elektronikci
FD Üye

YÖK Lideri Özvar, Yükseköğretim Kurumları İmtihanı'nda (YKS) yeni sistemde sıfıra yakın olanların üniversiteye gireceği istikametindeki argümanlara ait 'Programa girecek olan öğrenciler fakat puanı ve sıralaması o kontenjana yetiyorsa kazanacaklar.' dedi.
Yükseköğretim Konseyi (YÖK) Lideri Erol Özvar, TRT Haber'in canlı yayınında soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'deki kontenjan artış suratının yükseköğretim imtihanına giren öğrenci sayısının artış suratından daha yüksek seyrettiğini belirten Özvar, yeni sistemde imtihanı eleme metodundan çıkarıp puan üstünlüğüne dayalı bir muvaffakiyet sıralaması imtihanı haline getirdiklerini söyledi.
Önceki sistemde 150 puanın altında kalan adayların rastgele bir kontenjana başvuramadığını hatırlatan Özvar, yeni sistemde puanı hesaplanabilen adayların programlara başvurabileceğini kaydetti.
'Kriminaller, kent bilmem neleri üniversitelere dolacak.' tabirini katiyen reddediyorum
Özvar, şöyle konuştu:
'Öğrencimiz, imtihan sonucunu eline alacak bakacak kaç net yapmış, kaç puan almış? Ortaöğretim muvaffakiyet puanıyla bir arada toplam puanı kaç ve üniversite imtihanına giren adaylar ortasında kaçıncı sırada? Sonra bu öğrencilerimiz yani tercihte bulunma hakkına sahip öğrencilerimiz, sıralamasına ve puanına nazaran üniversiteleri tercih edecekler. Başvurmak istediği programa geçen sene en son öğrenci kaç puanla girmiş ona bakacak. Kaçıncı sırada girmiş ona bakacak sonra kendi puanı ve sıralamasına nazaran o tercihlerde bulunacak. Pekala nasıl kazanacak? Sisteme giriş yaptıktan sonra bilgisayar programı, o kontenjana başvuran, diyelim o kontenjan 10 kişi, 100 kişi müracaat etmiş. O 100 kişi içinde puanı ve sıralaması birinci onda olan öğrenci o programı kazanacak.'
Sıfıra yakın olanların üniversiteye girecekleri tarafındaki savlar konusunda ise Özvar, 'Sınava giren bütün öğrenciler bizim evlatlarımız. Bir imtihan münasebetiyle öğrenciler üzerinden işte 'Kriminaller, kent bilmem neleri üniversitelere dolacak.' sözünü katiyen reddediyorum. Öğrencilerimize asla bu türlü bir şey yakıştırılmasını yanlışsız bulmuyorum. Programa girecek olan öğrenciler lakin puanı ve sıralaması o kontenjana yetiyorsa kazanacaklar.' dedi.
Özvar, 'Bu barajlar puan olarak kalkmakla bir arada makul alanlarda daha evvelki yıllarda bizim kabul ettiğimiz sıralamalar devam etmektedir. Yani tıp fakültesine, hukuk fakültesine girmek için bunlar değişmiyor.' tabirlerini kullandı.