Tarım ve hayvancılık, besin güvenliğinde pandemi sonrası ve savaş etkisiyle de öne çıkarken, üretici daima artan maliyetlerle boğuşuyor. Hayvancılık yapanlar, artan yem fiyatlarının da tesiriyle, maliyetleri düşük tutmak için yaylalarda daha uzun mühletler kalmaya başladı. Sıkıntı şartlara karşın hayvancılık yapanlar işlerini sürdürmenin kaygısında.
"Geçen sene yem fiyatları bin 200 lirayken, arpa bu yıl 5 bin 500 lira oldu"
Havalar ısındıkça, Maraş’ın Nurhak ilçesinde Yılan Ovası yaylasına çıkan besici Ömer Baş, Birgün haberine nazaran, 'Nisanda konuttan yayla yerine çıkıyoruz. Nurhak’ta yaklaşık 12. aya kadar yaylada kalıyoruz. Çok kalmamızın nedeni de hayvanlarımıza daha az mühlet yem vermek istememiz. Yemi beş gün geç versek o kadar bizim faydamıza olacak” derken, yem fiyatlarındaki yükseliş için de şunları söyledi:
Geçen sene yem fiyatları bin 200 lirayken arpa bu yıl 5 bin 500 lira oldu. Şu an gelir sarfiyatı karşılamadığı üzere, bu yıl hayvanları nasıl besleyeceğimizi düşünüyoruz. 300 hayvanım varsa 100 adedini satıp gerisini kurtarmaya çalışacağım. Kuzularımızı sütten kesip peynir, tereyağı yapmaya çalışıp bir şeyler almaya çalışacağız. İki çocuk okuyor. Biri üniversitede. Çocuklar bu işi yapmayı düşünmüyor. Ben de yaptırmak istemiyorum. Zira biz bırak aylığımızı, yevmiyemizi çıkartamadığımız için ekmeğimizi de çıkaramıyoruz. Çıkıyoruz, çocuklar okula gidiyor. Okula gittikleri üzere yemeklerini de yapamıyorlar. Birinin yanına bıraksak olmuyor. İki çocuğumu konuta bırakıp geçim nedeniyle dağlara çıktık.
"Samanı 2 bin liradan alıyoruz, arpayı 6 bin 500’den"
Çoban İbrahim Gerçek da hayvancılığın battığını söylerken, samana güçlerinin artık yetmediğini belirterek şunları söyledi:
Samanı 2 bin liradan alıyoruz, arpayı 6 bin 500’den. Biz mesleğimizi bırakmak istemiyoruz lakin bırakmamızı istiyorlar. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Büyüklerimizden yardım umuyoruz. Halimizi, perişanlığımızı görüyorsunuz.