Sağlıklı beslenmek illa salata tüketmek demek değildir. Birçok faydalı besini salata olmayan tariflerde kullanarak sağlıklı beslenebilmeniz mümkündür! Bunun yanında sağlıklı yemek tarifleri ile hem sağlığınızı hem formunuzu korumanız mümkündür. Biz de sizin için salata olmayan sağlıklı yemek tarifleri nasıl yapılırmış buraya derledik. Haydi o zaman kalem ve kâğıtlarınızı hazır edin!
1. Tencere tavuk yemekleri belki de en mükemmel lezzete sahip yemeklerde başı çeker!
Tavuk Yahnisi Tarifi
Malzemeler
2 adet tatlı patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
400 gram tavuk göğsü
Soğanı ve sarımsağı dilediğiniz şekilde kıyın. Bir tencereye zeytinyağını alın. Soğanı ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Havuç ve patatesi de dilediğiniz şekilde doğradıktan sonra içerisine ekleyin. Tavuk etini ilave edin. Hepsini biraz soteledikten sonra kekik ve tuz ekleyin. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyin. Kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ardından ince kıyılmış maydanoz serpin ve hemen servis edin. Afiyet olsun.
2. Az kalorili yemek tarifleri tercih edenler buraya!
Brokoli ve Peynirli Wrap Tarifi
Malzemeler
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 adet sarımsak
250 gram brokoli
1 yemek kaşığı beyaz peynir
1/4 çay kaşığı tuz
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet tam buğday tortilla ekmeği
1 çay kaşığı nane
Brokolilileri bir tencerenin içerisine alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sarımsağı soyun ve tuzla beraber ovun. Ardından üzerine nane ve yoğurt ekleyin. Ayrı bir kasede zeytinyağını ve limon suyunu karıştırın. Tortilla ekmeğini fırında veya ocakta ısıtın. Isıttıktan sonra yoğurtlu sostan sürün ve ufalanmış beyaz peyniri serpiştirin. Haşlanan brokolileri küçük bir şekilde doğrayın. Zeytinyağlı karışıma bulayın ve ekmeğin içerisine alın. Ekmeği iyice sarın ve ortadan ikiye bölün. Hemen servis edin. Afiyet olsun.
3. Kabak yemekleri faydaları ve lezzetiyle sofralarınızın baş tacı olmaya hazır!
Kabak Enchilada Tarifi
Malzemeler
1 adet soğan
120 gram dana kıyma
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı domates püresi
1 su bardağı su
2 adet kabak
Sosu için:
1 diş sarımsak
Yarım su bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı domates püresi
Üzeri için:
- 1 çay bardağı rendelenmiş mozarella peyniri
Bir tavaya kıymayı ve yağı alın. Kıymayı suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı, ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyin. Yumuşayana dek pişirdikten sonra domates püresini ekleyin. Suyu da ilave edin. 8 dakika orta ateşte pişirin. Kabakları soyacakla ince dilimlere ayırın. 3 adet kabak dilimini tezgâha alın ve içerisine kıymalı harçtan koyun. Ardından rulo şeklinde sarın. Bitene kadar bu işleme devam edin. Ruloları ısıya dayanıklı fırın kabına dizin. Domates sosunu ve mozarella peynirini kabakların üzerine gezdirin. 180 derece fırında peynir eriyene kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Hemen servis edin. Afiyet olsun.
4. Sağlıklı yemek tarifleri denilince akla gelen tariflerden biri: Fırında Balık!
Kâğıtta Sebzeli Levrek Tarifi
Malzemeler
2 adet levrek fileto
4 adet minik çiçek brokoli
4 adet çeri domates
4 adet minik çiçek karnabahar
1 adet kırmızı soğan
1 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet havuç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı beyaz şarap
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kişniş
2 diş sarımsak
1 adet limon
Soğanı yuvarlak şekilde doğrayın. Havucu ince bir şekilde kesin. Domates hariç diğer sebzeleri iri bir şekilde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ve tereyağını kızdırın. Üzerine domates hariç tüm sebzeleri ekleyin ve soteleyin. İki büyük parça yağlı kâğıt kesin. Sotelenen sebzeleri bu iki kâğıda bölüştürün. Domatesleri ortadan ikiye bölün ve onu da bölüştürün. Ezilmiş sarımsağı, şarabı, tuzu, baharatları ve limon suyunu bir kasede karıştırın. Balık filetoları sebzelerin üzerine yerleştirin ve karışımı eşit şekilde dökün. Hava almayacak şekilde kâğıtları kapatın. 200 derece önceden ısınmış fırında 20 dakika pişirin. Hemen servis edin. Afiyet olsun.
5. Mantarlı tavuk tarifi nasıl yapılır diyenler burada mı?
Mantarlı Tavuk Tarifi
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet mantar
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
4 adet tavuk göğsü
1 çay kaşığı karabiber
Bir kapta yoğurt, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Tavukları içerisine alın ve 1 saat boyunca buzdolabında marinasyon edin. Mantarları temizleyin ve dilediğiniz şekilde doğrayın. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı alın ve mantarları ilave edin. Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. Mantarları alın ve aynı tavada tavukları da pişirin. Ardından tekrar mantarları ilave edin. 3 dakika boyunca soteleyin ve ocaktan alın. İnce kıyılmış dereotu ile beraber servis edin. Afiyet olsun.
6. Karnabahar sosuna ne katılır diye merak ediyorsanız sizin için bir tarif önerimiz var!
Soslu Karnabahar Tarifi
Malzemeler
Yarım tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet karnabahar
1/4 çay kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı nane
1 diş sarımsak
Sosu için:
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Karnabaharı iyice yıkayın ve üzerine geçecek kadar sıcak suyla beraber haşlayın. Haşlanınca suyunu süzün. Sarımsak ve tuzu bir kaba alın. Sarımsağı tuzla beraber iyice ezin ve içerisine karnabaharları alın. Üzerine yoğurt ve baharatları ekleyin iyice karıştırın. Bir tavada zeytinyağı ve salçaları kızdırın. Çok az su ilavesi yapın ve pişince ocaktan alın. Sosu karnabahara katın ve hemen servis edin. Afiyet olsun.
7. Zeytinyağlı börülce yemeği denilince akan sular durur!
Zeytinyağlı Kuru Börülce Yemeği Tarifi
Malzemeler
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı kuru börülce
1 tatlı kaşığı domates salçası
0,2 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 avuç maydanoz
5 su bardağı sıcak su
Bir gece önceden ıslattığınız börülcelerin suyunu süzün. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve iyice haşlayın. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanı ve sarımsağı ekleyin. Havucu yuvarlak şekilde doğrayın ve içerisine ilave edin. Salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. 5 su bardağı sıcak suyu, ince kıyılmış maydanozu ve börülceyi ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra tuzunu ilave edin. Yaklaşık 15 dakika pişirin ve hemen servis edin. Afiyet olsun.
8. Sebze türlü tarifi herkesin bayılarak yediği yemeklerin arasına girmeye aday!
Türlü Tarifi
Malzemeler
3 adet patlıcan
2 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Patlıcanları alacalı soyun ve halka şeklinde doğrayıp tuzlu suda bekletin. Kabakları da soyun ve halka şeklinde doğrayın. Tencereyi zeytinyağı ile yağlayın. Sarımsağı dilediğiniz şekilde doğrayın ve içerisine ekleyin. Kabak ve patlıcanları da ilave edin. Kırmızı biberleri doğrayın ve ekleyin. Domatesi kabuğundan arındırın ve rendeleyin. İçerisine ekleyin ve tuzunu serpin. 20 dakika kapağı kapalı şekilde pişirin. Yoğurt eşliğinde servis edin. Afiyet olsun.
9. Tsuivan, Moğol mutfağına ait muhteşem yemeklerden bir tanesidir!
Tsuivan Tarifi
Malzemeler
2 dilim biftek
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
0,5 paket noodle
1 adet havuç
1 adet yeşil biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığından az tuz
Bifteği ve yağı tencereye alın. İyice soteleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Soğanları ilave edin. Soteleme işlemine devam edin ve havucu ekleyin. Ardından yeşil biberi ekleyin ve iyice pişirin. Tuzunu serpin ve noodleları ekleyin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin ve pişmeye bırakın. Karabiberini serpin ve hemen servis edin.
10. Enginarlı iç bakla favoriniz olmaya geliyor!
Zeytinyağlı Enginarlı İç Bakla Tarifi
Malzemeler
5 adet ayıklanmış enginar
1 çay kaşığı tuz
1 adet limonun suyu
1 demet dereotu
300 gram iç bakla
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı ılık su
Taze enginar çanaklarını limonlu suda bekletin. Aksi takdirde kararma yapacaktır. İç baklayı iyice yıkayın ve suyunu süzün. Dereotunu ince bir şekilde kıyın. Ayrı bir kasede zeytinyağı, tuz ve limon suyunu çırpıcı yardımı ile karıştırın. Enginar çanaklarının suyunu süzün. İç baklaları ekleyin ve üzerini dereotu ile kaplayın. Zeytinyağlı karışımı enginarların üzerine gezdirin. Tencereye az miktar sıcak su ekleyin ve kapağı kapalı şekilde enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Hemen servis edin. Afiyet olsun.