Yemek yerken midemde yukarı doğru cıkan bi ağrı hissediyorum nedenleri
Mide ağrısı ozellikle Turk toplumunda son derece sık gorulen bir rahatsızlık Bu kadar sık gorulmesinin
2 temel sebebi var:
1 Yanlış beslenme
2 Bilincsizlik
Neden midemiz ağırır?
Şoyle bir duşunun, midemiz yıkanmış ya da yıkanmamış tum yiyecekleri icine alıyor Mide oyle bir organ ki hem yediklerimizi ayırıyor hem de ayırdıklarını oğututuyor Hal boyle olunca, dışardaki ajanlarla bu kadar muhatap olan bir organın tabii ki hastalıkları cok olur
Mideye farkında olmadan nasıl zarar veriyoruz?
Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor Halbuki biz, sıcak yiyeceklerin mideye iyi geldiğini duşunur, soğuk gıdalardan kacınırız İnsanların en buyuk hatalarından biri de bu Sıcak vucudun duşmanıdır zira sıcak kanlanmayı arttırır Bu da dolaşımı bozar ve vucutta odem oluşturur Mesela, ulserli bir kişi cok sıcak yediği zaman odeminini artırmış olur Soz gelimi Japonlar ’da ve Cinliler ’de yemek borusu ve mide kanseri daha cok goruluyor Cunku onlar yemekleri cok sıcak yiyorlar
Halbuki dondurma veya ona benzer soğuk gıdalar yediğimiz zaman midemi uşuttum, deriz
Bu son derece yanlış, soğuk mideye zarar vermez Yediklerinizin ılık ya da soğuk olmasına ozen gostermelisiniz
Kimi ulserden, kimisi de gastritten yakınır Ulserle gastrit arasındaki fark nedir?
mide ağrısı
mide ağrısı
Ulser midenin veya on iki parmak bağırsağının herhangi bir yerinde “mukoza adını verdiğimiz, yani midenin ya da bağırsağın icini orten ortunun zarar gormesidir Orada mukoza zarar gorduğu icin yoktur artık; ulseri ağzınızda cıkan aft gibi duşunun Bu gelip gecici bir yara da olabilir, arada sırada da oluşabilir Gastrit oyle değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır Mukoza yerindedir ama sulanmış bir yara gibidir, yani iltihaplıdır
Peki ulser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
Eskiden “Stres eşittir ulserdeniliyordu Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin cok salgılanmasıdır Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ulseri değil, 12 parmak bağırsağı ulseri olur Midesi sapasağlamdır Sakin, icine kapanık insanlarda mide ulseri cok daha sık gorulur
Mide ve bağırsak ulserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ulsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
Burası ayırıcı teşhis yonuyle cok onemli: Birisi tokluk, diğeri aclık ağrısı yapar 12 parmak bağırsağı ulserinde korkunc aclık ağrıları olur Ama mide ulseri varsa, tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar, tokluk ağrısı Mide ulseri olanlar bir şey yemedikleri surece cok daha rahattır
Coğu kişi aclığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor…
Mide ulseri fakiri, yani aclığı; 12 parmak ulseri ise zengini, yani tokluğu sever
Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere gecerken ağrı yapar Konuşurken, yemek yerken icimize bir miktar gaz girer Sonra geğirerek bir kısmını cıkartırız; bir kısmı da aşağı, anuse kadar gider Bazı insanlar konuşup, yemek yerken cok gaz yutar… Bazılarında da bakterilere bağlı olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, aralıklı olarak gelir gider
Diyelim, gun ortasında aniden midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu O anda ne yapmalıyız?
En doğrusu bir bardak ılık su icip, rahat bir pozisyon almak Cunku bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir
Bağırsaklarınının duzenli calışmamasından şikayet eder insanlar Normal duzeni ne olmalıdır?
İnsanlar her gun buyuk abdeste cıkmak istiyor Cıkabilir de, cıkmayabilir de… Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı Posanın cıkabilmesi icin daha uzun zamana ihtiyac vardır Kimi insan gunde 2 kez, bazısı da 2 gunde 1 cıkar buyuk tuvaletine Bu, o insanın bağırsağı calışmadığı anlamına gelmez Yani “bir insan her gun buyuk abdeste cıkmalıdır, diye bir kural yok Fakat sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir durum varsa hekime gitmelisiniz
Beslenme alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe goturur mu?
Tabii, mutlaka Orneğin şişmanlar cok yemek yedikleri icin zaman icinde bağırsakları genişler O kadar genişler ki ancak uc gunde bir tuvalete cıkarlar Posalı yiyecek tuketmeyenler de oyledir Mesela koylulerin boyle bir sorunu yoktur cunku hep doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler Şehirlerde yaşayan insanlar surekli ayak ustu hazır yiyecek ve sıvı şeylerle beslendikleri icin zorluk cekerler
Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı calıştırdığı bilinir Bunları yemenin gercekten yararı var mı?
Kayısı ve incir potasyum bakımından cok zengindir Bağırsak hareketlerine de potasyum cok iyi gelir Ama bir insanın vucuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok Sağlıklı bir vucut potasyum fazlasını hemen atacaktır
Peki ya vitamin ve mineralleri? “Vitamin depoluyorum derken kendimizi mi kandırıyoruz?
Normal beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb değerleri normaldir Siz isterseniz her gun C vitamini alın, vucudun alacağı miktar bellidir Orneğin, sigarayı bırakamayanlar durmadan portakal suyu iciyor C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı noturleştiriyor kendince C vitamini eksiği yok ki, yararı olsun…
Hangi besinler midenin duşmanıdır? Ne yiyip, ne icmeliyiz?
Eskiden, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen sut tavsiye edilirdi Oysa sut ulseri azdırır Biz 15 senedir ulseri olan hastalara sut vermiyoruz Sut, gaz yapıcı bir elemandır Midenin diğer iki duşmanı ise sarımsak ve soğandır Ayrıca sindirimi zor olan tum ciğ gıdalar… Sigara ve mayalı ickiler de mideye iyi gelmez
Acı yemek mideye zararlı mı?
Acının ulser uzerinde buyuk bir tesiri yok Soğan sarımsağın yanında acının sozu dahi olmaz Orneğin acı biber ciğ yenirse, sindirimi zor olduğundan ağrı yapabilir Ama yemeğin icersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez
Butun ciğ sebze ve meyveler ağrı yapar mı?
Hayır, yalnızca kabuğuyla beraber sindirimi zor olan, cok asit salgılayan meyve ve sebzeler Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri Ama ulserli insanın her zaman ağrısı yoktur Yani ulser bir yerde yerleşen ve kalan bir hastalık değil Ulser aft gibidir demiştik Kapanır ama yeniden oluşabilir Hastalara sorarsanız “10 yıldır ulserim var der Oyle bir şey olmaz, o zaman ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip icebilirsiniz
Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
Doğal cunku gıdalar değişiyor Bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku duzeni de değişiyor Daha gec saatlerde yatıyor kışa gore, daha cok yiyip iciyor Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına sebep oluyor
Mide ağrısı ozellikle Turk toplumunda son derece sık gorulen bir rahatsızlık Bu kadar sık gorulmesinin
2 temel sebebi var:
1 Yanlış beslenme
2 Bilincsizlik
Neden midemiz ağırır?
Şoyle bir duşunun, midemiz yıkanmış ya da yıkanmamış tum yiyecekleri icine alıyor Mide oyle bir organ ki hem yediklerimizi ayırıyor hem de ayırdıklarını oğututuyor Hal boyle olunca, dışardaki ajanlarla bu kadar muhatap olan bir organın tabii ki hastalıkları cok olur
Mideye farkında olmadan nasıl zarar veriyoruz?
Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor Halbuki biz, sıcak yiyeceklerin mideye iyi geldiğini duşunur, soğuk gıdalardan kacınırız İnsanların en buyuk hatalarından biri de bu Sıcak vucudun duşmanıdır zira sıcak kanlanmayı arttırır Bu da dolaşımı bozar ve vucutta odem oluşturur Mesela, ulserli bir kişi cok sıcak yediği zaman odeminini artırmış olur Soz gelimi Japonlar ’da ve Cinliler ’de yemek borusu ve mide kanseri daha cok goruluyor Cunku onlar yemekleri cok sıcak yiyorlar
Halbuki dondurma veya ona benzer soğuk gıdalar yediğimiz zaman midemi uşuttum, deriz
Bu son derece yanlış, soğuk mideye zarar vermez Yediklerinizin ılık ya da soğuk olmasına ozen gostermelisiniz
Kimi ulserden, kimisi de gastritten yakınır Ulserle gastrit arasındaki fark nedir?
mide ağrısı
mide ağrısı
Ulser midenin veya on iki parmak bağırsağının herhangi bir yerinde “mukoza adını verdiğimiz, yani midenin ya da bağırsağın icini orten ortunun zarar gormesidir Orada mukoza zarar gorduğu icin yoktur artık; ulseri ağzınızda cıkan aft gibi duşunun Bu gelip gecici bir yara da olabilir, arada sırada da oluşabilir Gastrit oyle değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır Mukoza yerindedir ama sulanmış bir yara gibidir, yani iltihaplıdır
Peki ulser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
Eskiden “Stres eşittir ulserdeniliyordu Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin cok salgılanmasıdır Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ulseri değil, 12 parmak bağırsağı ulseri olur Midesi sapasağlamdır Sakin, icine kapanık insanlarda mide ulseri cok daha sık gorulur
Mide ve bağırsak ulserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ulsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
Burası ayırıcı teşhis yonuyle cok onemli: Birisi tokluk, diğeri aclık ağrısı yapar 12 parmak bağırsağı ulserinde korkunc aclık ağrıları olur Ama mide ulseri varsa, tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar, tokluk ağrısı Mide ulseri olanlar bir şey yemedikleri surece cok daha rahattır
Coğu kişi aclığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor…
Mide ulseri fakiri, yani aclığı; 12 parmak ulseri ise zengini, yani tokluğu sever
Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere gecerken ağrı yapar Konuşurken, yemek yerken icimize bir miktar gaz girer Sonra geğirerek bir kısmını cıkartırız; bir kısmı da aşağı, anuse kadar gider Bazı insanlar konuşup, yemek yerken cok gaz yutar… Bazılarında da bakterilere bağlı olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, aralıklı olarak gelir gider
Diyelim, gun ortasında aniden midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu O anda ne yapmalıyız?
En doğrusu bir bardak ılık su icip, rahat bir pozisyon almak Cunku bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir
Bağırsaklarınının duzenli calışmamasından şikayet eder insanlar Normal duzeni ne olmalıdır?
İnsanlar her gun buyuk abdeste cıkmak istiyor Cıkabilir de, cıkmayabilir de… Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı Posanın cıkabilmesi icin daha uzun zamana ihtiyac vardır Kimi insan gunde 2 kez, bazısı da 2 gunde 1 cıkar buyuk tuvaletine Bu, o insanın bağırsağı calışmadığı anlamına gelmez Yani “bir insan her gun buyuk abdeste cıkmalıdır, diye bir kural yok Fakat sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir durum varsa hekime gitmelisiniz
Beslenme alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe goturur mu?
Tabii, mutlaka Orneğin şişmanlar cok yemek yedikleri icin zaman icinde bağırsakları genişler O kadar genişler ki ancak uc gunde bir tuvalete cıkarlar Posalı yiyecek tuketmeyenler de oyledir Mesela koylulerin boyle bir sorunu yoktur cunku hep doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler Şehirlerde yaşayan insanlar surekli ayak ustu hazır yiyecek ve sıvı şeylerle beslendikleri icin zorluk cekerler
Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı calıştırdığı bilinir Bunları yemenin gercekten yararı var mı?
Kayısı ve incir potasyum bakımından cok zengindir Bağırsak hareketlerine de potasyum cok iyi gelir Ama bir insanın vucuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok Sağlıklı bir vucut potasyum fazlasını hemen atacaktır
Peki ya vitamin ve mineralleri? “Vitamin depoluyorum derken kendimizi mi kandırıyoruz?
Normal beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb değerleri normaldir Siz isterseniz her gun C vitamini alın, vucudun alacağı miktar bellidir Orneğin, sigarayı bırakamayanlar durmadan portakal suyu iciyor C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı noturleştiriyor kendince C vitamini eksiği yok ki, yararı olsun…
Hangi besinler midenin duşmanıdır? Ne yiyip, ne icmeliyiz?
Eskiden, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen sut tavsiye edilirdi Oysa sut ulseri azdırır Biz 15 senedir ulseri olan hastalara sut vermiyoruz Sut, gaz yapıcı bir elemandır Midenin diğer iki duşmanı ise sarımsak ve soğandır Ayrıca sindirimi zor olan tum ciğ gıdalar… Sigara ve mayalı ickiler de mideye iyi gelmez
Acı yemek mideye zararlı mı?
Acının ulser uzerinde buyuk bir tesiri yok Soğan sarımsağın yanında acının sozu dahi olmaz Orneğin acı biber ciğ yenirse, sindirimi zor olduğundan ağrı yapabilir Ama yemeğin icersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez
Butun ciğ sebze ve meyveler ağrı yapar mı?
Hayır, yalnızca kabuğuyla beraber sindirimi zor olan, cok asit salgılayan meyve ve sebzeler Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri Ama ulserli insanın her zaman ağrısı yoktur Yani ulser bir yerde yerleşen ve kalan bir hastalık değil Ulser aft gibidir demiştik Kapanır ama yeniden oluşabilir Hastalara sorarsanız “10 yıldır ulserim var der Oyle bir şey olmaz, o zaman ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip icebilirsiniz
Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
Doğal cunku gıdalar değişiyor Bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku duzeni de değişiyor Daha gec saatlerde yatıyor kışa gore, daha cok yiyip iciyor Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına sebep oluyor