
Yemeklik yağ, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen sıvı bir husustur. Kullanmış yemeklik yağın denetimsiz bir halde atılmaması hepimizin sorumluluğudur. Lakin birçok kişi atık yağı bilinçsizce lavaboya dökmektedir. Kullanılmış yağın uygun olmayan hallerde atılmasından kaynaklanan çevresel problemleri biliyor musunuz? Artık gelin, atık yağın etrafa ve hasebiyle beşere ziyanları nelermiş inceleyelim.
1 litre kullanılmış yemeklik yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletir.
Biliyorsunuz ki kendi sıhhatinize ihtimam göstermeniz epey değerlidir. Fakat etrafın sıhhatine da dikkat etmeliyiz. Ne yazık ki, etraf kelam konusu olduğunda birden fazla kişi bilinçsizce hareket eder. Bunun sonuçları da çevreyi münasebetiyle insanı tesirler. Örneğin 1 litre kullanılmış yemeklik yağın bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini biliyor muydunuz? Bu 15 kişinin 1 yılda alması gereken suyu içilmez hale getirmesi demek. Yani atık yağların olduğu üzere tabiata bırakılması, kanalizasyona ve lavaboya dökülmesi çok önemli ziyanlara neden olmaktadır.
Kullanılmış bitkisel yağlar, masrafa döküldüğünde sertleşir.
Kullanılmış yemeklik yağı masrafa döktüğünüzde, sertleşir. Su sarfiyatlarında ve kanalizasyon çizgilerinde birikir. Bu da boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmasına sebep olur. Münasebetiyle hijyenik olmayan bakteriler su çizgilerine ve topraklara taşar. Ayrıyeten yağ suyla buluştuğunda suyu kirletir. Sudaki canlıların ölmesine sebep olabilir.
Bitkilere ve ağaçlara ziyan verir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Yaban hayatı ve habitatların sıhhati üzerinde ziyanlı tesirlere sahiptir. Bitkiler ve hayvanlar için ziyanlı olmasının yanı sıra havadan suya oksijen transferini önler. Etrafa beğenilen olmayan bir koku yayar. Soluduğumuz havanın kalitesi azalır. Bitki ve hayvanların üreme suratını pürüzler. Kullanılmış yağları evsel atıklarla karıştırdığınızda da yangınlara sebep olursunuz.
Peki, yemeklik yağları ne yapmalısınız?
Türkiye'de yılda 1.500.000 ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma sürecinde bundan 350.000 ton atık yağ üretiliyor. Pekala, yemeklik yağ hakikat biçimde nasıl imha edilir? Atık yağı kullandıktan sonra soğumasına müsaade vermelisiniz. Akabinde hava geçirmez bir kabın içerisine boşaltmalısınız. Kabı sıkıca kapattıktan sonra polietilen torba yahut kese kâğıdına koymalısınız. Bu formda çöpe atabilirsiniz.
Ayrıca atık yemeklik yağları pak ve ağzı kapalı bir kapta biriktirebilirsiniz.
Kızartmalık yağları kullandıktan sonra pak ve hava almayan bir kaba aktararak biriktirebilirsiniz. Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına ya da ilgili Belediyenize teslim edebilirsiniz. 2008 yılından bu yana konutlardan bitkisel yağ toplanmaya başlanmıştır. Lütfen hassas olup sevdiklerinizi ve etrafınızı bu hususta bilgilendirin.