Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yerli otomobilden ilk sızan bilgiler: Elektrikli olacak, menzili 500 KM

Yerli otomobilden ilk sızan bilgiler: Elektrikli olacak, menzili 500 KM
0
43

dagcı

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
71
Yerli%2Dotomobil%2DCEO%2Dsu%2Diki%2Dornege%2Dtepki%2Dgosterdi%2DKopya%2Dolmayacak%2D211690%2Ejpg

Fatih Altaylı, "Yerli arabadan sızdırdığım birinci bilgiler" başlığıyla yayımlanan yazısında "Boş verin S-400, Trump mıramp üzere konuları. Yok F-35’ler gelmeyecekmiş, yok Rus uçağı mı almalıymışız üzere balata sıyırtan muhabbetleri. Bugün keyifli bir sıkıntıdan bahsedelim" sözünü kullandı.

Altaylı şöyle devam etti:

"Benim sevdiğim, sizin de hem sevdiğiniz hem de merak ettiğinizi düşündüğüm bir hususa dalalım birlikte.Yerli araba mevzuuna.

Bu köşenin eski okurları var, yeni okurları var.

Eskilere hatırlatmak, yenilere de bilgi vermek için geçmişte ne yazdığıma bir kısa değineyim.

Türkiye’de yerli araba mevzuu siyaseten gündeme getirildiği vakit, bölümün bilmişleri, mevcutları ve olağan onların medyadaki sözcüleri ‘Ne yerli arabası canım. Dünyada gereğince marka var. Bunlar yaşayamazken biz niçin bu işe girelim’ diyordu.

Benim fikrim ise apayrıydı.

Burada şöyle yazıyordum:

‘Gireceksek tam vakti. Arabada ihtilal olacak. Elektrikli, otonom, sahipsiz araba periyodu başlıyor. 100 yıl gerideyiz ancak bu yeni başlayan farklı bir yarış. Elektrikli arabayla bu yarışa gireceksek tam zamanı’ diyordum.

Çeşitli yanlış ataklardan sonra sonunda tam 13 ay evvel gerçek bir biçimde yerli araba konusuna girdi Türkiye.

Lakin o gün bugündür bir sessizlik hakim ve bu arabası üretecek 5 babayiğitten bir ses seda çıkmıyor.

Ben de bunu eleştiriyorum ve bilgi paylaşılarak bu mevzudaki toplumsal heyecanın üst noktada tutulması gerektiğini savunuyorum.

Lakin işin başında ‘Alman üsluplu’ bir CEO olunca, sessiz ve derinden gitmeyi tercih eden bir durum çıkıyor karşımıza.

Bunun üzerine ben de ‘Onlar anlatmıyorsa, ben öğrenirim’ diyerek bir mühletten beri yerli araba konusunda neler olduğunu araştırmaya başladım.

Bulduklarımı merak ediyorsanız...Hemen aşağıdaki yazıya geçebilirsiniz...  

YERLİ ARAÇ İÇİN YERLİ EKOSİSTEM

Yerli elektrikli arabası yapacak olan küme, öncelikle bir start-up mantığı ile hareket ediyor.

Genç ancak her biri alanında tecrübeli şahıslardan bir takım kuruldu.

Başlangıç mantığı şu:

‘Biz yalnızca bir araba yapmıyoruz.’

Yani eski kuşak, konvansiyonel araba üretim mantığı bir kenara bırakılmış.

Objelerin interneti periyoduna uygun, yürüyen, taşıyan lakin tıpkı vakitte bağlantı kuran bir ‘taşıma gereci’ planlıyorlar.Bunun için yalnızca kendilerine dönük değiller.

ABD ve Tesla örneğinden daha çok Çin örneği üzerinden gidiyorlar.

Yani üretici olmaktan çok bir ‘üretim ortamı’ daha gerçek tanımla bir ‘ekosistem’ yaratmaya çalışıyorlar.

Yan sanayi diyebileceğimiz lakin birebir vakitte ‘fikri alt yapısı’ güçlü bir ‘çevre’ oluşturmak zorundalar.  

Geliyor, geliyor ‘Yerli SUV’umuz geliyor

Bir yandan bunu yaparken başka yandan da ‘Nasıl bir otomobil’ sorusuna da karşılık aranmış ve büyük ölçüde bulunmuş. Üç farklı konsept üzerinde çalışılmış.

Sonunda C segmentinde bir SUV üretimi ile başlanmasına karar kılınmış.

Zira sedan pazarının önümüzdeki 7 yıl içinde 1 azamî puan kadar büyüyeceği, buna karşılık SUV pazarının en az 8 oranında büyüyeceği öngörülmüş.

Esasen tüm dalın iddiaları de bu tarafta.

MENZİLİ ŞİMDİLİK 500 KİLOMETRE

Yani anlayacağınız birinci yerli ve elektrikli arabamız bir ‘Küçük SUV’ olacak.

Birinci yerli SUV’un azamî menzilinin 500 km olması planlandı.

Büsbütün elektrikli ve tüm altyapısı ona nazaran sıfırdan oluşturuldu. Sıfırdan planlanmış şase üzerine, tüm dizaynlar yerli ve ulusal olarak yapılıyor, modüllere ve dizaynlara patent alınma etabına gelinmiş bile.

Yani hem fikri hem endüstriyel mülkiyeti yerli olacak. Patent basamağı biraz meşakkatli ve yavaş ilerleyen bir süreç.

Yerli SUV pazara çıktığı periyotta memleketler arası rekabete uygun, otonom sürüşe büyük ölçüde hazır olacak. Yani 10 yıl içinde olur olmaz lakin dünya çapında pazar ne kadar otonomsa bu araba de o kadar olacak.

ÇAMURDAN YAPILIYOR

Şu anda yerli SUV’un 2 boyutlu tasarımı yüzde yüz tamamlandı.

Yani çizim kademesi bitti.Şu anda çamur modelleme etabında. O da hayli ilerlemiş. Dış yer kadar iç yerin da tarz çizgileri oluşmuş vaziyette.

İç yer ayrıntılandırma çalışmaları sürüyor.

Marka ise ya belirli değil ya da çok uygun saklanan bir sır zira öğrenemedim.

Markayı da mümkündür ki, önümüzdeki Aralık ayının sonunda 2020 yılı başında öğreneceğiz zira yerli SUV o vakit görücüye çıkacak.

Birinci araç yalnızca bir mokap değil tıpkı vakitte yürüyen bir araç olarak tüketiciye tanıtılacak.

ARALIK’TA YÜRÜYECEK

Muhtemelen önümüzdeki aralık ayı sonunda bu arabası kullanıp, size yazmayı umuyorum.

İnşallah...Tahminim odur ki, Cenevre ya da Paris araba fuarında değil dünyaya tanıtımı bir teknoloji fuarında yapılacak.

Fabrika yeri şimdi net değil.

Fabrika için yer belirlenmeye çalışılırken, bir yandan da fabrika tasarımı da yürüyor. Yerli araba akıllı bir araba olacak ve akıllı bir fabrikada üretilecek.

Yerli araba konusunda öğrenebildiklerim şimdilik bunlar.

Öğrendikçe aktarmaya devam edeceğim."

858,497Konular
982,556Mesajlar
30,296Kullanıcılar
fortinaytibSon üye
Üst Alt