Mevsimler gerisi arkasına gelip geçiyor lakin bu periyotlarda vücudumuz da çeşitli değişimler yaşamaktadır . Isı değişimlerine vücudun adaptasyonu derhal olmaz. Bu devirlerde beslenmemizde yapacağımız küçük değişiklikler daha âlâ hissetmemize ve vücudun da kolay geçişine yardımcı olacaktır. Nasıl hasta olduğumuz periyotlarda ateşimiz çıktığında vücut zorlanıyorsa bazen ani ısı değişimlerinde de vücut birebir zorluğu yaşar .
Baktığımızda aslında her mevsimin zerzevatı ve meyvesi o periyoda kişiseldir. Vücudun muhtaçlığı için iyidir. Bu nedenle mevsimin zerzevat ve meyvesini tüketmek en kıymetli adımlardan biridir.
Isı değişimlerinde ödemler oluşabilir. Bilhassa de bir ilaç tasarrufu laf mevzusuysa o vakit daha da dikkatli olmak gerekir. Kış devri boyunca vücut ter yoluyla su kaybetmez gelgelelim yazın gelmesiyle terleme de yaşandığı için vücut daha çok suya gereksinim duyar . Kışın ortalama 2 litre su tavsiye edilirken yazın bu ölçü 2.5 velev 3 litreyi bulmaktadır . Su , vücutta dolaşımın hızlanmasına yardımcı olur. Hasebiyle ödemlerin oluşması engellenir. Yeniden ödemlerin giderilmesi ve toksinlerin atımı için günde 2 fincan yeşil çay tüketmek gerekir. Limon eklendiğinde tesiri biraz daha arttırılabilir.
Her devirde günlük zerzevat meyve tüketimi değer taşır lakin mevsim geçişlerinde bu biraz daha öne çıkar. Her ana öğünde zerzevat yemekleri tüketilmelidir. Sebzelerden enginar , taze bezelye , bakla bu mevsimin öne çıkanlarıdır . Sofralarda sıklıkla kullanılmalıdır . Bol zerzevat çeşitleri olan salatalar yeniden sofraları süslemelidir. İçersinde maydanoz , tere , roka üzere yeşilliklerin olması hem C vitamini hem de lif bakımından değerlidir. Hazır salata sosları noktasına taze limon ve biraz zeytinyağı kullanılmalıdır. Omega_3 ve omega-6 içeren yağlar vücut direncinin artmasını sağlar . bu Nedenle salatalarda zeytinyağı tercih edilir.
Ana öğünlerin dışında ara öğünler için de taze meyveler seçilmelidir. Bunların mevsim meyvesi olmasına dikkat edilmelidir. Bu periyotta taze çıkan çilek , erik , kiraz üzere meyveler aralarda tercih edilmelidir.
Beslenme bozukluğu olan ve hakikat beslenmeyen bireylerde yalnızca bu periyoda kişisel olarak multi-vitaminler kullanılabilir. Her devir öncelik yanlışsız beslenme olmalıdır.
Mevsim geçişlerinde yalnızca sahih beslenmek değil birebir hengamda hakikat hengamda akıllıca egzersizleri de yapmak gerekir. Güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde güneşin olumlu tesirlerinden faydalanmak gerekir. Vücudun D vitamini muhtaçlığını karşılamak için gün 10 dk güneşle temas etmek gerekir. Sabah yahut akşam saatleri tercih edilmelidir. Güneşin olumlu tesirleri yalnızca fizikî değil tıpkı hengamda ruhsaldır. Olumlu ve olumlu bir güç yükler. Gerçek saatlerde güneş ve oksijeni kullanarak yapılacak egzersizler vücut için çok yararlı olacaktır . Metabolizmanın hızlanmasına ve kasların hareketlenmesini sağlar . Haftada 150 dakika yürüyüş yapmak hem sıhhatin korunması hem de varsa çokça yağların atılması için yardımcı olur. 150 dakikalık yürüyüşler 3 yahut 5 güne bölünerek yapılırsa daha tesirli olacaktır.
Aslında yılın her devrinde yapılması gereken bu alışkanlıklar bu periyotlarda biraz daha öne çıkar. Yalnızca kilo vermek değil sıhhatin korunması için kıymetlidir. Bilhassa rastgele bir sıhhat sorunu varsa beslenme ve ezersize bir kat daha dikkat etmelidir. Unutmayın ki Gerçek beslenme ve egzersiz sıhhatiniz ismine yapacağınız en değerli yatırımdır .
Sağlıklı günler dileklerimle…