Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yiyecek aletleri

Yiyecek aletleri
0
131

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
3839 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: Ben ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın ne sukurruce (denilen tahta sofra) uzerinde yemek yediğini, ne ona inceltilmiş (yufka) ekmek yapıldığını ve ne de yemek masası (hıvan) uzerinde yemek yediğini hatırlamıyorum

Enes'in bu sozunu rivayet eden Katade'ye Pekiyi neyin uzerinde yemek yiyorlardı?diye sorulmuştu Sofralar uzerindediye cevap verdi

Buhari Et'ime 8, 26, Rikak 17; Tirmizi, Et'ime 1, (1789)

3840 Ebu Hazım rahimehullah anlatıyor: Sehl İbnu Sa'd radıyallahu anh'a sordum: ResUlullah aleyhissalatu vesselam hic (kepeksiz has undan yapılmış) beyaz ekmek yedi mi?Bana şu cevabı verdi: Hayır! ResUlullah aleyhissalatu vesselam Allah'ın O'nu peygamber olarak gonderdiği gunden olunceye kadar hic beyaz ekmek gormediBen tekrar sordum: Elekleriniz var mıydı?

Hayır!, dedi, Aleyhissalatu vesselam Allah'ın kendisini peygamber olarak gonderdiği gunden olunceye kkadar hic elek gormemiştir

Oyleyse, dedim, siz arpa ununu elemeden nasıl yiyebiliyordunuz?

Arpayı oğutuyorduk, sonra ufluyorduk, ufruğumuzun tesiriyle ucabilen (kepek) ucuyor geri kalan kısmına su katıp (hamur yapıyor) ve yiyordukdiye cevap verdi

Buhari, Et'ime 22, 10; Tirmizi, Zuhd 38, (2365)

BESMELE CEKMEK

3841 Huzeyfe radıyallahu anh anlatıyor: Biz ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın yanında yemeğe oturunca, ResUlullah aleyhissalatu vesselam yemeye başlamadıkca, kesinlikle elimizi yemeğe vurmazdık Bir seferinde yine O'nunla yemeğe oturmuştuk Derksen bir cariye (kucuk kız cocuğu) geldi, sanki arkasından bir iteni var gibi hemen elini yemeğe soktu ResUlullah aleyhissalatu vesselam elinden tuttu Arkadan bir bedevi geldi, sanki onun da arkasından iten biri vardı, alelacele o da elini yemeğe soktu Aleyhissalatu vesselam onun da elinden tuttu Ve şunu soyledi:

Şeytan, uzerine Allah'ın ismi zikredilmeyen yemeği kendine helal addeder Nitekim, sayesinde yemeğimizi kendine helal kılmak icin bu cariyeyi getirdi Ben de elinden tuttum Bunun uzerine şu bedeviyi getirip onunla yemeği kendine helal kılmak istedi, ben onun da elinden tuttum Nefsim elinde olan Zatı Zulcelal'e yemin olsun şeytanın eli o ikisinin eliyle birlikte avucumdadırResUlullah aleyhissalatu vesselam, bunları soyledikten sonra besmele cekip yemeye başladı

Muslim, Eşribe 102, (2019); Ebu Davud, Et'ime 16, (3766)

3842 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Sizden kim bir şey yerse Bismillah (Allah'ın adıyla)desin Bidayette soylemeyi unutmuşsa, sonunda şoyle soylesin: Bismillahi fi evvelihi ve ahirihi (başında da sonunda da Bismillah)

Ebu Davud, Et'ime 16, (3767); Tirmizi, Et'ime 47, (1859)

Yine Hz Aişe demiştir ki: ResUlullah aleyhissalatu vesselam, ashabından altı kişi icerisinde yemek yiyordu Derken bir bedevi geldi (Besmele cekmeksizin) iki lokmada yutuverdi ResUlullah aleyhissalatu vesselam: Eğer bu adam besmele cekseydi yemek hepinize yeterdi! buyurdu

Tirmizi, Et'ime 47, (1859)

3843 Vahşi İbnu Harb an ebihi an ceddihi Vahşi İbnu Harb elHabeşi anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın Ashabı dediler ki: Ey Allah'ın ResUlu! biz yiyoruz, ancak bir turlu doymuyoruz (ne yapalım)?Bunun uzerine, ResUlullah: Ayrı ayrı yemekte olmayasınız?diye sordu Evetdediler ResUlullah da: Oyleyse yemeğinizde toplanın (bir sofra kurarak hep beraber yiyin), yemeğe Allah'ın ismini zikrederek (Bismillahirrahmanirrahim diyerek) başlayın Boyle yaparsanız yemeğiniz, hakkınızda mubarek kılınır

Ebu Davud, Et'ime 15, (3764); İbnu Mace, Et'ime 17, (3286)

3844 Ummeyye İbnu Mahşiyy radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam otururken bir adam besmele cekmeden yemek yiyordu Yemeğini yemiş, geriye tek lokması kalmıştı Onu ağzına kaldırırken: Bismillahi evvelehu ve ahirehudedi Bunun uzerine ResUlullah aleyhissalatu vesselam guldu ve:

Şeytan onunla birlikte yemeye devam etti Ne zaman ki Allah'ın ismini zikretti, karnındakileri hep kustu!buyurdu

Ebu Davud, Et'ime 16, (3786)

3845 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kişi evine donduğu zaman iceri girerken ve yemek yerken Allah'ın adını zikrederse, şeytan (avanelerine): Size burada gecelemek de yok akşam yemeği de yok!der Ama kişi, eve girerken Allah'ı zikreder fakat akşam yemeğini yerken zikretmezse, şeytan (avenelerine): Akşam yemeğine kavuştunuz ama burada gecelemeniz mumkun değil!der Adam eve girerken ve yemeğe başlarken Bismillah!diyerek Allah'ı zikretmezse, şeytan (avanelerine): Yemeğe de yetiştiniz, yatmaya da!der

Muslim, Eşribe 103, (2019); Ebu Davud, Et'ime 16, (3765)

YEMEK NE SURETLE YENMELİDİR?

3846 İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Sizden kimse sakın sol eliyle yiyip icmesin Cunku şeytan soluyla yer icer

Muslim, Eşribe 106, (2020); Muvatta, Sıfatu'nNebi 5, (2, 922, 923); Ebu Davud, Et'ime 20, (3776); Tirmizi, Et'ime 9, (1801)

3847 Seleme İbnu'lEkva' radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın yanında bir adam sol eliyle yemek yemişti

Sağınla ye!ferman buyurdu Adam: Yiyemiyorum!dedi Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam:

Yiyemez ol! Onu boyle demeye kibri sevketti!buyurdular Bundan sonra elini ağzına kaldıramadı

Muslim, Eşribe 107, (2021)

3848 Omer İbnu Ebi Seleme radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın terbiyesinde bir cocuktum Yemekte elim, tabağın her tarafında dolaşıyordu ResUlullah aleyhissalatu vesselam bana ikazda bulundu:

Evlat! Allah'ın ismini an, sağınla ye, onunden ye!Bundan sonra hep boyle yedim

Buhari, Et'ime 2, 3, Muslim, Eşribe 108, (2022); Muvatta, Sıfatu'nNebiyy 32, (2, 934); Ebu Davud, Et'ime 20, (3777); Tirmizi, Et'ime 47, (1858)

3849 Abdullah İbnu İkraş İbnu Zueyb babasından naklediyor: Kavmim Beni Murre İbnu Abid, benimle mallarının sadakasını ResUlullah aleyhissalatu vesselam'a gonderdi Medine'ye gelince O'nu aleyhissalatu vesselam Muhacir ve Ensar'ın arasında oturmuş buldum Elimden tutup beni Ummu Seleme radıyallahu anha'nın evine goturdu Varınca: Yiyecek bir şey var mı?diye sordu Bize, icerisinde bolca serid ve (kuşbaşı) et parcaları olan bir tepsi getirildi Ondan yemek icin yanaştık Ben elimle kabın her tarafını yokladım ResUlullah aleyhissalatu vesselam onunden yedi (Bir ara) sol eliyle sağ elimden tuttu ve: Ey İkraş! bir yerden ye Cunku (kabın icindeki yemek) tek bir yemektir (Her taraf birdir)buyurdu Sonra bize, icerisinde taze ve kuru ceşitli hurmalar bulunan bir tabak getirildi Bu sefer onumden yemeye balşadım ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın eli ise, tabağın her tarafında dolaşıyordu Bana da: Ey İkraş! Dilediğin yerinden (alıp) ye Cunku (tabağın icendekilerin hepsi) aynı ceşit değilbuyurdu Sonra bize su getirildi ResUlullah aleyhissalatu vesselam elini yıkadı elinin ıslaklığı ile yuzunu kollarını ve başını meshette ve: Ey İkraş! Bu, ateşte pişenden (yenince alınması gereken) abdesttirbuyurdu

Tirmizi, Et'ime 41, (1849); İbnu Mace, Et'ime 11, (3274)

3850 İbnu Abbas radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Bereket yemeğin ortasına iner Oyleyse kenarlardan yiyin, ortadan yemeyin

Tirmizi, Et'ime 12, (1806); Ebu Davud, Et'ime 18, (3772)

3851 Ebu Davud'daki rivayet şoyledir: Sizden biri, bir yemek yeyince yemek kabının ustunden yemesin, aşağısından yesin Zira, bereket ustunden iner

3852 İbnu Omer radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam kişinin arkadaşlarından izin almadan iki hurmayı birlikte yemesini yasaklamıştır

Buhari, Et'ime 44, Mezalim 14, Şirket 4; Muslim, Eşribe 151, (2045); Ebu Davud, Et'ime 44, (3834); Tirmizi, Et'ime 16, (1815)

3853 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Eti bıcakla kesmeyin Cunku bu, yabancıların işidir Siz dişlerinizle kemirerek yiyin Cunku bu, sıhhat ve afiyet icin daha iyidir

Ebu Davud, Et'ime 21, (3778)

3854 Ebu Cuhayfe radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ben dayanarak yemem

Buhari, Et'ime 13; Tirmizi, Et'ime 28, (1831): Ebu Davud, Et'ime 17, (3769); İbnu Mace, Et'ime 6, (3262)

3855 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ı comelir vaziyette durup hurma yerken gordum

Muslim, Eşribe 149, (2044); Ebu Davud, Et'ime, 17, (3771)

3856 Ebu Davud'da gelen diğer bir rivayette: ResUlullah'a bayat bir hurma getirilmişti Kurtları cıkarmak icin kontrol etmeye başladı

Ebu Davud, Et'ime 43, (3832, 3833)

3857 İbnu Abbas radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Biriniz yemek yeyince, yalamadıkca veya yalatmadıkca elini (mendile) silmesin

Buhari, Et'ime 52; Muslim, Eşribe 129, (2031); Ebu Davud, Et'ime 52, (3847)

3858 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam, parmakların ve kapların yalanmasını emretti ve dedi ki: Siz, bereketin, yemeğinizin hangi (parca)sında olduğunu bilemezsiniz Oyleyse birinizin lokması duşecek olursa, onu alıp, bulaşan ezayı temizlesin, sakın şeytana terketmesin Parmaklarını yalamadıkca elini mendille de silmesin Zira o, taamınnızın hangisinde bereket bulunduğunu bilemez

Muslim, Eşribe 136, (2034); Tirmizi, Et'ime 11, (1803)

3859 Rezin, Hz Enes radıyallahu anh'tan yaptığı bir rivayette şu ziyadeyi kaydetmiştir: Zira yemek kabı, kendisini yalayıp yıkayana istiğfarda bulunur ve: Beni şeytandan kurtardığın gibi, Allah da seni ateşten kurtarsınder