iltasyazilim
FD Üye
Yemek yerken midemde yukarı doğru meydana çıkan bi sancı hissediyorum nedenleri
Mide ağrısı bilhassa Türk toplumunda son derece sık görülen bir rahatsızlık Bu değin sık görülmesinin
2 esas sebebi var:
1 Hatalı besin
2 Bilinçsizlik
Niçin midemiz ağırır?
Şöyle bir düşünün, midemiz yıkanmış ya da yıkanmamış bütün yiyecekleri içine alıyor Mide o kadar bir organ oysa ayrıca yediklerimizi ayırıyor ayrıca de ayırdıklarını öğütütüyor Hal böyle olunca, dışardaki ajanlarla bu değin muhatap olan bir organın natürel oysa hastalıkları çok olur
Mideye haberdar olmadan nasıl hasar veriyoruz?
Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor Halbuki biz, sıcak yiyeceklerin mideye iyi geldiğini düşünür, soğuk gıdalardan kaçınırız İnsanların en büyük hatalarından biri de bu Sıcak vücudun düşmanıdır zira sıcak kanlanmayı arttırır Bu da dolaşımı bozar ve vücutta ödem oluşturur Örneğin, ülserli bir kişi fazla sıcak yediği vakit ödeminini artırmış olur Laf gelimi Japonlar ’da ve Çinliler ’de yemek yemek borusu ve mide kanseri daha çok görülüyor Çünkü onlar yemekleri fazla sıcak yiyorlar
Halbuki dondurma veya ona aynı soğuk gıdalar yediğimiz zaman midemi üşüttüm, deriz
Bu son derece yanlış, soğuk mideye zarar vermez Yediklerinizin ılık ya da soğuk olmasına özen göstermelisiniz
Kimi ülserden, kimisi de gastritten yakınır Ülserle gastrit arasındaki fark nedir?
mide ağrısı
mide ağrısı
Ülser midenin veya on iki parmak bağırsağının herhangi bir uygun “mukoza adını verdiğimiz, yani midenin ya da bağırsağın içini örten örtünün zarar görmesidir Orada mukoza hasar gördüğü için yoktur artık; ülseri ağzınızda meydana çıkan aft gibi düşünün Bu gelip geçici bir bere da olabilir, ara sıra da oluşabilir Gastrit böylece değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır Mukoza yerindedir fakat sulanmış bir bere gibidir, yani iltihaplıdır
Peki ülser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
Bir Zamanlar “Gerginlik eşittir ülserdeniliyordu Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin fazla salgılanmasıdır Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ülseri değil, 12 parmak bağırsağı ülseri olur Midesi sapasağlamdır Sakin, içine kapanık insanlarda mide ülseri fazla daha sık görülür
Mide ve bağırsak ülserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ülsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
Burası ayırıcı teşhis yönüyle çok önemli: Birisi tokluk, diğeri özlem ağrısı yapar 12 parmak bağırsağı ülserinde korkunç özlem ağrıları olur Fakat mide ülseri varsa, tam tersine yemek yemek yenildiği süre ağrılar başlar, tokluk ağrısı Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır
Çoğu birey açlığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor…
Mide ülseri fakiri, yani açlığı; 12 parmak ülseri ise zengini, yani tokluğu sever
Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere geçerken sancı yapar Konuşurken, yemek yerken içimize bir arz gaz girer Sonradan geğirerek bir kısmını çıkartırız; bir kısmı da aşağı, anüse kadar gider Bazı millet konuşup, yemek yerken çok gaz yutar… Bazılarında da bakterilere emrindeki olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, kesik kesik olarak kazanç gider
Diyelim, gün ortasında bir anda midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu O anda ne yapmalıyız?
En doğrusu bir kadeh ılık su içip, dar bir pozisyon olmak Çünkü bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir
Bağırsaklarınının uyumlu çalışmamasından şikayet eder insanlar Olağan düzeni ne olmalıdır?
Irk her gün büyük abdeste çıkmak istiyor Çıkabilir de, çıkmayabilir de… Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı Posanın çıkabilmesi için daha uzun zamana gereksinim vardır Kimi insan günde 2 defa, bazısı da 2 günde 1 çıkar büyük tuvaletine Bu, o insanın bağırsağı çalışmadığı anlamına gelmez Yani “bir insan her gün büyük abdeste çıkmalıdır, diye bir kural değil Ama sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir koşul varsa hekime gitmelisiniz
Gıda alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe götürür mü?
Tabii, mutlaka Örneğin şişmanlar fazla yemek yedikleri için vakit içinde bağırsakları genişler o kadar genişler ama oysa üç günde bir tuvalete çıkarlar Posalı gıda tüketmeyenler de öyledir Mesela köylülerin böyle bir sorunu yoktur çünkü defalarca doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler Şehirlerde yaşayan halk müziği kesintisiz ayak üstü hazırlanmış yiyecek ve akıcı şeylerle beslendikleri için güçlük çekerler
Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı çalıştırdığı bilinir Bunları yemenin fiilen yararı var mı?
Kayısı ve incir potasyum bakımından çok zengindir Bağırsak hareketlerine de potasyum mükemmel kazanç Ama bir insanın vücuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok Sağlıklı bir ceset potasyum fazlasını derhal atacaktır
Peki ya vitamin ve mineralleri? “Vitamin depoluyorum derken kendimizi mi kandırıyoruz?
Alışılagelmiş beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb değerleri normaldir Siz isterseniz her gün C vitamini alın, vücudun alacağı arz bellidir Örneğin, sigarayı bırakamayanlar aralıksız olarak portakal suyu içiyor C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı nötürleştiriyor kendince C vitamini eksiği yok ama, yararı olsun…
Hangi besinler midenin düşmanıdır? Ne yiyip, ne içmeliyiz?
Bir Zamanlar, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen süt tavsiye edilirdi Fakat süt ülseri azdırır Biz 15 senedir ülseri olan hastalara süt vermiyoruz Süt, gaz yapıcı bir elemandır Midenin öteki iki düşmanı ise sarımsak ve soğandır Ayrıca sindirimi kuvvet olan tüm ham gıdalar… Sigara ve mayalı içkiler de mideye iyi gelmez
Acı yemek mideye zararlı mı?
Acının ülser üstünde büyük bir tesiri değil Soğan sarımsağın yanına acının sözü dahi olmaz Örneğin acı biber ham yenirse, sindirimi kuvvet olduğundan sızı yapabilir Lakin yemeğin içersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez
Tüm çiğ sebze ve meyveler sancı yapar mı?
Hayır, yalnızca kabuğuyla beraber sindirimi zorlama olan, çok asit salgılayan meyve ve sebzeler Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri Ama ülserli insanın her zaman ağrısı yoktur Yani ülser bir yerde yerleşen ve kalan bir rahatsızlık yok Ülser aft gibidir demiştik Kapanır lakin bitmiş oluşabilir Hastalara sorarsanız “10 yıldır ülserim var der O Kadar bir şey olmaz, o süre ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip içebilirsiniz
Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
Doğal çünkü gıdalar değişiyor bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku düzeni de değişiyor Daha geç saatlerde yatıyor kışa göre, daha fazla yiyip içiyor Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına sebep oluyor *
Mide ağrısı bilhassa Türk toplumunda son derece sık görülen bir rahatsızlık Bu değin sık görülmesinin
2 esas sebebi var:
1 Hatalı besin
2 Bilinçsizlik
Niçin midemiz ağırır?
Şöyle bir düşünün, midemiz yıkanmış ya da yıkanmamış bütün yiyecekleri içine alıyor Mide o kadar bir organ oysa ayrıca yediklerimizi ayırıyor ayrıca de ayırdıklarını öğütütüyor Hal böyle olunca, dışardaki ajanlarla bu değin muhatap olan bir organın natürel oysa hastalıkları çok olur
Mideye haberdar olmadan nasıl hasar veriyoruz?
Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor Halbuki biz, sıcak yiyeceklerin mideye iyi geldiğini düşünür, soğuk gıdalardan kaçınırız İnsanların en büyük hatalarından biri de bu Sıcak vücudun düşmanıdır zira sıcak kanlanmayı arttırır Bu da dolaşımı bozar ve vücutta ödem oluşturur Örneğin, ülserli bir kişi fazla sıcak yediği vakit ödeminini artırmış olur Laf gelimi Japonlar ’da ve Çinliler ’de yemek yemek borusu ve mide kanseri daha çok görülüyor Çünkü onlar yemekleri fazla sıcak yiyorlar
Halbuki dondurma veya ona aynı soğuk gıdalar yediğimiz zaman midemi üşüttüm, deriz
Bu son derece yanlış, soğuk mideye zarar vermez Yediklerinizin ılık ya da soğuk olmasına özen göstermelisiniz
Kimi ülserden, kimisi de gastritten yakınır Ülserle gastrit arasındaki fark nedir?
mide ağrısı
mide ağrısı
Ülser midenin veya on iki parmak bağırsağının herhangi bir uygun “mukoza adını verdiğimiz, yani midenin ya da bağırsağın içini örten örtünün zarar görmesidir Orada mukoza hasar gördüğü için yoktur artık; ülseri ağzınızda meydana çıkan aft gibi düşünün Bu gelip geçici bir bere da olabilir, ara sıra da oluşabilir Gastrit böylece değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır Mukoza yerindedir fakat sulanmış bir bere gibidir, yani iltihaplıdır
Peki ülser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
Bir Zamanlar “Gerginlik eşittir ülserdeniliyordu Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin fazla salgılanmasıdır Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ülseri değil, 12 parmak bağırsağı ülseri olur Midesi sapasağlamdır Sakin, içine kapanık insanlarda mide ülseri fazla daha sık görülür
Mide ve bağırsak ülserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ülsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
Burası ayırıcı teşhis yönüyle çok önemli: Birisi tokluk, diğeri özlem ağrısı yapar 12 parmak bağırsağı ülserinde korkunç özlem ağrıları olur Fakat mide ülseri varsa, tam tersine yemek yemek yenildiği süre ağrılar başlar, tokluk ağrısı Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır
Çoğu birey açlığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor…
Mide ülseri fakiri, yani açlığı; 12 parmak ülseri ise zengini, yani tokluğu sever
Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere geçerken sancı yapar Konuşurken, yemek yerken içimize bir arz gaz girer Sonradan geğirerek bir kısmını çıkartırız; bir kısmı da aşağı, anüse kadar gider Bazı millet konuşup, yemek yerken çok gaz yutar… Bazılarında da bakterilere emrindeki olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, kesik kesik olarak kazanç gider
Diyelim, gün ortasında bir anda midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu O anda ne yapmalıyız?
En doğrusu bir kadeh ılık su içip, dar bir pozisyon olmak Çünkü bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir
Bağırsaklarınının uyumlu çalışmamasından şikayet eder insanlar Olağan düzeni ne olmalıdır?
Irk her gün büyük abdeste çıkmak istiyor Çıkabilir de, çıkmayabilir de… Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı Posanın çıkabilmesi için daha uzun zamana gereksinim vardır Kimi insan günde 2 defa, bazısı da 2 günde 1 çıkar büyük tuvaletine Bu, o insanın bağırsağı çalışmadığı anlamına gelmez Yani “bir insan her gün büyük abdeste çıkmalıdır, diye bir kural değil Ama sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir koşul varsa hekime gitmelisiniz
Gıda alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe götürür mü?
Tabii, mutlaka Örneğin şişmanlar fazla yemek yedikleri için vakit içinde bağırsakları genişler o kadar genişler ama oysa üç günde bir tuvalete çıkarlar Posalı gıda tüketmeyenler de öyledir Mesela köylülerin böyle bir sorunu yoktur çünkü defalarca doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler Şehirlerde yaşayan halk müziği kesintisiz ayak üstü hazırlanmış yiyecek ve akıcı şeylerle beslendikleri için güçlük çekerler
Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı çalıştırdığı bilinir Bunları yemenin fiilen yararı var mı?
Kayısı ve incir potasyum bakımından çok zengindir Bağırsak hareketlerine de potasyum mükemmel kazanç Ama bir insanın vücuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok Sağlıklı bir ceset potasyum fazlasını derhal atacaktır
Peki ya vitamin ve mineralleri? “Vitamin depoluyorum derken kendimizi mi kandırıyoruz?
Alışılagelmiş beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb değerleri normaldir Siz isterseniz her gün C vitamini alın, vücudun alacağı arz bellidir Örneğin, sigarayı bırakamayanlar aralıksız olarak portakal suyu içiyor C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı nötürleştiriyor kendince C vitamini eksiği yok ama, yararı olsun…
Hangi besinler midenin düşmanıdır? Ne yiyip, ne içmeliyiz?
Bir Zamanlar, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen süt tavsiye edilirdi Fakat süt ülseri azdırır Biz 15 senedir ülseri olan hastalara süt vermiyoruz Süt, gaz yapıcı bir elemandır Midenin öteki iki düşmanı ise sarımsak ve soğandır Ayrıca sindirimi kuvvet olan tüm ham gıdalar… Sigara ve mayalı içkiler de mideye iyi gelmez
Acı yemek mideye zararlı mı?
Acının ülser üstünde büyük bir tesiri değil Soğan sarımsağın yanına acının sözü dahi olmaz Örneğin acı biber ham yenirse, sindirimi kuvvet olduğundan sızı yapabilir Lakin yemeğin içersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez
Tüm çiğ sebze ve meyveler sancı yapar mı?
Hayır, yalnızca kabuğuyla beraber sindirimi zorlama olan, çok asit salgılayan meyve ve sebzeler Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri Ama ülserli insanın her zaman ağrısı yoktur Yani ülser bir yerde yerleşen ve kalan bir rahatsızlık yok Ülser aft gibidir demiştik Kapanır lakin bitmiş oluşabilir Hastalara sorarsanız “10 yıldır ülserim var der O Kadar bir şey olmaz, o süre ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip içebilirsiniz
Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
Doğal çünkü gıdalar değişiyor bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku düzeni de değişiyor Daha geç saatlerde yatıyor kışa göre, daha fazla yiyip içiyor Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına sebep oluyor *