Havalar yavaş yavaş ısınırken mutfağımızda serinletici tatlara yer vermeye başladık. Ferahlatan tatlar ortasında tatlı olmazsa olmaz dedik ve parfe yapmaya karar verdik.
1. Limon ferahlığı
Limonlu Parfe Tanımı
6 adet kedi lisanı
1/2 SB su
1/2 SB şeker
2 YK limon suyu
Limon Kreması İçin;
2 YK limon kabuğu
5 yumurta sarısı
3/4 SB şeker
3/4 SB limon suyu
5 YK tereyağ
Üzeri İçin;
1 SB krema
2 YK şeker
Limon kabuğu
Kedi lisanlarını ufalayıp kullanacağınız kapların tabanına yerleştirin. Su, şeker ve limon suyunu şeker eriyene kadar ısıtın. Soğumaya bırakın. Her kaseye şuruptan bölüştürün. Krema için, limon kabuğu, limon, şeker ve yumurta sarılarını orta ateşte karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp tereyağını ekleyin. Koyu kıvam alana kadar 6-8 dakika karıştırın. Soğumasını bekleyip kaselere bölüştürün. Buzdolabında 1-2 saat soğutun. Krema ve şekeri kabarana kadar çırpın. Sıkma torbasına alıp parfelerin üzerine sıkın. En üzerine de limon kabuğu rendeleyip servis edin.
2. Klasik kakaolu parfeyi es geçmiyoruz.
Kakaolu Parfe Tanımı
50 gram kakao
40 gram fındık (ceviz de kullanabilirsiniz.)
50 gram şeker
500 ml süt
1 tutam tuz
Üzeri İçin;
Krema
Taze meyveler
Nane yaprağı
Bütün gereçleri mutfak robotuna koyup pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Kaselere koyun. Üzerine krema dökün. Meyve ve taze naneyle süsleyin.
3. Çilek içine girdiği her şeyi enfesleştiriyor.
Çilekli Pafre Tanımı
500 gram çilek
100 gram bisküvi
2 YK şeker
2 YK tereyağ (erimiş)
125 ml krema
360 gram krem peynir
90 şeker
250 ml çırpılmış krema
1 TK vanilya
Nane yaprağı
Bisküvileri kırın. 1 yemek kaşığı şeker ve tereyağını karıştırın. Krem peynir, krema, şeker, vanilyayı çırpın. Çırpılmış kremayı da ekleyin güzelce karıştırın. Çilekleri doğrayıp üzerine biraz şeker serpin. Kullanacağınız kaplara bisküvileri bölüştürün. Üzerine kremayı dökün en üzerine çilekleri yerleştirin. Kasenizin büyüklüğüne nazaran bu süreçleri tekrarlayın. Nane yaprağıyla süsleyin.
4. Kışın en çok yakışan iki lezzeti; kestane ve portakal.
Kestaneli Portakallı Parfe Tanımı
200 gram sütlü çikolata (erimiş)
250 kestane püresi
100 gram bisküvi
2 portakal
1 portakal kabuğu
450 ml krema
50 gram bitter çikolata
Kullanacağınız kabın içersine soğuk su koyup suyu kabın içinde gezdirin. Kaba streç sinema yerleştirin. Çikolata, kestane püresi ve bisküviyi karıştırın. Portakal ve portakal kabuğunu ekleyin. Kremayı ekleyip yeterlice karıştırın. Kalıba alıp 4 saat dondurun. Parfeyi servis etmeden 20 dakika evvel çıkartın. Bitter çikolatayla servis edin.
5. Baharatınların en hoş eşlikçisi bal kabağı.
Bal kabaklı Parfe Tanımı
Şantili çırpılmış krema
Bal kabağı püresi
20 adet bisküvi
3 YK bal
2 YK elma suyu
1/4 TK tarçın
Bir tutam tuz
1 TK tarçın
1 TK muskat
1 TK zencefil
Şantili Çırpılmış Krema için;
450 gram krema
2+1/2 YK pudra şekeri
2 TK vanilya
Soğuk kremayı çırpın. İçine pudra şekerini ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Buz dolabında 2 saat dondurun. Bir su bardağı kremayı ayırın. Bal kabağı püresi için, bal kabaklarını buharda pişirin. Yumuşayınca tarçın, zencefil, muskat ekleyip karıştırın. Bal kabağı püresini bir su bardağı ayırdığınız kremayla karıştırın. Bisküvileri kırın. Bal, elma suyu, tarçın ve bir tutam tuzu elinizle düzgünce karıştırın. Kuplara evvel bisküvileri sonra kremayı üçüncü kat olarak bal kabaklı kremayı dökün. Üzerine çırpılmış krema ve tarçın koyarak servis edin.
6. Tercihini hafif tatlardan yana kullanmak isteyenler için..
Chialı Parfe Tanımı
1 SB süt
2 YK chia tohumu
1/2 TK vanilya
2 TK şeker
1 YK kakao
Ahududu
Hindistan cevizi
Bütün materyalleri karıştırın. Bir saat buzdolabında dondurun. Ahududu ve hindistan ceviziyle servis edin.
7. Mis üzere kahve kokusu her yeri saracak.
Kahveli Parfe Tanımı
250 gram çikolata
150 ml süt
460 gram krema
140 ml kahve
6 yumurta sarısı
180 gram şeker
Çikolataları, krema ve 60 ml sütü ben maride eritin. Çikolatalar eriyince ocaktan alın. Biraz soğuduktan sonra kahveyi ekleyin. Şeker ve yumurtayı çırpın. Çırptığınız karışımı çikolatalı karışıma ekleyin. Karıştırın. Dondurun. Kalan kremayı çırpın. Dondurduğunuz çikolatalı karışıma ekleyip karıştırın. Kahve çekirdekleriyle servis edin.
8. Meşhur muzlu pudingi de parfe olarak yemek isterseniz diye..
Muzlu Parfe Tanımı
3/4 SB şeker
1/4 SB + 2 YK mısır nişastası
6 yumurta sarısı
3+1/2 SB süt
2 YK tereyağ
1 YK vanilya
Krema İçin;
Üzeri İçin;
3-4 adet muz
1+1/2 paket bisküvi
Şeker, mısır nişastası, tuz ve yumurta sarılarını karıştırın. Sütü ekleyip karıştırarak kaynatın. Kabarcıklar çıkmaya başlayınca ocaktan alıp karıştırmaya devam edin. Tereyağını ve vanilyaya ekleyin. Pudingi bir kaseye alın ağzını kapatıp buzdolabında birkaç saat dondurun. Krema ve şekeri bir kasede çırpın. Soğuyan pudingin içine ekleyip spatulayla kremayı pudinge yedirin. Kremayı servis kabının tabanına dökün. Muzları dilimleyip pudingin üstüne koyun. Muzların üzerine bisküvileri ufalayın. Elinizdeki gereç bitene kadar bu süreçleri tekrarlayın. Buzdolabında soğutup servis edin.
9. S'mores olmadan olmaz dedik.
S’mores Parfe Tanımı
2 YK tereyağ
1 paket çikolatalı puding
2 SB süt
1 SB bisküvi
1/2 SB marshmallow
6 adet oreo
Çikolata sosu
Pudingi sütü ekleyip pişirin. Bisküvileri kırıp tereyağıyla karıştırın. Servis edeceğiniz kaselerin altına bisküvileri yayın. Üzerine pudingli karışımı dökün. Üzerine kırdığınız oreoları serpin. En az 1 saat buzdolabında bekletin. Marshmallowları ocakta biraz kızartın. Servis etmeden evvel marshmallowları parfenin üzerine koyun. En zerine de çikolata sosu döküp servis edin.
10. Kurabiyeler bu sefer parfeye banmak için pişti.
Damla Çikolatalı Kurabiyeli Parfe Tanımı
12 adet damla çikolatalı kurabiye ve ya bisküvi
170 gram krem peynir
113 gram labne
2 TK vanilya
1/3 SB ağırlaştırılmış süt
Üzeri için;
Krem peyniri ve labneyi mikserde çırpın. Krema kıvamına gelince ağırlaştırılmış sütü ekleyin. Vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Kurabiyeleri kırın. Kabın içine evvel kurabiyeleri koyun. Üzerine peynirli karışımı yayın. Bu süreci tekrarlayın. En üzerine krem şanti koyun. Buzdolabında dondurup servis edin.
11. Bal ve süt ikilisini sevmeyen var mı?
Sütlü Ballı Parfe Tanımı
4 yumurta sarısı
100 gram şeker
6 YK bal
300 ml süt
300 gram labne
125 gram ahududu
Yumurta sarısı, 3 yemek kaşığı bal ve şekeri çırpın. Sütü kaynatın. Yavaşça bir yandan çırparak yumurtalı karışımı sütün içine ekleyin. Labneyi ekleyip ocaktan alın. Bir gece buzdolabında bekletin. 3 yemek kaşığı bal ve ahududuyla servis edin.
12. Bol meyveli sevenlere..
Meyveli Parfe Tanımı
1 adet kivi
1 adet muz
1 adet mango
1 adet limon
Kavun
1/2 SB şeker
500 gram quark
200 ml krema
Meyveleri küçük kesimler halinde doğrayın. Limonu sıkın. 1 yemek kaşığı şeker ve yarım limon suyunu meyvelerin üzerine gezdirin. Kalan limon suyunu quark ve şekerle çırpın. Karışımı servis edeceğiniz kabın içine dökün üzerine meyveleri koyun.