Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Uzunluğu Öğrenme Merkezi (İSMEK) ve Marmara Üniversitesi’nin iştirakiyle yürütülen proje ile bölüme bir yılda en az 200 çorap örme operatörü kazandırılacak.
İstanbul Hazırgiyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) Lideri Mustafa Gültepe, Türkiye’nin dünyada Çin’in akabinde ikinci büyük çorap tedarikçisi olduğunu bildirdi. Türk çorapçısının 2019’u 1,1 milyar dolar ihracat ile kapattığını hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:
2020’DE EN AZ 200 ÇORAP ÖRME OPERATÖRÜ KESİME KAZANDIRILACAK
“Biz en kısa müddette ihracatta 2 milyar doları yakalamak istiyoruz. Bu gaye doğrultusunda Ticaret Bakanlığımızın takviyesi ve 19 ihracatçı firmamızın iştiraki ile gerçekleştirdiğimiz ‘Çorap İhracatçılarının Dış Pazarlara Açılımı UR-GE Projesi’ni büyük bir muvaffakiyet ile tamamladık. Projeyi yürütürken bir sefer daha gördük ki dalın katma bedelli üretimi arttırabilmesinin yolu âlâ yetişmiş iş gücünden geçiyor. Nitelikli iş gücü için Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) ile birlikte İŞKUR, İSMEK ve Marmara Üniversitesi’nin iştirakiyle ortak bir proje başlattık. Öteki dallara de örnek olacağını düşündüğümüz proje ile bu yıl en az 200 çorap örme operatörünü dala kazandıracağız. İş garantili eğitim programını tamamlayan kursiyerlerimiz 2 milyar dolarlık ihracat amacımızda en değerli itici güçlerimizden birini oluşturacak.”
İLKER ÖZTAŞ: YILDA 2,5 MİLYAR ÇİFTİN ÜZERİNDE ÇORAP İHRAÇ EDİYORUZ
ÇSD Lideri İlker Öztaş ise, Türkiye’de irili ufaklı 2 binin üzerinde işletmede yılda 2,5 milyar çiftin üzerinde çorap üretimi yapıldığını ve üretimin yaklaşık yüzde 90’ının ihraç edildiğini bildirdi. 12 milyar dolarlık dünya çorap ihracatı pazarında Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10 olan hissesini ikiye katlamak istediklerini belirten Öztaş, “İhracatımızı arttırabilmemiz için yeni yatırımların yanı sıra düzgün yetişmiş işgücü büyük kıymet taşıyor. İHKİB’in öncülüğünde İŞKUR, İSMEK ve Marmara Üniversitesi’nin iştiraki ile düzenlenen Çorap Makineci Modüler Programı’nın bölümün nitelikli iş gücü gereksinimini karşılanmasında çok kıymetli rol oynayacağına inanıyor, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DEVLET, MAHALLÎ İDARE, ÖZEL BÖLÜM VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE ÖRNEK MODEL
Üretim ve ihracatta devlet, özel dal, lokal idare, üniversite işbirliğinde referans oluşturacak ‘Tekstil Teknolojisi Çorap Makineci Modüler Programı’ için kursiyerlerin günlük harçlık ve eğitmen fiyatlarını İŞKUR üstlenecek. Kursiyerlerin iş başında eğitim programı kapsamında 6 aya kadar günlük fiyatları ve genel sıhhat sigortaları da İŞKUR tarafından karşılanacak. Her devirde 20 kursiyerin katılacağı eğitim programı İSMEK’in Güngören yerleşkesinde özel olarak hazırlanan sınıfta gerçekleştirilecek. Marmara Üniversitesi’nin eğitmen dayanağı vereceği kursun eğitim makineleri, yemek ve yol harçlığı üzere sarfiyatları ÇSD tarafından karşılanacak. 224 saatlik kurs programı İHKİB Eğitim Vakfı tarafından hazırlanacak. Eğitim yerinin teşrifatı ve eğitim gereçlerinin hazırlanması ve programın yürütmesi de İHKİB tarafından sağlanacak. Birincisi muvaffakiyetle tamamlanan kurs programının ikincisi 3 Şubat’ta başlayacak. Programa katılacak kursiyerler, 16 yaşını tamamlayan adaylar ortasından imtihan ve mülakatla belirlenecek.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.