Gluteni terk etmişseniz yahut alerjiniz varsa bu tarifler tam size nazaran. Gluten tüketmiyoruz diye birbirinden lezzetli yiyeceklerden eksik kalacak değiliz, hele bir de marifetliysek... Yanlışsız mutfağa!!
1. Kabak Muffin
Gereçler
Hamuru için;
3 adet yumurta
45 gram toz şeker
1 su bardağı süt
500 gram mısır unu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 adet kabak
1/4 demet dereotu
10 kısım fesleğen
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Muffinin iç harcını hazırlayarak işe başlayın. Öncelikle kabağınızı rendeleyin. Bir kabın içine alın. Dereotu ve fesleğenleri ince ince doğrayın. Kabakların üzerine ekleyin. Son olarak baharat ve tuzları ekleyerek karıştırın. Bir kabın içinde unu, kabartma tozunu, tuz ve şekeri karıştırın. Başka bir kaba yumurtaları kırın ve zeytinyağı ekleyerek, yavaşça çırpın. Kuru gereçlerin üzerine ekleyin. Bir spatula yardımıyla karıştırın. Kek kıvamına gelene kadar süt ekleyin. Kıvam aldığında içine son olarak iç gereçleri ekleyin. Muffin kaplarının içine harcı paylaştırın. 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.
2. Kabak Pizza
Gereçler
4 çorba kaşığı pesto sos
10 adet çeri domates
3 adet mozzarella peynir
1 adet kabak
Kabakları ince ince doğrayın. Mozzarellayı rendeleyin. Domatesleri ikiye kesin. Pesto sosu kabaklara sürün, üzerine peyniri ve domatesi koyun. Yağlı kağıt yerleştirdiğiniz tepsiyi evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede peynir kızarana kadar pişirin. Pizzanız servise hazırdır.
3. Falafel
Gereçler
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta
1 çay bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 demet maydanoz
Haşlanmış nohut, zeytinyağı ve baharatları robotta çektirip püre kıvamına getirin. Geniş bir kapta püre haline gelmiş nohutları maydanoz ve öteki gereçlerle karıştırıp köfte üzere yoğurun. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirip evvelce 160 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin.
4. Ispanaklı Börek
Materyaller
2 kase ıspanak
2 kol taze soğan
1 avuç maydanoz
Yarım demet dereotu
40 gram light peynir
Yarım su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
2/3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tane yumurta
Ispanaklı diyet börek için genişçe bir kaseye yıkanmış ve doğranmış olan ıspanağı, ince ince kıyılmış olan taze soğanı, maydanozu, dereotunu ve son olarak da parçalanmış olan peyniri ekleyin. Tüm bu gereçleri güzelce karıştırın ve hazır biçimde bekletin. Ayrı bir karıştırma kabına buğday unu, tuz, kabartma tozu ve sütü ek edin. Bu gereçleri bu sefer çırpma teli ile çırpalım ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın. Karışan harcın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, zeytinyağı ve yumurtaları ekleyin. Tekrar karıştırma sürecini gerçekleştirin ve beklemeye alın. Fırın kabına ıspanaklı karışımı dökelim ve eşit biçimde dağıtın. Üzerine sıvı harcı dökün ve eşit dağılmasını sağlayın. Evvelce ısınan 180 derece fırında, 30 dakika boyunca pişirin. Fırından çıkan mis kokulu ve üzeri hoş bir halde kızarmış olan böreği dilimleyip servis edin.
5. Muzlu Granola Parfe
Gereçler
1 adet olgun muz
1,5 su bardağı yoğurt
Yarım tatlı kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı badem
Yarım su bardağı yulaf
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı bal
2/3 su bardağı hurma püresi
1/3 su bardağı süt
1/2 tatlı kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı bademi, yarım su bardağı yulafı, 1 tatlı kaşığı tereyağını ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırın ve kızarana kadar pişirin. 1/3 su bardağı hurmayı, 1/3 su bardağı sütü ve 1/2 tatlı kaşığı vanilyayı bir tutam tuz ile blendera alın ve pürüzsüz bir karışım hazırlayın. Sonrasında 5-10 dk kadar pişirin.
Muzları dilimleyin. Yoğurt ve vanilyayı çırpın daha sonra kavanozun içerisine 2 tatlı kaşığı granola, 1-2 dilim muz, 1 tatlı kaşığı hurma püresi ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyun. Bu süreci kavanoz dolana kadar katmanlar halinde devam ettirin.
6. Nohut Unu Ekmeği
Gereçler
3 yumurta
2 su bardağı nohut unu
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
Birleştirdiğiniz unları, mahlep ve karbonatı, kaşıkla yeterlice karıştırıp havalandırın ve bekletin. Yumurtaları çırpın. Akabinde, evvel yoğurdu ekleyip yeterlice karıştırın. Sırasıyla sirkeyi, yavaş yavaş yağı ve sütü ekleyip çırpın. Tuzu bu basamakta serpin. Karıştırıp havalandırdığınız unları ekleyin. Kalıbınızı bol tereyağı ile yağlayın ve karışımı dökün. 180 derecede 40-45 dakika denetimli pişirin.
7. Talkan Kurabiye (Leblebi Kurabiyesi)
Materyaller
150 gr margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
3 su bardağı leblebi tozu
Margarin ve pudra şekerini güzelce yoğuralım içine yavaşça leblebiyi ekleyin. Tırtıl kurabiye aparatıyla form verin. Yoksa aparatınız az daha leblebi koyup elinizde yuvarlayabilirsiniz. Evvelce ısınmış 170 derece fırında 10 dakika pişirelim bu fırından fırına değişebilir. Kızarmasın ustu dikkat edin çabucak kavruluyor. Soğumadan tepsiden kaldırmayın dağılır.
8. Kabak Tatlısı
Materyaller
1 kg bal kabağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 adet karanfil
Kabak tatlısı için yeşil ve sert kısımlarını da alacak formda kabuklarını soyduğunuz bal kabağını dilimledikten sonra iki parmak kalınlığında kesin. Bol suda yıkadığınız bal kabağı dilimlerini tencereye yerleştirin. Üzerlerine toz şeker ve karanfilleri serpiştirin ve geceden bu halde beklemeye bırakın. Kabak cinsine nazaran şekeri yahut suyu azsa, pişme esnasında su eği yapabilir dilerseniz damak zevkinize nazaran şeker oranını artırıp azaltabilirsiniz. Geceden şekerle bekleyen ve suyunu salan kabakları bu biçimde 40-50 dakika kısık-ora ateşte pişmeye bırakın. Suyunu büsbütün çeken bal kabaklarını ılındıktan sonra dağılmaması için dikkatli bir halde servis tabağına alın. İnce çekilmiş ceviz içi ilavesiyle servis edin.
9. Un Kurabiyesi
Gereçler
250 gr tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı nişasta
1, 5 su bardağı un
- Pudra şekeri
Tereyağı, nişasta ve pudra şekeri mikserle çırpın ve krema kıvamına gelene kadar çırpın. Krema kıvamına gelince un dikkatli bir biçimde ek edilerek elle yoğurun. Toparlanan hamur top top yapılır ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin. Evvelce ısıtılmış fırında 160 C’de yaklaşık 12-13 dakika pişirin. Pişen kurabiyeler fırından çıkarılır ve 10-15 dakika içini çekmesi için dinlendirin. Dinlenen ve soğuyan kurabiyeye pudra şekeri elenir ve servis edin.
10. İncir Uyutması
Gereçler
6 adet kuru incir
2 su bardağı ılık süt
4-5 yemek kaşığı rondo'da hafif iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Evvel incirleri ılık suda 5-10 dakika bekletiriz. Akabinde ince ince doğrayıp ılık sütün içine koyup 8-10 dakika incirlerin şişmesini bekleriz. Daha sonra ceviz ve tarçınla birlikte hepsini rondo'da çekip güveç kaplarına alarak 2-3 saat dolapta dinlendiririz. Hepsi bu kadar. Afiyet olsun.