
Son yıllarda yemek sunumlarında yenilebilir çiçek modası karar sürüyor. Antalya’da, tarım eserleri imalatıyla tanınan bir şirket tarafından 13 çeşit yenebilir çiçek üretiliyor. Kimi marketlerde paket halinde satılan rengarenk çiçeklerle özel yemeklerde tabaklar süsleniyor. Birbirinden hoş rengarenk çiçekler görenlerin iştahını kabartıyor. Pekala hangi çiçekler yenilebilir?
Antalya’nın Serik ve Korkuteli ilçelerinde minyatür zerzevat, mikro filiz, Akdeniz ve Ege yeşillikleri, taze baharatlar, olağan sebzeler ve saksıda baharat üretimi yapan bir şirket yenebilir çiçekler de üretiyor. Birtakım süpermarketlerde paketler halinde satışı yapılan ve birçok gala, düğün ile 5 yıldızlı otellerdeki özel yemeklerde tatlıdan ana yemeklere tabaklarda servis edilen yenilebilir çiçekleri birinci kere görenler, şaşkınlık yaşıyor. Yenebilir çiçek üretimine yaklaşık 10 yıl evvel 1-2 çeşitle başlayan firma, çeşit sayısını 13’e yükseltti. Bu çeşitlerin kimilerinde ise kendi içinde de çeşitli renk ve desende farklı üretimler bulunuyor. Yenilebilir çiçek isimleri ortasında menekşe, amber çiçeği, lavanta, gül, kabak çiçeği, papatya, karahindiba, amber çiçeği, hanımeli ve Latinçiçeğini sayabiliriz. Yalnızca konutların mutfaklarında değil dünyanın birçok ülkesinde, ünlü restoranlarda da çiçekler yemeklere lezzet katmaktadır. Elbette beğenilen imgelerine aldanıp tüm çiçekleri yiyebileceğimiz yanılgısına da kapılmamak lazım. Araştırmasını yaptıktan sonra yemeklere hangi çiçeklerin eklenebileceğine karar vermek gerekir.
Birbirinden hoş formları, mis üzere kokuları ve renk renk yapraklarıyla süslemelerin yeni gözdesi çiçekler; pastalarda, salatalarda, balık yemeklerinde, içeceklerde, sunumlarda velhasıl gastronominin her alanında karşımıza çıkıyor. Balık yemeklerinde, tadı tere ve rokaya yakın olduğu için latin çiçeği kullanılıyor. Menekşe ve kabak çiçeği ise daha çok tatlı sunumlarında tabakları süslüyor. İçecek sunumlarında ise çoklukla gül ve hanımeli çiçeğinden takviye alınıyor. Buz küplerinin içinde dondurulan lavanta çiçekleri ile güzel bir imaj elde ediliyor.
MENEKŞE; Genelde süs bitkisi olarak kullanılsa da aslında hercai menekşenin tadı da hoştur ve besleyicidir. Genellikle hafif, odunsu bir tadı vardır lakin tipine nazaran tadının sertliği değişir. Yenilebilir çiçek menekşe antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bilhassa pasta ve tatlılar için kullanılsa da menekşeli pilav da alternatif bir tanımdır. Ayrıyeten ince ince doğrayarak salatalara da eklenebilir.
AMBER ÇİÇEĞİ; Halk ortasında Japon gülü olarak da bilinen amber çiçeğinin yüzlerce farklı çeşidi vardır. Kırmızı, beyaz, pembe ve sarı tonlarında olurlar. Çoklukla reçel ve salatalarda kullanılır. Çayı da epey meşhurdur ve tansiyon ve kolesterol denetiminde yardımcıdır.
LAVANTA; Mor çiçekli lavantanın eşsiz ve rahatlatıcı bir kokusu vardır. Kokusu o kadar rahatlatıcıdır ki uyku sorunu olanların yastığının altına ufak bir kese lavanta koymaları önerilir. Canlı rengi ve hoş aromasından ötürü tatlılarda kullanımı popülerdir. Keskin bir tadı olduğu için yemeklerde kullanılırken ölçülü ve dikkatli olmanızı öneririz.
GÜL; Birçok farklı rengi ve çeşidi olan gülün her tipi yenebilmektedir. Tat ise gül çeşidine nazaran farklılık gösterir. Gül yapraklarının çiçeğe has özel bir aroması ve tadı vardır. Gülü taze ve çiğ olarak tüketebilir, salatalara ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş gül yapraklarını ise baharat üzere kullanabilirsiniz. Gül reçel ve marmelatlar için de bilhassa tercih edilir. Gülün gerilimi azalttığı ve insanı rahatlattığına dair araştırmalar bulunmaktadır.
KABAK ÇİÇEĞİ; Kabak çiçekleri çiğ olarak ya da salatalara eklenerek tüketilebiliyor. En hoşu ve en zahmetli olan tanım ise kabak çiçeği dolması. Dişi çiçekler kabak oluyor bu yüzden çiçekleri yemek kabağın oluşmasını engellemek manasına gelmemektedir. Tam hasat isteniyorsa yalnıza erkek çiçekleri yiyebilirsiniz. Dişiler bitkinin ortasına yakın, erkek çiçekler ise bitkinin dış kısımlarında olmaktadır.
KARAHİNDİBA; Karahindiba bahçe bitkisidir ve 2-4 cm çapında çiçekleri olur. Karahindibanın çiçekleri dışında kökleri, sapları ve yaprakları da yenebilir. Çiçekler çiğ olarak tüketilebilmektedir lakin kızartmak da düzgün bir seçenek olarak kıymetlendirilebilir. Çiğ olarak salata ve sandviçlerde karahindiba kullanabilir, yemeklere de ekleyebilirsiniz.
HANIMELİ; Bilhassa Çin tıbbında kıymetli bir yeri olan hanımelinin sıhhat için olumlu tesirleri olduğuna inanılmaktadır. Çay üretiminde ve şuruplarda tercih edilir. Yemek dünyasındaki değişik kullanımlarından biri de ekmelerde şekerin yerini alabiliyor olmasıdır. Çiçeğin nektarı sağlıklıdır; fakat birtakım hanımeli çeşitlerinin meyvesi çok tüketilirse insanı zehirleyebilmektedir. Dikkatli olmakta yarar var.
YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER NASIL KORUMA EDİLİR?
Yenilebilir çiçekleri marketlerden satın alabileceğiniz üzere online sitelerden de sipariş verebilirsiniz.
Canlılıklarının korunması, renklerinin solmaması için dikkatli saklamak gerekiyor. Havayla teması olmayan bir saklama kabının içine kağıt havlu serip çiçekleri birbirine aralıklı olarak yerleştirip buzdolabında saklayabilirsiniz.