Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine nazaran, yeni yıla artırımlarla giren vatandaşlar fırıncının artan maliyetlerinden ötürü ekmeği de artırımlı almak zorunda kalacak.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Lideri Halil İbrahim Balcı, "Ekmeğe azami yüzde 20 artırım kelam konusu. Bu ay, maliyet değişikliğine nazaran birtakım vilayetlerde yüzde 12, kimilerinde yüzde 15-20 artırım yapılacak. Şubat ayına sarkması esnafı mağdur eder" dedi.
'Zam yapmak istemiyoruz lakin üretemez hale geldik'
İstanbul Fırıncılar Odası Lideri Erdoğan Çetin ise, “Elektrik, doğalgaz, un ve maya fiyatlarında bitmeyen bir artırım var. Maliyetler 2019 Mayıs-Aralık devrinde yüzde 30 arttı. Sadece son 1 ayda un yüzde 15 zamlandı. Maya 35 liradan 60 liraya yükseldi, şubatta da 90 lira olacağı bildirildi. Artırım yapmak istemiyoruz lakin esnafız, üretemez hale geldik” diye konuştu.
İstanbul’da son bir yılda maliyetlerini karşılayamadığı için yaklaşık 100 fırının iflas ettiğini aktaran Çetin, “Maliyetler bu süratle artmaya devam ederse 2020’nin birinci 6 ayı sonunda 200 gram ekmeğin 1.75 TL olmasını talep ederiz" sözünü kullandı.
'Talebimizi 1.85 TL’ye çıkardık, bekliyoruz'
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Lideri Hasan Demir ise, "250 gram ekmeğin 1.5 TL olmasını 2019 Ekim’de talep etmiştik. 2 Aralık 2019’daki son talebimizi 1.85 TL’ye çıkardık, bekliyoruz” dedi.