Yılbaşı gecesine çok az kaldı! ???? Biz de sizin için et yemeklerinin, yılbaşı tatlılarının ya da atıştırmalıkların yanına hazırlayabileceğiniz birbirinden nefis sos tanımı teklifleri ile çıkageldik! ???? Şimdiden herkese keyifli yıllar!
1. Meskende Domates Sosu Tanımı Nasıl Yapılır? (6-8 Kişilik)
Domates Sosu Gereçleri
1,5 kg domates
Yarım çay bardağından az sıvı yağ
7 diş sarımsak
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1. Domatesleri soyup, güzelce doğrayın.
2. Sarımsakları yağda çok az kavurun. Akabinde üzerine doğradığınız domatesleri ekleyin.
3. Domatesler eriyinceye kadar, 30 dakika boyunca kaynatın.
4. Üzerinde biriken köpüğü bir kepçe yardımı ile alın.
5. Domateslerin suyu azalınca; sirkeyi, tuzu ve şekeri ekleyin.
6. Hazırladığınız sosu blenderden geçirin.
7. Domatesler kaynar hale geldikten sonra kavanoza doldurun. Yaklaşık 10 dakika kadar su dolu tencere içinde kavanozların kapağını kapatın. Kavanozları karşıt çevirip kapatın. Soğuyana kadar bekletin. Domates sos hazır! Afiyet olsun.
2. Velute (Veloute) Sos Tanımı Nasıl Yapılır? (4 Kişilik)
Velute (Veloute) Sos Gereçleri
3 yemek kaşığı un
600 ml tavuk suyu (3 su bardağı)
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1 tutam tuz
1 tutam beyaz biber (taze çekilmiş)
1. Tereyağını kısık ateşte eritin. Üzerine unu ek ederek çırpın. Karışım sarı renk alıncaya kadar çırpın.
2. Çırparken, tavuk suyunu yavaşça ve az az ekleyin. Sos ipeksi bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
3. Sos pürüzsüz ve sarı bir kıvam alıp hazır olunca, üzerine tuz ve beyaz biber ekleyin. İşte bu kadar.
3. Konutta Barbekü Sos Tanımı Nasıl Yapılır? (4 Kişilik)
Barbekü Sos Gereçleri
5 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
20 tane arpacık soğan
1 yemek kaşığı kimyon tohumu
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kişniş tohumu
300 ml domates püresi (1,5 su bardağı)
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı tane karabiber
1 çay bardağı et suyu
4 yemek kaşığı şarap sirkesi
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
3 yemek kaşığı pekmez
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
1. Arpacık soğanı ve sarımsakları minik minik doğrayın.
2. Kimyon ve kişniş tohumlarını yüksek ısıda kısa bir mühlet kadar kavurun.
3. Kimyon ve kişniş tohumunun üzerine, zeytinyağını, soğan ve sarımsakları ekleyin.
4. Akabinde üzerine taze zencefili ve domates sosunu ekleyin. Kısık ateşte kaynatın.
5. Daha sonra; pul biber, tuz, karabiber, limon suyu ve pekmezi ilave edip karıştırın.
6. Son olarak, şarap sirkesi ve et suyunu ekleyin ve 15 dakika kadar daha kaynatıp rondodan geçirin. Et tavuk eserlerinin vazgeçilmez sosu olan barbekü sosu hazır!
4. Meskende Ranch Sos Tanımı Nasıl Yapılır? (1 Küçük Uzunluk Kavanoz)
Ranch Sos Malzemeleri
2 yemek kaşığı yoğurt
6 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
3 kol dereotu
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
3 kol maydanoz
3 kısım fesleğen yaprağı
1. Dereotunu, fesleğeni ve maydanozu incecik doğrayın.
2. Sarımsakları rendeleyin.
3. Bir kabın içerisine mayonezi, sarımsağı, süzme yoğurdu ve yoğurdu ekleyip, çırpın.
4. Yeşillikleri, limon suyunu, karabiberi ve tuzu ek ederek karıştırın. Konutta ranch sos hazırlamak bu kadar basit! Afiyet olsun.
5. Meskende Köri Sos Tanımı Nasıl Yapılır? (4-6 Kişilik)
Köri Sos Gereçleri
1 çay bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
200 ml süt (1 su bardağı)
200 ml su (1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
1 tutam karabiber
1. Tencerede tereyağını ve unu pembeleşinceye kadar eritin. Üzerine 1 tatlı kaşığı köri ekleyin.
2. Ocağın altını kapatarak azar azar sütü ek edin ve topaklanmasın diye bu sırada karıştırın.
3. Akabinde üzerine 1 bardak su döküp karıştırmaya devam edin.
4. Ocağın altını açıp, kaynatın. Kıvamı yoğunlaşınca köri sos hazır.
6. Konutta Kolay Karamel Sos Tanımı Nasıl Yapılır? (4-6 Kişilik)
Karamel Sos Gereçleri
2 tatlı kaşığı tepeleme tereyağı
200 ml süt (1 su bardağı)
1,5 su bardağı toz şeker
1. Şekeri yanmaz tavada, evvel orta daha sonra kısık ateşte karıştırmadan eritin.
2. Altın rengini alınca, yağı ekleyip karıştırın.
3. Yağ eriyince üzerine sütü dökerek karıştırmaya devam edin.
4. Karamel kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp, hiç karıştırmadan soğumaya bırakın. Afiyet olsun.
7. Balkabağı Sosu Tanımı Nasıl Yapılır? (1 Kavanoz)
Balkabağı Sosu Materyalleri
Yarım kilo balkabağı
200 ml şeker (1 su bardağı)
1 çubuk tarçın
3 adet karanfil
1. Balkabağını büyük büyük doğrayıp tencereye dizin. Üstüne şekeri serpip su ek edin.
2. Bu biçimde 1-2 saat bekletip, baharatları ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık olarak yarım saat pişirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra çatal yardımı ile ezin. Ellerinize sıhhat.