bilgisayarci
FD Üye
Çelik üreticisi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve güç şirketi Vattenfall tarafından 2016 yılında kurulan bir ortak teşebbüs olan Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology (HYBRIT) birinci teslimatını yaptığını açıkladı. Üretiminde hiç kömür kullanılmayan çelik, Volvo Grubu'na teslim edildi.
Çeliğin üretimi global ölçekte sera gazı salınımının ortalama yüzde 8'lik bir kısmını oluşturuyor. Yürütülen araştırmalara nazaran üretilen her bir tonluk çelik için atmosfere yaklaşık iki ton karbondioksit salımı yapılıyor.
Karbondioksit salınımı ton başına 25 kg'ye kadar düşürüldü:
Üretimin birinci etabı HYBRIT'in Luleå'daki pilot tesisinde hidrojenle indirgenen yaklaşık 100 metrik ton sünger demir üretilerek haziranda sergilenmesiyle başlamıştı. Akabinde üretilen bu sünger demir, çeliğin üretiminde kullanıldı. Metals mecmuasında yayınlanan makalede, bu üretim formu ile çelik üretiminde ton başına karbondioksit salınımının 25 kg'ye kadar düşürüldüğü bilgisi yer aldı.
HYBRIT paydaşlığı ismine yapılan birinci teslimata ait açıklamada ''Test teslimatı, büsbütün fosilsiz demir ve çelik üretim bedel zincirine yanlışsız kıymetli bir adım ve SSAB, LKAB'la Vattenfall ortasındaki HYBRIT iştiraki için bir dönüm noktası'' tabirlerine yer verildi.
LKAB'nin Lideri ve CEO'su Jan Moström ise mevzuya ait yaptığı açıklamada, ''Bu, madenden işlenmiş çeliğe fosilsiz bir paha zinciri oluşturmaya yönelik çok kıymetli bir dönüm noktası ve kayda kıymet bir adım. Gelecekte bu teknolojiyi sanayileştirerek ve sünger demir üretimine endüstriyel ölçekte geçerek çelik sanayisinin bu değişimi yapmasına imkan sağlayacağız. Bu, daima birlikte iklim için yapabileceğimiz en muazzam şey.'' tabirlerini kullandı.
HYBRIT teknolojisi kullanılarak üretilen yeşil demir ve çeliğin İsveç'in toplam karbondioksit salınımını yaklaşık yüzde 10, Finlandiya'nın ise yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceği belirtildi.