Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için ilk başta yapmanız gereken oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde ana öğün ve ara öğün sayısını mümkün olduğunca artırarak beslenmek olmalıdır. Ayrıca düzenli olarak yapacağınız egzersiz ve aktiviteler yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanızı sağlayacaktır.
Ana öğünlerde tüketeceğiniz besinler aşırı yağlı, kızartma, kavurma gibi besinler yerine hafif olan sebze yemekleri, salatalar, zeytinyağlı yemekler ve posa içeriği yüksek olan kurubaklagil yemekleri olmalıdır. Ara öğünlerde meyve grubu ve süt ürünleri tercih edilebilir.
Ramazanda yavaşlayan metabolizmaya ek olarak şeker ve tatlı tüketimi artmaktadır. Tatlılar hacim olarak küçük olup az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalori yükleri oldukça fazladır. Bu sebeple tatlı tüketiminizi kısıtlamalısınız, tercihen sütlü tatlılar haftada 1-2 kez tüketilebilir.
Her zaman olduğu gibi ramazanda da su tüketimi günlük beslenme düzenimizde olmazsa olmazlardan biridir. Su yaşamak için oksijen kadar önemlidir. Vücudumuzun yaklaşık %60-70'i sudan oluşmaktadır. Özellikle sıcak havalarda ter, solunum ve idrar ile sıvı kaybı daha çok olduğu için su ayrıca önemlidir. Ramazanda oruç tuttuğumuz zamanlar haricinde 10-14 bardak, yaklaşık olarak 2-3 lt. su tüketin.
Ramazan ayına özel kilo almamanızı sağlayacak ramazan diyetiniz hazır!!
Ramazan diyeti
Sahur:
2 ince dilim ekmek (50gr)
60gr yarım yağlı beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta
1 tatlı kaşığı reçel veya bal
Yağsız söğüş veya yeşillik
Yatmadan önce: 1 su bardağı yarım yağlı süt
İftar:
1 kase çorba
6 çorba kaşığı etli sebze yemeği/ 6 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği
1 bardak buzlu naneli ayran
1 ince dilim ekmek
Karışık mevsim salatası
İftardan yarım saat sonra: 2 ince dilim karpuz
22.30: 1 su bardağı yarım yağlı süt veya yoğurt
23.00: Uyku
Uzman Diyetisyen Deniz BERKSOY