
Yoğurtlu Köz Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tanımı İçin Gereçler
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Birer çay kaşığı pul biber, ve karabiber
- 1 silme kaşığı kimyon
- 1-2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet domates rendesi
- 1 çay kaşığı biber salçası
- Tuz
- 2 adet büyük patlıcan
- 1 kase yoğurt
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- Tuz
Yoğurtlu Köz Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tanımı Yapılışı
- Patlıcanlar ocakta yahut fırında közlenir. Közlenen patlıcanların kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranır. Patlıcan, yoğurt, sarımsak ve biraz tuz ekleyerek güzelce karıştırılır.
- Bulgur köftesi için uygun bir kaba bulgurları alalım ve üzerine sıcak suyu dökerek kapağını kapatalım.
- Bulgurların suyu çekip şişmesi için 10-15 dakika bekletelim.
- Daha sonra yumurta, rendelenmiş sarımsak, un, biber salçasını, tuz ve baharatları ekleyip yoğuralım. Eğer çok katı olursa biraz su eği yapabilirsiniz.
- Elinize çok hafif ıslatıp köfte harcından küçük parçalar kopartıp minik toplar yuvarlayın. Köfteleri koyduğunuz tabağı yahut tepsiyi hafif unlayın ki birbirine yapışmasın.
- Köfteler bittiğinde kaynayan tuzlu su içerisinde 15-20 dakika haşlanır (Pişen köfteler suyun üzerine çıkıyor)
- Haşlanan köfteler süzgece alınır ve suyu güzelce süzülür. Farklı bir tava içerisine tereyağ ve zeytinyağ alınır ve eritilir.
- Domates rendesi eklenir ve 1-2 dakika pişirilir salçada eklenip kavrulur. En son köfteler eklenir ve karıştırarak sotelenir sonra ocaktan alınır.
- Köz patlıcanlı yoğurt servis tabağına alınır üzerine köfteler koyulur. Tavada kalan sos üzerine gezdirilir ve ince kıyılmış maydanoz serperek servis edilir.