Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yıldız Sertel Kimdir, Hayatı

Hoş geldin! seyfettin.akgul0101@gmail tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Yıldız Sertel Kimdir, Hayatı
0
226

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Yıldız Sertel,
Yıldız Sertel Kimdir,
Yıldız Sertel Hakkında Data

Yıldız Sertel Hayatı

Yıldız Sertel, annesi Sabiha ve babası Zekeriya Sertel ’in Amerika ’da eğitim gördükleri sırada, 1923 yılında New York ’ta doğdu Orta ve lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ’nde yaptı İkinci Dünya Savaşı sırasında, Londra Yüksek İktisat Okulu ’nda (LSE) ekonomi okudu Savaştan sonradan, ABD ’de Columbia Üniversitesi ’nde sosyoloji dalında yükseklisans tezi savundu

1950 ’de ailece yurtdışına çıktılar Yıldız Sertel, öbür Avrupa şehirlerinde yaşadıktan sonradan, Nâzım Hikmet ’in yardımıyla Bakû ’ye yerleşti Annesi Sabiha Sertel ’i 1968 yılında Bakû ’de kaybettikten sonradan, babası Zekeriya Sertel ’le beraber Paris ’e göçtü 19711989 yılları arasında 8 Paris (Vicennes) Üniversitesi ’nde Osmanlı ve Ortadoğu Tarihi dersleri okuttu Fransa ’da ve Türkiye ’de sosyal, ekonomik konularda ve hatıra türünden böylece çok makale ve kitap yayınladı Babasını Fransa ’da kaybeden Yıldız Sertel, 1991 yılında yurda döndü Burada da yazı yaşamını sürdürdü 1996 ’da Sertel Gazetecilik Vakfı ’nı kurdu

ESERLERİ

Ardımdaki Yıllar
Yıldız Sertel
Iletişim Yayınevi Anı Dizisi
İstanbul 2001

Ardımda kalan yıllar, Türkiye'de demokrasi, hürriyet, insan hakları ve sosyal yargı için sürekli bir savaş veren iki insanla, annem ve babam, Sabiha ve Zekeriya Sertel'le beraber geçti Polis devletinin baskısı yüzünden, onlarla beraber 1950'de yurtdışına çıkmak zorunda kaldıktan sonra, Doğu ve Batı Avrupa'nın öbür ülkelerinde yaşadım, değişik üniversitelerde okudum, değişik sosyal rejimler, yaşantılar gördüm Kısacası çok gezdim, çok gördüm, gördüklerim üzerinde düşündüm

Yıldız Sertel'in Ardımdaki Yıllar'ı, uzayan bir sürgünlüğün, sıkıntıların, anne ve baba acısının her anlamda tarihe düşülmüş notları Entelektüelin gönüllü sürgünlüğünün yanına, siyasi baskıların, ayrılığın, yarım kalmış yaşamların acısını da katan bu kitap, tüm bir hayatın içinde, sadece yazarının yaşadıkları açısından değil, bambaşka yaşamların kesişme noktasında olması açısından bugün fazla daha kıymetli
(Arkadaki Kapak)

Annem
Sabiha Sertel Kimdi, Neler Yazdı?
Yıldız Sertel
Evrak Yayınları Hayat ve Anılar Dizisi
İstanbul 2001

Cumhuriyet döneminin birincil kadın gazetecilerinden Sabiha Sertel'in yaşamı yakın tarihimizin bir özeti:

Sürgünler, tutuklanmalar, düş kırıklıkları ve bunlara boyun eğmez bir alıştırma azmi, serbest uğruna onurlu bir çaba

Kızı, tahlilciyazar Yıldız Sertel'in, bireysel yönleri ve toplumsalsiyasal çağrışımlarıyla roman gibikaleme aldığı bir biyografi

Yakın tarihizimizin bilinmeyen yönlerini bu çok özelyaşam çerçevesinde keşfetmemiz, bireysel deneyimler yoluyla kolektif belleğimize sahip çıkmamız için
(Arka Kapak)

Sertel'lerin Anılarında
Nazım Hikmet ve Babıali
Zekeriya Sertel , Sabiha Sertel , Yıldız Sertel
Adam Yayınları Anı Dizisi
İstanbul 1993

Annem Sabiha Sertel, babam Zekeriya Sertel ve ben ömrümüzün önemli ve uzun yıllarını Nazım Hikmet'le geçirdik () Nazım Hikmet hakkında böylece çok orijinal, bilinmez bilgiler verdiğimizi, onu gençliğinden ölümüne kadar, tüm yönleriyle ele alıp tam bir portresini çizdiğimizi sanıyorum
Yıldız Sertel
Elinizdeki kitap üç bölümden oluşuyor: Birinci bölümde Sabiha Sertel, Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali ile ilgili anılarını; ikinci bölümde Yıldız Sertel, Nazım Hikmet ile ilgili anılarını; üçüncü bölümde ise Zekeriya Sertel, arasında Nazım Hikmet de elde etmek üzere Babıali'de tanıdığı kişileri anlatıyorlar Garip anılarla yüklü, Nazım Hikmet'in çok az bilinen yönlerine ışık tutan bir kitap
(Arkadaki Kapak)

Resimli Ay
Kolektif
Broy Yayınları TestTahlilTenkit Dizisi

Nazım Hikmet'in Putları Yıkıyoruz kampanyası ve dönemin sanatkültür sorunlarının tartışıldığı fevkalade nüshalardan seçilmiş tıpkıbasım sayfalar
(Ön Kapak'tan) *