iltasyazilim
FD Üye
YER ALTI SULARI
Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak , yer altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir
Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
Yağış miktarı,
Yağış türü : Yağışlar kar biçiminde ise beslenme pozitif olur
Zeminin geçirimliliği : Alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır Bu sebeple buralar yer altı suları bakımından zengindir
Arazinin eğimi :eğimin eksik olduğu alanlarda gıda daha fazladır
bitkiler: Yüzeysel akımı engellediği için
TABAN SUYU
Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar Altta geçirimsiz katman ile sınırlandırılmış geçirimli katman üzerinde biriken sulardır Besin durumuna tarafından taban suları bazen yüzeye dek çıkabilir Yer altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açılmak suretiyle bu sulardan faydalanılır
Türkiye taban suları bakımından zengindir Ör: Ege Bölgesinin buhran ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı gibi
Yer altı sularının bitmiş yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir
SOĞUK SU KAYNAKLARI
Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar Sularının sıcaklığı ve akımları yıl baştan başa değişir
BAŞLICALARI
KATMAN KAYNAĞI (YAMAÇ)
Geçirimli tabakların gönder kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir
KARSTİK KAYNAK (VOKLÜZ)
Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır en fazla Akdeniz Bölgesinde görülür Ör: Düden suyu
Karstik kaynakların suları çok gürdür Bu kaynakların en kayda değer özelliği sularının oldukça çok kireç içermesidir
ARTEZYEN KAYNAĞI
Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabakalar arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır
SICAK SU KAYNAKLARI
Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar
Suları sıcak ya da ılıktır
Sularının sıcaklığı sene baştan başa aynıdır
Akım değişikliği olmaz
çokça eriyik madde içerir
Dağılışı fay hatları ile paralellik gösterir
FAY KAYNAĞI
Fay hattı boyunca yeryüzüne meydana çıkan kaynaklardır
Millet arasında bu kaynaklara ılıca, kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir
Fay kaynakları en fazla Ege Bölgesi ’nde İçbatı Anadolu Bölümü ’nde görülür
IlıcaKaplıcalara örnekler: Manisa (Kurşunlu, Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan), Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi merkezlerde vardır Bu yerlerin ortak özelliği yer yapıları kırıklı olmasıdır
GAYZER KAYNAĞI
Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek meydana çıkan kaynaklardır Türkiye ’de örneklerine rastlanmaz Çünkü volkan dağlarımız sönmüştür *
Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak , yer altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir
Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
Yağış miktarı,
Yağış türü : Yağışlar kar biçiminde ise beslenme pozitif olur
Zeminin geçirimliliği : Alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır Bu sebeple buralar yer altı suları bakımından zengindir
Arazinin eğimi :eğimin eksik olduğu alanlarda gıda daha fazladır
bitkiler: Yüzeysel akımı engellediği için
TABAN SUYU
Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar Altta geçirimsiz katman ile sınırlandırılmış geçirimli katman üzerinde biriken sulardır Besin durumuna tarafından taban suları bazen yüzeye dek çıkabilir Yer altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açılmak suretiyle bu sulardan faydalanılır
Türkiye taban suları bakımından zengindir Ör: Ege Bölgesinin buhran ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı gibi
Yer altı sularının bitmiş yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir
SOĞUK SU KAYNAKLARI
Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar Sularının sıcaklığı ve akımları yıl baştan başa değişir
BAŞLICALARI
KATMAN KAYNAĞI (YAMAÇ)
Geçirimli tabakların gönder kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir
KARSTİK KAYNAK (VOKLÜZ)
Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır en fazla Akdeniz Bölgesinde görülür Ör: Düden suyu
Karstik kaynakların suları çok gürdür Bu kaynakların en kayda değer özelliği sularının oldukça çok kireç içermesidir
ARTEZYEN KAYNAĞI
Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabakalar arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır
SICAK SU KAYNAKLARI
Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar
Suları sıcak ya da ılıktır
Sularının sıcaklığı sene baştan başa aynıdır
Akım değişikliği olmaz
çokça eriyik madde içerir
Dağılışı fay hatları ile paralellik gösterir
FAY KAYNAĞI
Fay hattı boyunca yeryüzüne meydana çıkan kaynaklardır
Millet arasında bu kaynaklara ılıca, kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir
Fay kaynakları en fazla Ege Bölgesi ’nde İçbatı Anadolu Bölümü ’nde görülür
IlıcaKaplıcalara örnekler: Manisa (Kurşunlu, Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan), Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi merkezlerde vardır Bu yerlerin ortak özelliği yer yapıları kırıklı olmasıdır
GAYZER KAYNAĞI
Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek meydana çıkan kaynaklardır Türkiye ’de örneklerine rastlanmaz Çünkü volkan dağlarımız sönmüştür *