmasın tepsiye alin ve üzerine baharatları ekleyin ve iyice harmanlayın tepsiye dizip üzerine sıvı yağ gezdirip 180 derecede kızarana kadar pişirin
Odun köfte
Malzemeler
1 kg koyun ya da kuzu kıyması,
20 gr kadar tuz,
20 gr kadar un,
Baharat
Yapılışı
Kıyma, un, tuz ve baharat karıştırılarak iyice yoğrulur Şişlere sarılarak elle düzeltilir Odun ateşinde pişirilerek dilimlenmiş domates, kıyılmış soğan ve maydanozla servis yapılır Afiyet olsun
Tavuk sote
Malzemeler
Yarım kg tavuk göğsü
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
Karabiber, pulbiber, tuz
1 su bardağı su
Yapılışı
Tavuk etini kuşbaşı doğrayın Soğanları piyazlık, biberleri julyen doğrayın, domatesleri de küp küp doğrayın Kısık ateşte tavukları arada karıştırarak kavurun Suyunu biraz çektikten sonra soğanları ve ince kesilmiş sarımsağı ekleyin 12 dk kavurduktan sonra biberleri ilave edin Biberler de sotelenince domatesi, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin Son olarak 1 bardak suyu ekleyin ve etler pişene kadar kapağı kapalı bir şekilde pişirin Pilav veya makarna eşliğinde servis edebilirsiniz Afiyet olsun
Muzlu puding
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
3 adet muz
Üzerini süslemek için Hindistan cevizi ya da iç ceviz
Yapılışı
Orta boy bir tencereye süt, şeker ve pirinç ununu koyduktan sonra ocağın altını orta ateşe ayarlayın Malzemeleri tahta bir kaşık yardımı ile karıştırarak pişirin Pirinç ununun topaklanmaması için karıştırmayı bırakmamanızı öneririz Süt koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin Koyulaştıktan sonra ateşi kısın ve kısık ateşte 23 dakika daha karıştırın Ateşi kapatın ve tencereyi bir kenara alın Muzları soyup bir kap içinde blender ile iyice ezin Daha sonra ezilmiş muzları ve vanilyayı, pişmiş olan pudingin içine koyarak iyice karıştırın Yeterince karışması için mikserle de çırpabilirsiniz Şimdi karışımı kaselere boşaltabilirsiniz
Kaselerdeki karışım oda sıcaklığına gelinceye kadar dışarıda kalmalı Sonra buzdolabında 2 – 3 saat dinlendirin, iyice soğumasını sağlayın Eğer pudingi ılık seviyorsanız dolaba koymadan da servis edebilirsiniz Servis etmeden önce üzerini Hindistan cevizi, tarçın ya da iç ceviz, fındık kırıkları ile süsleyebilirsiniz Dilerseniz muz dilimleri ya da çilek ile de süsleyebilirsiniz Çilek, muzlu pudinge en çok yakışan meyvelerden biridir Meyve ve sütün birleşimi ile ortaya çıkan bu lezzet, en sık yaptığınız tarifler arasına girecek
Kaynak:GurmeRehberi