Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

yok geciş şartları

yok geciş şartları
0
115

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
yok geciş şartları

YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI ARASINDA ONLİSANS VE LİSANS
DUZEYİNDE YATAY GECİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YONETMELİK

Madde 1 Oğrencilerin bir yuksekoğretim kurumundan diğerine gecişlerinde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7maddesinin (e) fıkrasına gore hazırlanan bu yonetmelik hukumleri uygulanır

Madde 2 Yatay gecişler ancak eş değer eğitim proğramları uygulayan Yuksekoğretim Kurumları arasında, yıl sistemi uygulanan Yuksekoğretim Kurumlarında ders yılı başında; yarıyıl sistemi uygulanan Yuksekoğretim Kurumlarında her yarıyıl başında ve dersler başlamadan once geciş icin başvurulan fakulte ve yuksekokulların yonetim kurullarının kararı ile yapılır

Madde 3 Gecişler, fakulteler ve yuksekokullarca gecişin yapılacağı sınıfın giriş yılındaki yuksekoğretim kurumuna giriş kontenjanı ile her sınıfda mevcut oğrenci sayısı arasındaki farkı aşmamak koşulu ile tespit edilen ve universitesince ilan edilen sayı ile bağlı olarak yapılır Ancak, bu sayı eğitimoğretim proğramını takip eden oğrenci mevcudu 50'ye kadar olanlarda 2, 50100 arasında bulunanlarda 3, 100150 arasında olanlarda 4, 150200 arasında olanlarda 5 ve 200'den fazla olanlar icin de 6'dan aşağı olamaz

Madde 4 Oğrenci geciş başvurusunu, gecmek istediği yuksekoğretim kurumuna, ders yılı veya yarıyıl başlamasından 10 gun oncesine kadar yapmak zorundadır

Fakulte Yonetim Kurulları, her akademik yılda, kendi kurumlarına yapılan geciş başvurularını dikkate alarak; her sınıf icin, eşdeğer ceşitli oğretim kurumlarında geciş imkanı sağlamak uzere oğrencilerin gelebileceği kurumların oğrenci kontenjanları esas alınarak kontenjan ayırır Geciş yapmak isteyen oğrencilerin başvuruları, her eşdeğer yuksekoğretim kurumu icin ayrı ayrı olmak uzere kendi aralarında başarı oranlarına gore sıralanmaya tabi tutulur ve o kuruma ayrılan kontenjana gore geciş sağlanır Bir kuruma ayrılan kontenjan dolmadığı takdirde puan yuksekliği esas alınarak kalan kontenjan diğer kurumlara tahsis edilebilir

Madde 5 Yuksekoğretim kurumlarının ilk sınıfına veya ilk yarıyılına geciş yapılamaz

Ara sınıflara veya yarıyıllara geciş icin oğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki butun sınavları başarmış olması,

b) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan onceki oğretim suresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geciş notu dahil) en az % 60 veya eşdeğer olması gereklidir

Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve surekli kamu hizmetlerinde gorevlendirilenlerin surekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, bakmakla yukumlu oldukları 25 yaşını gecmemiş cocukları, eşdeğer eğitimoğretim proğramının son sınıf veya son iki yarıyılı dışında her sınıf veya yarıyılına eğitimoğretim yılının başlamasından itibaren en gec bir ay icinde bulundukları eğitimoğretim proğramının puanı gidecekleri programın en duşuk puanından daha yuksek olmak şartı ile nakledilebilir

Madde 6 Yuksekoğretim kurumlarının son sınıfına veya son iki yarıyılı başına yapılacak geciş icin oğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki butun sınavlarını başarmış olması,

b) Son sınıfa veya son iki yarıyıla kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa veya son iki yarıyıla geciş notu dahil) enaz % 65 veya eşdeğeri olması,

c) Son sınıfa veya son iki yarıyıla geciş notunun en az % 70 veya eşdeğeri olması gereklidir

d) Tıp Fakulteleri son sınıflarına (aile hekimliği sınıfına) geciş yapılamaz

Madde 7 Bir oğrencinin, bulunduğu yuksekoğretim kurumuna girdiği yıldaki puanı, naklen gitmeyi arzuladığı kurumun, taban puanından yuksek olması ve oğrenciyi alacak yuksekoğretim kurumunun bu yonetmeliğin 3maddedeki belirlenen sayının dolmaması halinde ilgili yonetim kurulları bu yonetmeliğin 5 ve 6maddelerindeki başarı sınırlarını % 50'ye kadar indirme kararı alabilir

Madde 8 Geciş başvurularının, oğrenciyi alacak olan yuksekoğretim kurumunun bu yonetmeliğin 3maddesinde belirtilen kontenjanını aşması halinde 5maddesinin 3fıkrasının (b) bendi ve 6maddesinin 1fıkrasının (b) bendinde belirtilen başarı yuzdesine gore oğrenci sıralaması yapılır En başarılı oğrenciden başlanarak gecişi kabul edilecek oğrenciler belirlenir Son sınıfa veya son iki yarıyılın başına gecişlerde 6maddenin 1fıkrasının (b) bendindeki başarı oranının eşitliği halinde (c) bendindeki başarı yuksekliği tercih sebebi olur

Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve surekli kamu hizmetlerinde gorevli bulunanların surekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, bakmakla yukumlu oldukları oğrenci olan eş ve cocukları, atamanın yapıldığı yerde bulunan eşdeğer yuksekoğretim programına bir yıl icinde muracaat ettikleri takdirde Yonetmeliğin 5 ve 6maddelerine uymak şartıyla başarı durumlarına gore değerlendirilerek 3maddede belirlenen kontenjan dahilinde yatay geciş yapabilirler Bu oğrencilerin yatay gecişleri yapıldıktan sonra kalan boş kontenjan bu maddenin birinci fıkrası hukumlerine gore doldurulur

Madde 9 Merkezi Acık Yuksekoğretim ve dışardan (ekstern) Yuksekoğretimden orgun Yuksekoğretime geciş yapamaz

Madde 10 Aynı universite icinde fakulte, yuksekokul ve bolumler arasındaki yatay gecişler, Universite Yonetim Kurullarınca bu esaslar cercevesinde duzenlenir

Madde 11 Yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumlarından, yurdumuzdaki yuksekoğretim kurumlarına geciş icin, oğrencinin yabancı ulke yuksekoğretim kurumuna, yabancı dil hazırlık sınıfı haric en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş, yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş ve bu yonetmeliğin 5 ve 6maddelerindeki diğer hususları yerine getirmiş olması şartları aranır Yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumlarından yapılacak yatay gecişler icin belirlenecek kontenjanlar bu yonetmeliğin 3maddesine gore tesbit edilen kontenjanların 13'unu aşamaz İlk yıl (iki yarı yıl) sonunda sınav yapılmayan yuksekoğretim kurumundan ilk yıl sonunda geciş yapılamaz Ancak, oğrencinin ana veya babasının, devlet hizmetinde gorevliyse gorevinin sona ermesi sebebiyle Turkiye'ye donmesi, işci ise kesin donuş yapması halinde, yabancı dil sınıfı haric en az bir yarıyıl okumuş ve yarıyıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş olması yatay geciş başvurusu icin yeterlidir

Bu şartlar nakil isteyen yabancı uyruklu oğrenciler icin de aynen uygulanır Ancak, Turkiye'de hizmet gormekte olan yabancı diplomatların cocuklarının intibakı, başvurduğu yuksekoğretim kurumunun yonetim kurulu tarafından yapılır

Yuksekoğretim Genel Kurulu kararı ile tespit edilecek yabancı ulkelerden gelecek o ulkenin uyrukluğunda bulunan yabancı oğrencilerin kontenjanı, 1fıkrada belirtilen sınırlamaya tabi değildir

Madde 12 Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer

Madde 13 Bu Yonetmelik Hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı Yurutur

Bu yonetmelik (2110198217845) Resmi Gazetede yayımlanarak yururluğe girmiştir

858,497Konular
982,015Mesajlar
29,998Kullanıcılar
OhSoYouParisSon üye
Üst Alt