yemek yemek yerken çatal neden sol elde tutuluyor? " "Resmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur Sağ ellerini kullanan halk müziği için sol elle çatala hükmetmeye kastetmek bezginlik verir Hele etin yanına, benzer tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmeden ağza ulaştırmak sahiden alışılmışlık ister Bolluk çorba kaşığı için böyle bir kaide yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz Çatal bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır her zaman dar hareket etmeyi seven Amerikalılar ise bu adap kuralına o kadar uymazlar Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı değiş tokuş ettikten sonradan sağ ellerine aldıkları çatalla yerler Yemekte eti kestikten sonradan bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, daha sonra çatalı sola, bıçağı her tarafta sağ ele almak ve bu hareketi yemek boyunca yeniden suç işlemek yemek yeme hızını düşürür Yemeği yavaş yemek bir takım toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bir takım toplumlarda ise bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır Bir görüşe kadar Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında huzur değil alışılmışlık yatıyor 1700'lü yılların ortalarına değin Amerika çatalsız bir toplumdu Halk yemek yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı Kaşık kesilen eti tutmaya yararken bıçak ayrıca kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye yarıyordu Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı Eti kestikten daha sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışılmışlık devam etti Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar Yemeği ağza götürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler Yemeğin temposunu düşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu lakin sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu Asil sınıfının defalarca zorunlu ve gösterişe yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek yemek boyunca çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor