Çeşitli besinlere karşı olan alerji pek çok insanın yiyeceklerini dikkatle seçmesine neden olurken, bilim dünyasından bu durumu ortadan kaldırabilecek bir tahlil geldi. Bilim insanları, birinci sefer yer fıstığı alerjisinin ‘kapatılabildiğini’ keşfetti. Kelam konusu kapatma süreci, beşerdeki belli bir gen ağının yine programlanması sayesinde mümkün oluyordu.
Allergy’de yayımlanan araştırmada bilim insanları, yer fıstığı alerjisi olan ve yaşları 1 ila 10 ortasında değişen 62 çocukla birlikte çalıştı. Çocuklar, plasebo kümesi ve bağışıklık tedavisi de içeren probiyotik de tedavisi alanlar olmak üzere iki kümeye ayrıldı. 18 aylık çalışmanın sonucunda probiyotik tedavisi alanların %74’ünde alerjinin gerilediği görüldü. Plasebo kümesinde ise bu oran %4 idi.
Probiyotik tedavisi tek başına da tesir gösterebiliyor:

Yapılan başka bir araştırmadaysa yalnızca probiyotik ve probiyotik ile birlikte bağışıklık tedavisi yolları farklı ayrı test edildi. Elde edilen sonuçlarda her iki usulün de alerjiye karşı âlâ geldiği keşfedildi. Alerjisi etkisiz hale gelen çocuklar, artık rastgele bir ilaç almadan ve hiçbir kuşku duymadan yer fıstığı tüketebiliyorlardı.
Yeni araştırma, yer fıstığı alerjisi olanlar için büyük bir haber olurken birebir vakitte öteki alerjiler için de kıymetli bir adımdı. Bilim insanları, alerjinin tesirini yitirmesinde rol üstlenen bağışıklık sürecini inceleyerek besin alerjilerine karşı uzun soluklu ve daha başarılı tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedefliyor.