SORU 1: MATERYALLER NELERDİR?
Yemeğinizin içinde ne olduğunu bilin. Yeni başlayanlar için, içerik etiketlerini okumalısınız. Besin; rastgele bir katkı unsuru yahut kollayıcı içeriyorsa, bunların neden kullanıldığını ve hakikaten gerekli olup olmadığını kendinize sorun. Bir bileşenin yahut katkı unsurunun ne olduğunu yahut sıhhatinizi nasıl etkileyebileceğini bilmiyorsanız, eseri geri koyun ve bunun yerine gerçek/doğal besin ile yapılmış bir eser arayın.
SORU 2: BU İÇERİKLER BESLEYİCİ Mİ?
"Diyet", "hafif", "serbest", "doğal" ve "sağlıklı" üzere pazarlama tabirleri, bedene sıfır besin sağlayan tartışmalı katkı unsurlarıyla dolu besin paketlerinin üzerine yazılıyor. Carrageenan yahut doğal aromaları tükettiğinizde bedeniniz ne kadar oranda ziyan görmüş olur? Çok, orta yahut hiç? Karşılık hiçbiri. Bu soruyu yanıtlamanın kolay bir yolu, yiyeceğin "bütün" mü yoksa "işlenmiş" mi olduğunu açıklığa kavuşturmaktır. Bir yiyecek "bütün" olarak yani tabiatta ham biçimde bulunan bir besin manasına gelir. Bütün besinler tipik olarak “tek bileşenli gıdalardır” ve rastgele bir esirgeyici, boya yahut katkı unsuru içermezler. Bütün yiyecekler gerçek besindir: gerçek et, gerçek brokoli, gerçek elmalar.
SORU 3: BU İÇERİKLER NEREDEN GELİYOR?
Yemek için alışveriş yaptığınızda yahut dışarıda yemek yediğinizde, o yemeğin nereden geldiğini bilmeyi hak ediyorsunuz. Yiyeceklerinizi kaynağına kadar takip etmenin yolları vardır. PLU (fiyat arama) numarasına bakın. Beş basamaklı bir dizinin başındaki 9, eserin organik olarak yetiştirildiğini gösterir. Bu eser çoklukla mağazada “organik” olarak işaretlenir. 3 yahut 4 ile başlayan dört basamaklı bir kod, klasik olarak yetiştirildiği ve GDO eseriyse GDO’lu olabileceği manasına gelir. Hayvansal proteinlere gelince, en uygunu klâsik fabrika çiftliklerinde yetiştirilen (hormonlar ve başka büyümeyi teşvik edici ilaçlarla ün salmış, hayvanları antibiyotiklerle beslerken ve GDO'lu yemleri sıkışık ve sıhhatsiz şartlarda besleyen) hayvanlardan elde edilen etlerden kaçınmaktır. Organik sertifikalı ve şu etiketlerden rastgele birine sahip etleri arayın: Otla beslenmiş ve büyümüş, hayvan refahı onaylı, sertifikalı insancıl ve merada yetiştirilmiş kümes hayvanları. Birkaç farklı besinin seçimlerinden bahsedelim.
YOĞURT
Ek şekerler, koyulaştırıcılar, yapay renkler, tatlar, meyve yahut şeker içerenlerden kaçındığınızdan emin olun. Bunun yerine sade bir tat seçin ve kendiniz meyve yahut kuruyemişlerinizi ekleyin.
PEYNİR
Selüloz üzere topaklanma önleyici katkı unsurlarından kaçının. Şayet bulabilirseniz, rendelenmemiş organik ve çiğ peynir yahut pastörize edilmemiş bir eser seçin.
YAĞ
Spreyler ve margarin alternatiflerinden kaçının. Zeytinyağı yahut sade yağı tüketebilirsiniz.
YUMURTA
Sıvı, evvelden pişirilmiş yahut toz yumurtalardan kaçının. Hür menzil, mera yetiştirilmiş ve organik olanı seçin. Üstünde "Kafessiz", "vejetaryen beslenen", "tamamen doğal", "çiftlik taze" yahut "hiçbir hormon eklenmemiş" yazanlara aldanmayın.
-
Sağlıklı İpuçları: Eserinizi kullanmadan evvel hep yıkayın. Bu, filtrelenmiş su ile durulanarak yapılabilir. Ayrıyeten mahallî, organik eserler bulabildiğiniz vakit, toplu olarak satın almayı ve eserlerin mevsiminde olmayabileceğini düşünerek öteki aylarda da kullanabilmek için fazladan almayı düşünebilirsiniz.