Yeni doğum yaptım bebeğime hangi testleri yaptırmalıyım? yeni doğan bebeklere hangi testler yapılır,bebeklere hangi testler yapılmalı,yeni doğan tarama testleri,yeni doğan bebeğe yapılan testler hakkında bilgiler 35920 35920 yenidogumyaptimbebegimehangitestleriyaptirmaliyim5c501776ec00ayenidogumyaptimbebegimehangitestleriyaptirmaliyim5c501776ec00a 216 531 tejpg35920 Yeni doğum yaptım bebeğime hangi testleri yaptırmalıyım? tejpg35920 Yeni doğum yaptım bebeğime hangi testleri yaptırmalıyım? Uzun bekleyiş nihayet bitti, bebeğinizi kucağınıza aldınız Hastaneden çıkmadan önce bebeğinize yaptıracağınız üç deneme, onun varsa bir rahatsızlığının erken tanısını ve sağlıkla büyümesini sağlayacaktır Yeni doğan bebeğinize bu testleri yaptırdınız mı? Tarama testleri Bebeğinizin topuğundan alınacak birkaç damla kan, onun bir takım rahatsızlıklarının erken teşhisinde fazla önemli bir rol üstleniyor Sağlık Durumu bakanlığı yeni doğan her bebeğe şu üç testin mutlaka yapılmasını istiyor; Fenilketönüri, biotinidaz ve TSH Fenilketönüri metabolik bir hastalıktır Merkezi sinir sistemini etkileyerek akıl geriliğine sebep olur Ancak erken tanı ile tedavi edilerek bebeğinizi sağlıklı büyümesi sağlanıyor Biotinidaz Sıhhat Bakanlığı’nın takriben 2,5 sene önce gerekli ışık halkası getirdiği bir test Erken teşhis sonucu hap ile çare edilen biotinidaz eksikliği görme ve işitme kaybından zeka geriliğine dek çoğu rahatsızlığa sebep oluyor TSH ise bebeğin tiroid bezinin dinç çalışıp çalışmadığını ölçüyor Tiroid hormonu yetersizliği de tekrar zeka geriliğinden nöromotor gelişimine değin birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor İşitme Testi İşitme testi sağırlığın erken tanı ve tedavisinde büyük rol oynuyor Testin yapılması için en yerinde süre doğum sonrası 2gün sonunda Doğan her 2000 bebeğin birinde işitme kaybı görülüyor Ailesinde allah vergisi işitme kaybı olanlar ya da erken doğan dünyaya gelen bebeklere bu testi mutlaka yapılması gerekiyor Kalça Çıkığı Testi Kalça çıkığı ultrason ile saptama edilebiliyor Lakin ultrasonu yapan kişinin mutlaka bu konunun ehli olması çok manâlı Bilhassa doğum esnasında zıt gelen bebeklerde bu testin mutlaka yapılması gerekiyor Test eğer tehlikeli bir koşul var ise ilk hafta somurtkan halde doğumdan sonraki birincil ayın içinde mutlaka yapılması gerekiyor