Kısırın ve salataların vazgeçilmez lezzeti olan yeşil soğanın insan sıhhatine birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? Evet yeşil soğanın yararları nedir? Yeşil soğan hangi illetlere uygun gelir? Sizler için soğan ailesine ilişkin olan yeşil soğan hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında yeşil soğana dair her şeyi bulabilirsiniz.
Uzak Şark devletlerinde şiddetli tüketilen yeşil soğanın insan sıhhatin inanılmaz yararları vardır. Mutfakların vazgeçilmezi olan yeşil soğan hem çiğ hem pişirilmiş tüketilebilir. Kuru soğanın toprağın yüzeyine çıkardığı ve gelişimini tamamladığı besin yeşil soğandır. Uzak Doğu'da alternatif tıpta kullanılan yeşil soğanın vücuttaki tüm iltihabı atma üzere güçlü bir özelliği vardır. Beyaz kısmından ucuna kadar tüketilebilen yeşil soğan yetişme biçimi olarak topraktan toprağa değişmektedir. Asya memleketlerinde yetişen soğan pırasa üzere kalın ve geniş olurken memleketimizdeki yeşil soğanlar daha ince ve yumuşaktır. Güçlü bir vitamin ve mineral bedellerine sahiptir. İçeriğinde A, C ve beta karoten yüksek ölçüde barındırmaktadır.
YEŞİL SOĞANIN BESİN PAHALARI
100 gramlık yeşil soğanın;
Kalori / 34
Karbonhidrat / 4 gram
Lif / 1.8 gram
Protein / 1.10 gram
Yağ / 0.2 gram
Kolesterol / 0 miligram
Sodyum / 17 miligram
Potasyum / 212 gram
YEŞİL SOĞANIN YARARLARI NELERDİR? HANGİ MARAZLARA GÜZEL GELİR?
- Kaynatılıp tüketildiğinde sindirim meselelerini azaltır. Ayrıyeten vücutta biriken toksinleri idrar yolu ile atar.
- İltihap birikimini önler. Münhasıran ürik asit nedeniyle kas ve kemik aralarında biriken iltihaplı ödemi vücuttan basitçe atmaya yardımcı olur. Ödem oluşumunu önler.
- Vücudu temizlediğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Marazlara karşı sağlıklı hücre sayısını artırır.
- Balgam söktürücüdür. Boğazı temizlemede tesirlidir. Ağır bir kokusu olmasına karşın boğaz ve yemek borusuna kadar olan kısımdaki hücreleri yenilenmesini sağlar. Kanserli hücre oluşumuna taban hazırlayacak ortamı mahzurlar. Akciğerlerdeki iltihabı temizler. Astım buhranlarına karşı doğal ilaçtır.
- İçerdiği A vitamini sayesinde göz için havuç kadar tesirli besindir. Göz içerisindeki vitamin ve likit nispetlerini istikrarlar.
- Düşük kolesterol içerdiğinden eksperlerin kalp hastaları için önerdiği bir besindir. Yapılan birtakım araştırmalarda mahsusen genç yaştaki kalp buhranını engellediği ortaya çıkarılmıştır.
- Kandaki şeker seviyesini istikrarda fiyat.
- Mide duvarını güçlendirerek marazların yaşanmasını önler. Lakin mide illeti olanların ziyade tüketilmesi önerilmez.
- Besin atıklarından ve likit nispetinin azlığı nedeniyle böbreklerde taş ve kum oluşumu ortaya çıkar. Lakin yeşil soğan hem içerdiği yüksek çözücü mineraller sayesinde hem de likit orantısı yüksek olduğundan taş ağrılarına uygun gelir. Eksperler taş düşüren kimselerin günde bir bardak yeşil soğan suyu tüketmelerini öneriyor.
- Çeşitli nedenlerden dolayı bağırsaklarda kurtçuk ya da solucanlar oluşur. Bu da önemli rahatsızlıklara yer hazırlar. Bir bardak yeşil soğan suyu solucanların vücuttan atılmasına yardımcı olan güçlü bir besindir.
- Yeşil soğan tıpkı vakitte cilde ve saçlar da hayli yarar sağlar.
YEŞİL SOĞAN SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Bir demet yeşil soğanı yeterlice temizleyip ortadan ikiye bölün. Bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin kaynatın. Düzgünce suya salan yeşil soğanları cildinizde her hangi bir hasar varsa ya da diz ağrınız varsa üzerine koyup streçleyin yarım saat bekletin. Suyunu ise kaldırın rahatsızlık esnasında bir bardak tüketin. Ödem meselesi olanlar kompetanlarına danışarak her sabah tüketebilirler.