Yeni Üniversiteler Düzenlemek Çözüm Yok, Çözümsüzlük 1549313433 1549313433 yeniuniversitelerkurmakcozumdegilcozumsuzluk5c58a5a2bb519yeniuniversitelerkurmakcozumdegilcozumsuzluk5c58a5a2bb519 http:wwwyenisafakcomtrresimsiteuniversite430889594308895aby17 yeni üniversite kuruldu bildiğiniz gibi Yakında 39’i bulacağı söyleniyor Fiilen bunlara üniversite çağrıda bulunmak doğru yok, bir gecede üniversite olmuş fakülteler Bu fakülteler isimce üniversite olsalar da, altyapıları, öğretim üyeleri yetersiz durumda Bütün anlamıyla üniversite olmaları 1520 yılı bulacaktır Devletin üniversitelere ne dek tahsis ayırdığı, ne kadar öğretim üyesi kadrosu verdiği ortadadır Bu açıdan ödenek yetersizliği ve öğretim üyesi kadrosunun eksik verilişi bu üniversitelerin gelişim sürecini uzatacaktır Her tercih döneminde, yapılan mitinglerde gelişmekte olan illere üniversite kurma vaadi verilir siyasîler kadar Bu üniversitelerde azıcık o vaatlerin uzantısı galiba Bu konuda bir anım vardır 10 yıl kadar önce, ortaokul yıllarında, Çiller’in bir tercih mitingini izlemiştim İlçemiz Akşehir’i il yapacak, bundan başka Nasreddin Hoca Üniversitesi kuracaktı Ortada il de değil, üniversitede İkisinin seçeneğin de mantığının olmadığını şimdi anlıyorum Yeni kurulan üniversitelere ayrılan bütçe de ayrı bir tartışma konusudur Yeni üniversite kurmaktansa geri kalmış üniversitelere ya da fakültelere, bilhassa eğitim fakültelerine kaynak dağıtmak daha akılcı olurdu Yurt dışındaki yükseköğretim sistemlerine baktığınızda, üniversiteler kayıtlı şehirlerde toplanmıştır Ülke içindeki dağılımı da dengelidir Kesintisiz yeni üniversite de kurulmaz Devletin ayırdığı ödenekle varolan üniversiteler geliştirilir Böylelikle eğitim kalitesi de artar Üniversiteler asıl işleri olan eğitim ve araştırmayla ilgilenir Biz de ise bütün tersi, varolan bütçe savruluyor Çoğu eksiği olan üniversite varken, yeni üniversiteler açmaya uğraşıyoruz Bırakın fakülteleri, çoğu yüksek okulu Akşam Lisesi görünümünde Gündüz lise öğretimi yapılan binalar akşam yüksekokula dönüşüyor Adı üniversite, lakin yerleşimi de eğitimi de yetkisiz Gençlerin üniversiteye basit geçişleri, çoğu gencin üniversiteli olabilmesi güzel Ama, bu şekilde üniversitelerin eğitim kalitesi de öğrenci geleceği de sorunlu ülkü geliyor Yeni üniversitelerin açılmasına diğer olarak, gençliğin şiddetten uzaktan kalmasını ve büyük kentlere göçün azalmasını temin etmek gösteriliyor Bu gerekçeye kadar işsiz gençler üniversite eğitimi alarak, şiddetten, terör oluşumlarından uzaktan kalıyorlar Lakin üniversite eğitimleri bittiğinde onlara iş imkanı yaratılmıyorsa koşul böylece ayrı olmayacak Yani bu yöntem şiddetten uzakta tutmak yok gerçekten “gençleri aklında bulundurmak Başka bir şey değil üstelik, göç olgusunu çözmek gençliği geleceksiz şekilde yetiştirmekten geçmiyor Göçü önlemenin en kolay yolu meslek imkanı yaratmaktır neticede, gelişmekte olan illerdeki fakülteleri üniversite haline getirmek çözüm sağlamayacaktır Ülkemizdeki üniversite sayısı şu aşamada yeterli sayıdadır Yeyersizlik üniversite sayısında değil, üniversitelerin altyapılarındadır Yeni kurulan üniversiteler işsiz üniversitelileröğretmenler yaratmaktan öteye gidemeyecektir Artalep dengesini acele ile insan geliştirmek, bir ülkeyi ilerletmek yerine, sosyal krizleri büyütür Ülkemiz yıllardır bu gerçeği düşünmeden, kısa vadeli çözümlerle eğitim sistemini düzeltmeye çalışıyor Gelişmiş ülkeler, adımlarını doğru attıkları için bugüne gelmişlerdir Biz ise seksek oynamaktayız Mantıklı çözümlere varmak dileğiyle……