Yiyecekler neden pişirilerek yeniliyor,
İnsanlar neden yemekleri pişirerek yer,
imagesyemeklernedenpisirilerekyenilir5afb45424f3dc
Vejetaryenler yani etyemezlere gore, et yemek insan doğasında yoktur Et yemenin insan sağlığı uzerine olumsuz etkisi olduğu gibi damakta tat alma hissini de bozmaktadır
Ancak etoburların gozleri onde, ot oburların ise yanda olur teorisine gore, insanın ot obur olduğunu iddia etmek biraz haksızlık olur İnsanlar et de yer, ot da Fakat nicin pişirerek?
İnsandan başka yiyeceğini pişirerek yiyen, bilinen hicbir hayvan turu yoktur
Genel acıklamalara gore, pişirildikce yiyecekler yumuşamakta, yemek ve hazım kolaylaşmaktadır Bu şekilde onları kucuk parcalara ayırarak yiyebildiğimiz icin, zaman ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur Ayrıca pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan kokular ve sağlığımıza zararlı toksik bakteriler de yok olmaktadır
Bu goruş insanların pişmiş yiyeceklerden nicin daha cok tat aldıklarını tam olarak acıklayamaz Bu konu kimya ilminin kapsamına girer Yiyecekler ısıtıldıkca, bunyelerinde bulunan şeker ve amino asitler parcalanır ve her biri ayrı tat ve kokuya sahip yeni molekuller oluştururlar
Orneğin şekeri yeteri kadar ısıtırsanız rengi kahverengiye donmeye başlar ve etrafa cok guzel bir koku yayılır Şeker molekullerinin icindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın icindeki oksijen ile reaksiyona gecerek, ağzımıza ve burnumuza hoş gelen yuzlerce molekuler yapı oluştururlar
Pişmiş bir biftekte en az 600 değişik ve hoşumuza giden koku turu oluştuğu ileri suruluyor Bunu sadece birkac değişik koku turu taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yaptığı katkının buyukluğu ortaya cıkar
Tabiattaki hali ile cok koku turune sahip yiyecekler sadece meyvelerdir Bir cilekte yaklaşık 300, ahududunda ise 200 koku ceşidi bir aradadır
Yiyeceklerin pişirilmeleri sırasında, sağlığımıza zararlı bakterilerin yanında, vucudumuz icin gerekli vitaminler de olur Yanlarına sadece iyice pişirilmiş et alarak yola cıkan kutup kaşiflerinde, vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir
Bu nedenle pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve veya haşlanmış sebzeler de yiyerek bu vitamin acığı kapatılmalıdır Tost ve kahve makinelerinde veya mangalda cok ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur ama lezzet artar Yiyecekleri cok fazla sıcakken yemenin sindirim sistemimize verdiği zararın dışında hicbir faydası yoktur
Alıntı
İnsanlar neden yemekleri pişirerek yer,
imagesyemeklernedenpisirilerekyenilir5afb45424f3dc
Vejetaryenler yani etyemezlere gore, et yemek insan doğasında yoktur Et yemenin insan sağlığı uzerine olumsuz etkisi olduğu gibi damakta tat alma hissini de bozmaktadır
Ancak etoburların gozleri onde, ot oburların ise yanda olur teorisine gore, insanın ot obur olduğunu iddia etmek biraz haksızlık olur İnsanlar et de yer, ot da Fakat nicin pişirerek?
İnsandan başka yiyeceğini pişirerek yiyen, bilinen hicbir hayvan turu yoktur
Genel acıklamalara gore, pişirildikce yiyecekler yumuşamakta, yemek ve hazım kolaylaşmaktadır Bu şekilde onları kucuk parcalara ayırarak yiyebildiğimiz icin, zaman ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur Ayrıca pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan kokular ve sağlığımıza zararlı toksik bakteriler de yok olmaktadır
Bu goruş insanların pişmiş yiyeceklerden nicin daha cok tat aldıklarını tam olarak acıklayamaz Bu konu kimya ilminin kapsamına girer Yiyecekler ısıtıldıkca, bunyelerinde bulunan şeker ve amino asitler parcalanır ve her biri ayrı tat ve kokuya sahip yeni molekuller oluştururlar
Orneğin şekeri yeteri kadar ısıtırsanız rengi kahverengiye donmeye başlar ve etrafa cok guzel bir koku yayılır Şeker molekullerinin icindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın icindeki oksijen ile reaksiyona gecerek, ağzımıza ve burnumuza hoş gelen yuzlerce molekuler yapı oluştururlar
Pişmiş bir biftekte en az 600 değişik ve hoşumuza giden koku turu oluştuğu ileri suruluyor Bunu sadece birkac değişik koku turu taşıyan buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yaptığı katkının buyukluğu ortaya cıkar
Tabiattaki hali ile cok koku turune sahip yiyecekler sadece meyvelerdir Bir cilekte yaklaşık 300, ahududunda ise 200 koku ceşidi bir aradadır
Yiyeceklerin pişirilmeleri sırasında, sağlığımıza zararlı bakterilerin yanında, vucudumuz icin gerekli vitaminler de olur Yanlarına sadece iyice pişirilmiş et alarak yola cıkan kutup kaşiflerinde, vitamin eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir
Bu nedenle pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve veya haşlanmış sebzeler de yiyerek bu vitamin acığı kapatılmalıdır Tost ve kahve makinelerinde veya mangalda cok ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur ama lezzet artar Yiyecekleri cok fazla sıcakken yemenin sindirim sistemimize verdiği zararın dışında hicbir faydası yoktur
Alıntı