bilgisayarci
FD Üye
Hani derler ya ‘İzahı olmayan şeylerin mizahı olur’ diye. İşte tam da bunu yaptı aslında mizah mecmuaları. Usta kalemlerin ellerinden çıkan çizgiler, bizi yıllarca hem güldürdüler, hem de düşündürdüler.
İşte bu çizerlerden biri de Yılmaz Aslantürk. Onu birden fazla kişi, bej pardesüsü ve bitmek bilmeyen çapkınlık kıssalarının sahibi Otisabi’nin yaratıcısı olarak tanıdı. Lakin Aslantürk’ün çizerlik hayatı, bundan çok daha fazlasını içeriyor. Lafı fazla uzatmadan konuğumuz Yılmaz Aslantürk’e bırakalım ve onu kendisinden dinleyelim.
'Sevdiğim şeyi yaparak yaşamak istedim'
- Yılmaz Aslantürk size nazaran kimdir, ne yapar, neyi sever, neyi sevmez? Neden mesleği çizerlik?
- Yıllarca sizi çok değerli mecmualarda gördük. Artık neler yapıyorsunuz, Otisabi nerede devam ediyor?
'Özensiz çizgiler, akla birinci gelen espirilerin çizimi okuru şad etmiyor'
- Artık dijitalleşen bir dünyadayız. Mizah mecmuaları size nazaran bu dijital dünyaya ayak uydurabildi mi? Geleceğini nasıl görüyorsunuz? Düşen tirajları tahminen de yalnızca buna bağlamak hakikat değil.
'2007'den beri dijital çiziyorum'
()
- Peki Yılmaz Aslantürk bu dijitalleşmeye nasıl ayak uydurdu, çizerken hangi teknolojileri kullanıyor? Otisabi’yi okurken her vakit teknolojinin ve çağın gelişimini de öykülerinize yansıttığınızı gördük.
2007'den beri dijital çiziyorum. Mürekkep dökülmüyor, fırça donmuyor ve tabi "undo" var. Vektörel program kullandığım için istediğim kadar büyütüp küçültebiliyorum. Hatta Otisabi'nin arabasını çeşitli açılardan çizip arşive koydum. Gerektiğinde oradan kopyalayıp kullanıyorum.
Otisabi nasıl ortaya çıktı? 'Sevmeyene de okutmayı başardım'
Pişmiş Kelle mecmuasında 90'ların başında dedektif hikayeleri çiziyordum sonra Engin Ergönültaş kendi hayatımla ilgili kıssaları çizmemi istedi ve ölçüyü de tam sayfaya çıkardı. Birinci başlarda İstanbul’da üniversitede okuyan bir gencin, hayatını kolaylaştırmak için kullandığı prosedürler üzerine heyeti öykülerdi. Küçük berbatlıklar, kurnazlıklar ile kente tutunmak istiyordu. Genç bir erkeğin karşı cinsle alakaları de oluyordu haliyle ki 80’lerdeki Türkiye'yi hayal edin. Mahalledeki bekar bir erkek aslında potansiyel tehlike oluşturuyor, her hareketi perdelerin akabinde, esnaf tarafından izleniyor. Tüm bu bakışların beklentilerini boşa çıkarmak yani "efendi çocuk" olduğuna ikna edeceksin. Sonra da kızı konutta makus şeyler olmayacağına inandırman gerekiyor. Üniversitede hayatındaki değişiklikler yerine münasebetleri çizmek daha eğlenceli geldi bana.
'Kadınların istedikleri ve istemediklerini anlamak için bayan mecmuaları okudum'
Kadınların neleri istedikleri, neleri istemediklerini öğrenmek için bayan mecmualarını okuyordum, benim için şahane kaynaktı. Elbette kendi tecrübelerim, müşahedelerimi de kullandım. İsimleri değiştirerek tabi. Kadın-erkek münasebetleri üzerine yazılmış yüzlerce hikaye, roman, çizgi roman var ancak evvelkilerin cüret edemediği ögeleri kullanıp, detayları ekleyince onlardan farklı şeyler söylediğin keşfediliyor okur tarafından. Ben bunu denedim ve yıllarca da çizmekte ısrar ettim. Reaksiyonların hepsi olumlu değildi elbette lakin sevmeyene de okutmayı başardım.
'Çizdiğim hikayelerin ana omurgasını bağlantılardaki iki yüzlülük oluşturuyor'
-
Otisabi’nin birinci çıktığı günden bu yana bağları ele alıyorsunuz. Günümüz alakaları hakkında fikriniz nedir?
Otisabi dizisi: 'Tüm detayların kontrata yazılması gerektiğini acı biçimde öğrendim'
- Bir periyot Otisabi’nin dizisi çekildi. Bildiğim kadarıyla planlanan birinci oyuncu takımı da büsbütün değişti. Ben dizinin içinize sinmediğini düşünüyorum. Sizin fikirleriniz nelerdir?
NFT dünyası: 'Ben Meraklı bir çocuk üzere öğrenirken, hırsız Ethereum'larımı çalıyormuş'
-
Çizerlerin, hatta mecmuaların NFT konusunda adımlar attıklarını görüyoruz. Sizin NFT dünyası ile ilgili görüşünüz nedir? Başınızdan şanssız bir olay da geçti. Dilerseniz bundan bahsedebilir misiniz?