Yeşil çay bitkisi, içerdiği yüksek nispetteki polifenoller ve bünyesinde bulundurduğu antioksidan unsurlar sayesinde canlıların ömrünü uzatma özelliğine sahiptir. Temel etkin hususu kafein olan bitki, ayrıyeten çeşitli vitamin ve mineraller, esansiyel yağ ve bunlara ilaveten 300'e yakın husus daha içermektedir. Yeşil çay üretiminde kullanılan en yaygın prosedür; taze toplanmış yaprakların buharla muamele edilip fermantasyon tehlikesinden uzaklaştırılarak kurutulmasıdır. Dikkatli ve bilinçli bir kurutmayla gerçekleştirilen bu doğal himaye metodu sayesinde taze bitkinin içerdiği yararlı bileşikler değişikliğe uğratılmadan korunuyor.
Antioksidan özelliği ile kansere sebep olduğu bilinen bağımsız radikalleri nötürleyerek akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve deri kanserlerini önleyici tesir sağlıyor. Hatunlarda yumurtalık kanserine yakalanma riskini %60, mide kanseri riskini %48, yemek borusu kanseri riskini erkeklerde %57, bayanlarda %60 ve gastrit olma riskini %50 nispetinde düşürdüğü yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. Artrit, eklem iltihabını önlediği ve karaciğeri vücutta alkolün parçalanması ile oluşan toksinlere ve sigaranın içilmesiyle vücuda giren kimyasal toksinlere karşı koruduğu kanıtlanmıştır.
Bütün bunların yanı sıra hücre yenileyici özelliğinden ötürü yaşlanmayı geciktirir.
İşte mucizevi yeşil çayın tüm yararları:
Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
Yüksek kan basıncını denetim eder.
Kan şekerini istikrarlar.
Besin zehirlenmelerini önler.
Virüslere karşı vücut direncini arttırır.
Yaşlanma suratını azaltır.
Sigaranın zararlarını %40 ile %50 nispetinde azaltır.
Vücut dokusunu UV ışınlarından korur.
Kırışık çizgilerini geciktirir.
Cilt kanserini önlemeye yardımcı olur.
Tümörleri küçültür.
Antioksidandır.
Kolesterolü düşürür.
Tansiyonu ayarlar.
Bakterileri öldürür.
Grip virüsünü öldürür.
Ağız kokusunu önler.
Yaşlanmayı geciktirir.
Gerilimi azaltır.
Yorgunluk ve uyku hâlini ortadan kaldırır.
İdrar söktürücüdür.
Kan damarlarını güçlendirir.
Kan şekerini düşürür.
Diş çürümesini maniler.
Alzheimerı önler.
Bir araştırmaya nazaran:
“Journal of American Medical Association” mecmuasında yayınlanan araştırma, 40-79 yaşları arasındaki 40 bin 530 yetişkin üzerinde yapıldı. Yeşil çayın yaygın olarak tüketildiği Japonya’nın kuzeydoğusunda yapılan araştırmaya katılanlar 11 yıl boyunca takip edildi. Araştırmada, günde beş bardaktan çokça çay içenlerin rastgele bir marazdan ölme riskinin, günde bir fincandan az çay içenlerden %16 daha az olduğu saptanmıştır.
YEŞİL ÇAYIN SIKLIK İÇİN YARARLARI
Yeşil çay özelliklere gözlere âlâ gelmektedir. Yeşil çayla yapılan kremler, cildin PH’ına iyidir ama açık yaralarda kullanılmamalıdır. Yeşil çay banyo ve hoşluk eserlerinde de kullanılır. İçerdiği bitki yağları ile cildi nemlendirir, güneş yanıklarına karşı cildi korur. Cildi besleyerek erken yaşlanmanın da önüne makbul.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.