nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
SICAK HAVALARDA GIDA ÖNERİLERİ
Başta bol su içmek yaz aylarının gerekli kuralıdır Terleme ile karoser istikrarsız kaybederken minerallere olan ihtiyacı da atar Yaz aylarında bilhassa su kaybını dikkate alarak beslenmemizi ona tarafından düzenlememiz gerekir
Sıcakların kendini ayrıntılarıyla hissettirdiği şu günlerde terleme yolu ile kaybettiğimiz akışkan miktarı da artar Cisim terleme ile beden ısısını normale düşürmeye çalışır lakin havaların çok ısındığı dönemlerde çoğalan terlemeye rağmen vücut yeterli ısı kaybını sağlayamaz giderken terle birlikte ceset istikrarsız kaybederken hem beden için zorunlu mineralleri de kaybeder Yazın beslenmedeki hedef sindirimi hafifletmek olmalıdır Fazla yağlı yiyecekler, kızartmalar yerine hafif, su içeriği artı meyve ve sebzeler yenilmelidir Yaz sebzeleri epeyce düşük kalorili, sodyum, potasyum ve kalsiyum içerirler bu vesile ile terleme ile kaybettiğimiz mineralleri tekrar yerine düzenlemek mümkün olur Yaz meyveleride C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur Likopen ve betakaroten içerirler, bu vesile ile bizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korurlar Bunlara ek olarak yağ içermedikleri ve düşük kalorili oldukları içinde kilo vermemizi kolaylaştırırlar
Ilk Olarak su tüketimini arttırmalı ve kaybettiğimiz değişken ve mineralleri yerine koymalıyız Kalorisi yüksek asitli içecekler yerine ayran, limonata, meyvesuları, meyve suları ile karıştırılmış maden suları içebilirsiniz Kolalı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi su atımını teşvik eder ve içerdikleri yüksek kaloriler kilo almamıza niçin olur
KAHVALTI
Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurt ya da sütle başlayabilirsiniz
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ
Sebze ve meyve gibi hafif besinlere tartma vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız Yemek seçiminizi ağırlıklı olarak ızgara ya da haşlanmış, balık, tavuk gibi proteinler ile yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, ham, dağıtılmış sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze olarak ayarlamalısınız
SALATALAR
Salatalarınıza hindi eti, ton balığı, haşlanmış yumurta, peynir ya da haşlanmış fasulye gibi baklagil, ızgara kabak, mantar ek ederek başlıca öğünlere dönüştürebilirsiniz fakat ağır sosları kullanmayın
SANDVİÇLER
Kepekli ekmekler ile hazırlanan azyağlı beyaz peynir, marul ve domates ile zenginleştirilmiş sandviçler, yanına meşrubat olarak ayran, naneli limonata ile lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabilirsiniz Çavdar ekmeği üzerine koyup fırında hafifçe eriteceğiniz taze kaşar peyniri, domates, yanına roka gibi yeşilliklerle hazırladığınız sıcak sandviçler ayrıca hafif keza doyurucu olur
ARA ÖĞÜNLER
Ara öğünlerinizde havuç, salatalık, kırmızı biberleri çubuk haline getirip, limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz Ceviz, peynir ve üzümle hafif lakin lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz
YAZ AYLARI VE HİJYEN
Yaz ayları ve sıcaklarda tüketilen yiyeceklerde hijyene ağırlık vermeniz gerekir Sebze ve meyveleri tarım ilacı artıklarından kurtulmak için adamakıllı yıkamalısınız Millet sıcaklarda, gıda zehirlenmeleri, ishaller yazın sıklıkla şikayet ederler Sıcakta gıdalar bilhassa et, tavuk gibi çok tez bozulur Soğuk zincirle taşımaya itina belirten yerlerden alışverişinizi yapmalı, dıştan yiyeceklerinizi pozitif bekletmeden dolaba kaldırmalısınız
Yaz için öneriler
1Pirinç ya da patates ile havuç, soğan ve brokoli veya ekmek ile salata birlikte yenebilir
2Patates ile pilav ya da ekmek ile pilav benzer öğünde yenmemelidir
3İncir, üzüm, muz gibi tatlı meyveler ile ekmek gibi nişastalı ürünlerin bir arada yenmesi, midede hastalık oluşturur
4Peynir ve yoğurt gibi düşük kıymetli proteinler meyvelerle iyi kombine edilebilir
5Fasulye ile tahıl kombinasyonu da uygun bir perhiz olabilir (Kurufasulye pilav, bezelye pilav)
6Etin içindeki yağ mide salgısının azalmasına sebep olur, etin yanına bol bol sebze yenmelidir
7Makarna ve tahıllar sebzelerle uyumludur
8Tahıllarla fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ile kurutulmuş ve tatlı meyveler birlikte yenebilir
9Ara sıra sindirimi dinlendirmek namına meyve kürü yapabilirsiniz *
Başta bol su içmek yaz aylarının gerekli kuralıdır Terleme ile karoser istikrarsız kaybederken minerallere olan ihtiyacı da atar Yaz aylarında bilhassa su kaybını dikkate alarak beslenmemizi ona tarafından düzenlememiz gerekir
Sıcakların kendini ayrıntılarıyla hissettirdiği şu günlerde terleme yolu ile kaybettiğimiz akışkan miktarı da artar Cisim terleme ile beden ısısını normale düşürmeye çalışır lakin havaların çok ısındığı dönemlerde çoğalan terlemeye rağmen vücut yeterli ısı kaybını sağlayamaz giderken terle birlikte ceset istikrarsız kaybederken hem beden için zorunlu mineralleri de kaybeder Yazın beslenmedeki hedef sindirimi hafifletmek olmalıdır Fazla yağlı yiyecekler, kızartmalar yerine hafif, su içeriği artı meyve ve sebzeler yenilmelidir Yaz sebzeleri epeyce düşük kalorili, sodyum, potasyum ve kalsiyum içerirler bu vesile ile terleme ile kaybettiğimiz mineralleri tekrar yerine düzenlemek mümkün olur Yaz meyveleride C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur Likopen ve betakaroten içerirler, bu vesile ile bizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korurlar Bunlara ek olarak yağ içermedikleri ve düşük kalorili oldukları içinde kilo vermemizi kolaylaştırırlar
Ilk Olarak su tüketimini arttırmalı ve kaybettiğimiz değişken ve mineralleri yerine koymalıyız Kalorisi yüksek asitli içecekler yerine ayran, limonata, meyvesuları, meyve suları ile karıştırılmış maden suları içebilirsiniz Kolalı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi su atımını teşvik eder ve içerdikleri yüksek kaloriler kilo almamıza niçin olur
KAHVALTI
Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurt ya da sütle başlayabilirsiniz
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ
Sebze ve meyve gibi hafif besinlere tartma vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız Yemek seçiminizi ağırlıklı olarak ızgara ya da haşlanmış, balık, tavuk gibi proteinler ile yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, ham, dağıtılmış sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze olarak ayarlamalısınız
SALATALAR
Salatalarınıza hindi eti, ton balığı, haşlanmış yumurta, peynir ya da haşlanmış fasulye gibi baklagil, ızgara kabak, mantar ek ederek başlıca öğünlere dönüştürebilirsiniz fakat ağır sosları kullanmayın
SANDVİÇLER
Kepekli ekmekler ile hazırlanan azyağlı beyaz peynir, marul ve domates ile zenginleştirilmiş sandviçler, yanına meşrubat olarak ayran, naneli limonata ile lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabilirsiniz Çavdar ekmeği üzerine koyup fırında hafifçe eriteceğiniz taze kaşar peyniri, domates, yanına roka gibi yeşilliklerle hazırladığınız sıcak sandviçler ayrıca hafif keza doyurucu olur
ARA ÖĞÜNLER
Ara öğünlerinizde havuç, salatalık, kırmızı biberleri çubuk haline getirip, limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz Ceviz, peynir ve üzümle hafif lakin lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz
YAZ AYLARI VE HİJYEN
Yaz ayları ve sıcaklarda tüketilen yiyeceklerde hijyene ağırlık vermeniz gerekir Sebze ve meyveleri tarım ilacı artıklarından kurtulmak için adamakıllı yıkamalısınız Millet sıcaklarda, gıda zehirlenmeleri, ishaller yazın sıklıkla şikayet ederler Sıcakta gıdalar bilhassa et, tavuk gibi çok tez bozulur Soğuk zincirle taşımaya itina belirten yerlerden alışverişinizi yapmalı, dıştan yiyeceklerinizi pozitif bekletmeden dolaba kaldırmalısınız
Yaz için öneriler
1Pirinç ya da patates ile havuç, soğan ve brokoli veya ekmek ile salata birlikte yenebilir
2Patates ile pilav ya da ekmek ile pilav benzer öğünde yenmemelidir
3İncir, üzüm, muz gibi tatlı meyveler ile ekmek gibi nişastalı ürünlerin bir arada yenmesi, midede hastalık oluşturur
4Peynir ve yoğurt gibi düşük kıymetli proteinler meyvelerle iyi kombine edilebilir
5Fasulye ile tahıl kombinasyonu da uygun bir perhiz olabilir (Kurufasulye pilav, bezelye pilav)
6Etin içindeki yağ mide salgısının azalmasına sebep olur, etin yanına bol bol sebze yenmelidir
7Makarna ve tahıllar sebzelerle uyumludur
8Tahıllarla fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ile kurutulmuş ve tatlı meyveler birlikte yenebilir
9Ara sıra sindirimi dinlendirmek namına meyve kürü yapabilirsiniz *