yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabiliyor? "Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde tanıdık en eski muhafaza metodudur Kazıbilimsel kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular elde edilmiş, hatta Çin'de bu konuda MÖ 2000 yıllarına dayanan evraklar bulunmuştur Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı Eski Mısır'da da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu Tuz, suyu fazla seven bir kimyasaldır Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin gelişmek için fakir oldukları ıslak ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler Tuz aynı zamanda bu bakterileri kendisi de ilk elden öldürür Günümüzde eti muhafaza etmek için tuza kaslı bir bakteri düşmanı olan 'potasyum nitrat' da ilave edilir Aslında tuzlama bir tür pişirmedir Et ve balığı tuzladığımızda tıpkı onları pişirmişiz gibi kimyasal bir tepkime oluşur (lakerdayı hatırlayın) Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür ki, bu, et ısıtıldığında olan olay ile aynıdır