Yemekte Gorgu Kuralları Nelerdir
Yemekte Uyulması Gereken Gorgu Kuralları Nelerdir
Bıcak kullanırken catal sol, bıcak sağ elle tutularak kesme işi yapılır
Masada catal sola, kaşık ve bıcak sağa yerleştirilir Bıcak, kaşık ile tabak arasına konur Bıcak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıcağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır Bıcağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın ust yarısına, size doğru yanlamasına ve keskin tarafı ice gelecek şekilde koymalıdır
Catal ise kullanıldıktan sonra tabağın uzerine, bıcağa paralel ve soluna, catalın sapı sağda ve ağzı yukarı doğru ya da bıcağı dik olarak konur
Kaşık, bıcak gibi kullanılır Esasen kahvaltı haric, kaşık sofrada sadece yemeğin başlangıcında corba icin gereklidir Gorgulu bir ev sahibi ozel yemeklerde veya aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıcağın sağına yerleştirir
Yukarıdakilerden başka masa duzeninde salata veya tatlı icin catal balık catalı, tatlı kaşığı, buzlu icecek kaşığı, corba ve cay kaşığı kullanılabilir
Salata ve cere catalı normal yemek ,catalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse catal, yemek tabağının sol, yemek catalının ic tarafına konur Ozel yemeklerde salata catalı yemek catalının dış tarafına konabilir
Balık catalı diğerlerine oranla daha kısa ve duz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı icerisine konur Fakat daha onceden de masadaki yerine konabilir
Corba kaşıkları corba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Buyuk servis catal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile ucten fazla catal ve gene ucten fazla bıcak bulundurulmaz Ancak gerektikce kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Ozellikle oğle veya akşam yemeklerinde, butun konuklar icin masaya onceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak oteki tabaklara gore daha buyukce olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun uzerine konurlar
Salata tabakları daha cok duz ve yuvarlak olurlar ozel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir
Surahi, bıcakların ust tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları surahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Peceteler resmi olmayan yemeklerde catalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının icine konur Masaya oturonca ev sabiresi, peceteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peceteyi sağ ust koşesinden tutarak acıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peceteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Ozel yemeklerde kağıt pecete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peceteleri elinizde buruşturup topac haline getirmek ayıptır Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el surmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak icin ona uzatmak gorgusuzluktur Konuk hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir
Yemekten sonra pecetelerin katlanması, ev sahibınden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, pecete sandalye uzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peceteye ağzını, etrafa gostermeden silmeli ve pecetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlerneye calışmalıdır
alıntı
Yemekte Uyulması Gereken Gorgu Kuralları Nelerdir
Bıcak kullanırken catal sol, bıcak sağ elle tutularak kesme işi yapılır
Masada catal sola, kaşık ve bıcak sağa yerleştirilir Bıcak, kaşık ile tabak arasına konur Bıcak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıcağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır Bıcağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın ust yarısına, size doğru yanlamasına ve keskin tarafı ice gelecek şekilde koymalıdır
Catal ise kullanıldıktan sonra tabağın uzerine, bıcağa paralel ve soluna, catalın sapı sağda ve ağzı yukarı doğru ya da bıcağı dik olarak konur
Kaşık, bıcak gibi kullanılır Esasen kahvaltı haric, kaşık sofrada sadece yemeğin başlangıcında corba icin gereklidir Gorgulu bir ev sahibi ozel yemeklerde veya aile arasındaki yemeklerde kaşığı bıcağın sağına yerleştirir
Yukarıdakilerden başka masa duzeninde salata veya tatlı icin catal balık catalı, tatlı kaşığı, buzlu icecek kaşığı, corba ve cay kaşığı kullanılabilir
Salata ve cere catalı normal yemek ,catalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir Salata yemekle beraber verilecekse catal, yemek tabağının sol, yemek catalının ic tarafına konur Ozel yemeklerde salata catalı yemek catalının dış tarafına konabilir
Balık catalı diğerlerine oranla daha kısa ve duz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr
Tatlı kaşığı, tatlı tabağı icerisine konur Fakat daha onceden de masadaki yerine konabilir
Corba kaşıkları corba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır
Buyuk servis catal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız
En resmi masalarda bile ucten fazla catal ve gene ucten fazla bıcak bulundurulmaz Ancak gerektikce kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır
Ozellikle oğle veya akşam yemeklerinde, butun konuklar icin masaya onceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur Bu tabak oteki tabaklara gore daha buyukce olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun uzerine konurlar
Salata tabakları daha cok duz ve yuvarlak olurlar ozel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir
Corba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın icinde servis edilir
Surahi, bıcakların ust tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur
Şarap bardakları surahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir
Peceteler resmi olmayan yemeklerde catalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının icine konur Masaya oturonca ev sabiresi, peceteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peceteyi sağ ust koşesinden tutarak acıp dizlerinize yerleştirmelisiniz Peceteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir Ozel yemeklerde kağıt pecete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır Kağıt peceteleri elinizde buruşturup topac haline getirmek ayıptır Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el surmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak icin ona uzatmak gorgusuzluktur Konuk hizmet etmez Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir
Yemekten sonra pecetelerin katlanması, ev sahibınden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, pecete sandalye uzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir Peceteye ağzını, etrafa gostermeden silmeli ve pecetenın yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlerneye calışmalıdır
alıntı