Ana vatanı Himalaya eteklerindeki Kuzey Hindistan yerleridir. Ama sonrasında yerkürenin pek çok yerine kültür cinsleri gönderilerek yetiştirilmeye başlamıştır. Yarı tropik, tropik ve subtropik iklimlerde yetişebilen bir eserdir.
Son kademe besleyici, yüksek antioksidan özellikleri olan, her kısmı tüketilebilen vitaminlerle ve minerallerle varlıklı, sıhhati geliştirici, illetlere karşı kollayıcı, hoşluğu destekleyen, anti-aging özellikleri bulunan tam bir MUCİZE !
Bilhassa Hint tabipler tarafından kalp illetleri, diyabet, yüksek tansiyon, kanser, çeşitli enfeksiyon illetleri, gut, artrit anemi ve daha birçok marazın tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıyeten yaprakları toz haline getirilerek paklık ve dezenfekte etme sürecinde kullanılmaktadır. Tohumlarının bileşimindeki kurumayan yağ olarak tabir edilen Ben Oil ile parfüm, saç bakım eserlerinde tasarrufu mevcuttur.
Besleyici olan yaprakları esansiyel aminoasitleri, fitokimyasalları, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum üzere mineralleri, A, C, E ve B kümesi vitaminleri içermektedir. Yaprakları çiğ olarak salata halinde tüketilebileceği üzere zerzevat yemeği olarak da tüketilebilir. Et, tavuk, balık ile zenginleştirilerek de besin pahası daha da artırılabilir.
Yaprakları kurutulup toz haline getirilerek de tüketimi mümkündür. Yapılan çalışmalar 1 yemek kaşığı toz formun 1-3 yaş arası evlatların kalsiyum gereksiniminin %40’ını, protein gereksiniminin %14’ünü, demir gereksiniminin %23’ünü ve A vitamini muhtaçlığının da büyük bir kısmını karşıladığını tabir etmektedir. Hamilelik ve emzirme periyodunda de ananın demir ve kalsiyum muhtaçlığının karşılamada yararlı tesirleri olduğu görülmektedir.
Bileşimindeki antioksidan aktifliği olan A, C,E vitaminleri ile diyabet ile ilgili lezyonların güzelleşmesinde, kansere karşı uğraşta, bağışıklık fonksiyonlarının güçlendirilmesinde, enfeksiyonlara karşı vücudun savunulmasında değerli rol oynar. Anti- inflamatuar aktifliği ile de gut illetinde meydana gelen iltihap ve ağrıları azaltıcı tesir gösterir.
Arjinin, histin dahil birçok esansiyel aminoasidi içererek evlatların büyüme ve gelişmesine yardımcı olur. Istikrarlı aminoasit içeriği ile güzel bir protein kaynağıdır. Demir içeriği ile kan hemoglobin oluşumunu destekler.
Kalsiyum içeriği ile dişler, kemikler için ehemmiyet taşır. Münhasıran gebe ve emzirme devrindeki hatunlar, evlatlar, sporcular için nispeten yararlıdır. Akut devirde kemik kaybının önlenmesinde ve osteoporoz tedavisinde önerilmektedir.
İşte Moringa’nın Besin Kıymetleri:
Moringa, çiğ,taze (100 g) | Moringa, kurutulmuş (100g ) | |
Güç (kkal) | 64 | 87 |
Protein (g) | 9,4 | 24 |
Karbonhidrat (g) | 8,3 | 36 |
Diyet posası (g) | 5,3 | 6 |
Yağ (g) | 1,4 | 20,6 |
Kalsiyum (mg) | 185 | 1897 |
Fosfor (mg) | 112 | 297 |
Potasyum (mg) | 337 | 1467 |
Demir (mg) | 4 | 32,5 |
Tiamin (mg) | 0,26 | 2,6 |
Riboflavin (mg) | 0,66 | 1,29 |
Niasin (mg) | 2,22 | 8,2 |
B6 vitamini (mg) | 1,2 | 2,4 |
Folat (μg) | 40 | 540 |
A vitamini (mg RE) | 378 | 3639 |
C vitamini (mg) | 52 | 172 |
E vitamini (mg) | 25 | 56 |
Kolesterol (mg) | 0 | 0 |