Acısıyla tatlısıyla yaşadığımız bir yılı daha geçmişte bırakıyoruz. Birden fazla kişi yeni yıla yeni umutlar bağladığı yılın son günlerinde her şeyin yolunda gitmesini velev. Zira kulaklarda ‘yeni yıla nasıl girersen o denli olur!’ cümlesi çınlar durur. 31 Aralık gecesi kimimiz ailemizle, kimimiz dostlarımızla, kimimiz eşimiz ile heyecanla 2017’yi karşılayacak. Ortak olan tek şey ise elbet ki: muhabbet ve güçlü menüleriyle donatılmış sofralar olacak. Sevdiklerinizle daha çok yılbaşını kutlama tadında geçirebilmeniz için, her geçen yıl yaşlanmadan gençleşmek için, her geçen yıl formunuzu bir evvelki yıla nazaran daha rahat koruyabilmeniz için buyeni yıl kendinizi yeni bir siz yapmaya ne dersiniz?
Değişime yılbaşı gecesinden başlamak isteyenler için teklifler:
Yılbaşı gecesi sofraya aç oturulmamalıdır. Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı, öğlen yemeği ve ara öğünlerle metabolizma akşam yemeğine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çok çokça acıkılacağı için denetimsiz yemek yeme eğiliminde olunur. Ve vücut o anda aldığı bütün besinleri bir daha aç kalırsam kaygısıyla depolamak velev. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması ve metabolizmanızı yılbaşı sofrasına hazırlamanız değerlidir.
Şarküteri eserlerinden uzak durulmalıdır. Şarküteri eserlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat üzere zararlı hususlar sıhhatinize zarar vermektedir. Şayet yemek istiyorum diyorsanız az ölçüde tüketip yanında bol salata tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezinin hindi olması büyük avantajdır. Lakin sizin sofranızda hindi yoksa balık yahut tavuk tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz tavuk, balık ve hindi etinin de pişirilme yolu de nispeten kıymetli ızgara haşlama, buğulama üzere pişirme sistemlerini tercih etmelisiniz.
Güçlü bir sofranın olduğu bu gecede sarımsak mucizesinden faydalanın. İçerisinde ki kükürtlü bileşikler, potasyum, selenyum, A ve C vitaminleri ile bağışıklığınızı korurken tıpkı devirde kan damarlarınızı genişleterek damar tıkanıklığına karşı kollayıcı tesir yapar.
Kuru yemişlerdeki yağdan korkmayın. Kuruyemişler denetimli tüketilirse içerdiği yağ asitleri bilinenin bilakis kalbi korur. Yılbaşı sofranızda haddinden fazla olmamak kuralıyla kuruyemişlere de bölge verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır. 5 fındık, 5 badem, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ile 3-4 kuru erik, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi size gece boyunca eşlik edebilir.
Şayet yılbaşında bir restorana gitmeyi tercih ettiyseniz; Sınırsız içki ve sınırsız meze sunan restoranlardan uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Mayonezsiz, yoğurtlu, haşlanarak yahut ızgara formunda hazırlanan, az yağlı mezelerden oluşan bir ordövr tabağı tercih etmelisiniz. Ara sıcaklar umumide yağda kızartılmış oldukları için tercihlerinizin arasında olmamalıdır. Ana yemekle geceye devam edilmelidir. Yemekten sonra ise kalorili atıştırmalıklar mekanına antioksidan ve lif içerikleri yüksek olan meyveleri tercih edin.
Alkol de yağ kadar kalorili. Alkolün 1 gramı 7 kkal yağın ise 9 kkal’dir. Yani yağdan kaçtığımız kadar aslında alkolden de kaçmalıyız. Olağan ki, bu yalnızca kaloriyi düşünerek yaptığımız bir yorum! Ya zararlarını düşünürsek? Alkol pankreası yoran ve binaenaleyh insülin direncini olumsuz etkileyerek diyabet riskini arttıran bir içecektir. Bir şey yenmeden tüketilen alkol önemli hipoglisemiye, alkol ve alkol ile birlikte yenilen yiyeceklerin ölçüsünün artması ise hiperglisemiye neden olabilir. Bu nedenle alkolün tüketilmemesi birinci tercihimizken alkol almak istiyorum diyorsanız al şarabı tercih etmeyi unutmayın. Hatunlar için 2 kadeh, erkekler için 3 kadeh sınırlaması denetimli bir tüketim için yararlı olacaktır.
Alkol değişim tablosu:
1 duble rakı = 5 dilim ekmek
1 kadeh şarap = 1, 5 dilim ekmek
1 şişe bira = 3 dilim ekmek
Yılbaşı gecesi ve sonraki gün su tüketiminin ehliyetli olması kıymetlidir. Alkol vücuttan ziyadesiyle su atılmasına neden olur. Hem vücuda gereksinimi olan suyu geri vermek hem de alkolün olumsuz tesirlerini azaltmak için su tüketimi arttırılmalıdır. Tıpkı devranda yılbaşı gecesi ara ara su tüketmek doygunluk hissi sağlayacak, tükettiklerinizin sindirimini kolaylaştıracak ve midenizi rahatlatacaktır.
Yılbaşı Sofranızı Bir arada Planlayalım..
Ana Yemek: Seçeceğiniz çorbanın doygunluk sağlama özelliğinin yüksek olması kıymetlidir. Bu nedenle beyaz unlu çorbalar konumuna kurubaklagil çorbaları olan mercimek, ezogelin çorbalarını tercih edebilirsiniz. Akabinde fırında hindi ve bol yeşillikli, az yağlı, sossuz salata tüketilebilirsiniz.
Mezeler: Mayonezsiz, yoğurtla hazırlanmış ve az yağlı mezeler tercihiniz olmalıdır.
Zeytinyağlı enginar
Acılı ezme
Semizotu Salatası
Az Yağlı Humus
Az yağlı-yağsız haydari
Az yağlı beyaz peynir
Tatlı: Tatlı tercihiniz şerbetli, kızartmalı ağır tatlılar yanına sütlü tatlılar olmalıdır. Esasen tatlı düşkünü değilim diyorsanız yemeğinize tatlı ile değil meyve tabağı ile son verebilirsiniz.
Alkolsüz İçecek Tercihi: Şekerli ve asitli içecekler bölgesine sade soda, soda soda-limon, Taze naneli- limonlu frozen
Alkol Tercihi: Rakı, votka, viski üzere yüksek alkol içerenlerin noktasına beyaz/ rose / al şarap
Ekmek: Beyaz ekmek noktasına tam tahıllı, çavdar yahut kepekli ekmek
Değişime yılbaşı gecesinden başlamak isteyenler için teklifler:
Yılbaşı gecesi sofraya aç oturulmamalıdır. Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı, öğlen yemeği ve ara öğünlerle metabolizma akşam yemeğine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çok çokça acıkılacağı için denetimsiz yemek yeme eğiliminde olunur. Ve vücut o anda aldığı bütün besinleri bir daha aç kalırsam kaygısıyla depolamak velev. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması ve metabolizmanızı yılbaşı sofrasına hazırlamanız değerlidir.
Şarküteri eserlerinden uzak durulmalıdır. Şarküteri eserlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat üzere zararlı hususlar sıhhatinize zarar vermektedir. Şayet yemek istiyorum diyorsanız az ölçüde tüketip yanında bol salata tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezinin hindi olması büyük avantajdır. Lakin sizin sofranızda hindi yoksa balık yahut tavuk tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz tavuk, balık ve hindi etinin de pişirilme yolu de nispeten kıymetli ızgara haşlama, buğulama üzere pişirme sistemlerini tercih etmelisiniz.
Güçlü bir sofranın olduğu bu gecede sarımsak mucizesinden faydalanın. İçerisinde ki kükürtlü bileşikler, potasyum, selenyum, A ve C vitaminleri ile bağışıklığınızı korurken tıpkı devirde kan damarlarınızı genişleterek damar tıkanıklığına karşı kollayıcı tesir yapar.
Kuru yemişlerdeki yağdan korkmayın. Kuruyemişler denetimli tüketilirse içerdiği yağ asitleri bilinenin bilakis kalbi korur. Yılbaşı sofranızda haddinden fazla olmamak kuralıyla kuruyemişlere de bölge verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır. 5 fındık, 5 badem, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ile 3-4 kuru erik, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi size gece boyunca eşlik edebilir.
Şayet yılbaşında bir restorana gitmeyi tercih ettiyseniz; Sınırsız içki ve sınırsız meze sunan restoranlardan uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Mayonezsiz, yoğurtlu, haşlanarak yahut ızgara formunda hazırlanan, az yağlı mezelerden oluşan bir ordövr tabağı tercih etmelisiniz. Ara sıcaklar umumide yağda kızartılmış oldukları için tercihlerinizin arasında olmamalıdır. Ana yemekle geceye devam edilmelidir. Yemekten sonra ise kalorili atıştırmalıklar mekanına antioksidan ve lif içerikleri yüksek olan meyveleri tercih edin.
Alkol de yağ kadar kalorili. Alkolün 1 gramı 7 kkal yağın ise 9 kkal’dir. Yani yağdan kaçtığımız kadar aslında alkolden de kaçmalıyız. Olağan ki, bu yalnızca kaloriyi düşünerek yaptığımız bir yorum! Ya zararlarını düşünürsek? Alkol pankreası yoran ve binaenaleyh insülin direncini olumsuz etkileyerek diyabet riskini arttıran bir içecektir. Bir şey yenmeden tüketilen alkol önemli hipoglisemiye, alkol ve alkol ile birlikte yenilen yiyeceklerin ölçüsünün artması ise hiperglisemiye neden olabilir. Bu nedenle alkolün tüketilmemesi birinci tercihimizken alkol almak istiyorum diyorsanız al şarabı tercih etmeyi unutmayın. Hatunlar için 2 kadeh, erkekler için 3 kadeh sınırlaması denetimli bir tüketim için yararlı olacaktır.
Alkol değişim tablosu:
1 duble rakı = 5 dilim ekmek
1 kadeh şarap = 1, 5 dilim ekmek
1 şişe bira = 3 dilim ekmek
Yılbaşı gecesi ve sonraki gün su tüketiminin ehliyetli olması kıymetlidir. Alkol vücuttan ziyadesiyle su atılmasına neden olur. Hem vücuda gereksinimi olan suyu geri vermek hem de alkolün olumsuz tesirlerini azaltmak için su tüketimi arttırılmalıdır. Tıpkı devranda yılbaşı gecesi ara ara su tüketmek doygunluk hissi sağlayacak, tükettiklerinizin sindirimini kolaylaştıracak ve midenizi rahatlatacaktır.
Yılbaşı Sofranızı Bir arada Planlayalım..
Ana Yemek: Seçeceğiniz çorbanın doygunluk sağlama özelliğinin yüksek olması kıymetlidir. Bu nedenle beyaz unlu çorbalar konumuna kurubaklagil çorbaları olan mercimek, ezogelin çorbalarını tercih edebilirsiniz. Akabinde fırında hindi ve bol yeşillikli, az yağlı, sossuz salata tüketilebilirsiniz.
Mezeler: Mayonezsiz, yoğurtla hazırlanmış ve az yağlı mezeler tercihiniz olmalıdır.
Zeytinyağlı enginar
Acılı ezme
Semizotu Salatası
Az Yağlı Humus
Az yağlı-yağsız haydari
Az yağlı beyaz peynir
Tatlı: Tatlı tercihiniz şerbetli, kızartmalı ağır tatlılar yanına sütlü tatlılar olmalıdır. Esasen tatlı düşkünü değilim diyorsanız yemeğinize tatlı ile değil meyve tabağı ile son verebilirsiniz.
Alkolsüz İçecek Tercihi: Şekerli ve asitli içecekler bölgesine sade soda, soda soda-limon, Taze naneli- limonlu frozen
Alkol Tercihi: Rakı, votka, viski üzere yüksek alkol içerenlerin noktasına beyaz/ rose / al şarap
Ekmek: Beyaz ekmek noktasına tam tahıllı, çavdar yahut kepekli ekmek