Yoksulluğun boyutları ekonomik göstergelerin bozulmasıyla büyüyor. Enflasyonun her alanda tesirli olması haricinde gelir dağılımındaki eşitsizlik insanların temel gereksinimlerine ulaşımını da zorlaştırırken, marketlerin güvenlik gereksinimi artıyor, besin hususlarına erişimde bile kısıtlama yaşanıyor.
'Yoksulların tek talebi artık gıda'
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan yoksulluk verilerini T24'te Murat Sabuncu‘ya yorumlayan Hacer Foggo “Yoksulların tek talebi artık gıda” diye konuştu.
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı Türkiye’deki fakirleşmenin datalarını açıkladı
Bakanlığın 2021 raporuna nazaran, 5 milyon 903 bin 515 hane 2021 yılında toplumsal yardımlardan yararlandı.
2 milyon 476 bin 457 hane nizamlı toplumsal yardım aldı.
Ailelerin bakımını sağlayamadığı 141 bin 275 çocuğa da toplumsal ve ekonomik takviye verildi.
Rapor baz alındığında Türkiye’de ortalama 24 milyon insanın toplumsal yardıma gereksinim duyduğu anlaşılıyor.
Raporun en dikkat çeken verisi ise besin yardımı verisi oldu
2021 yılında 11 milyon 369 bin 761 aile besin yardımı aldı. Bakanlığın, besin yardımı için Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na aktardığı toplam kaynak ise 752,6 milyon TL olarak tabir edildi.
'Oturup tekrar düşünmek lazım. Bir an evvel öteki önlemler alınması gerekiyor'
Raporda toplumsal yardıma muhtaçlık duyan insanların bilgilerini yorumlayan Foggo, “Raporda da nizamlı alanlar var; sahiden açlık hududunun altında yaşayan ve çok riskli bir küme. Toplumsal yardım alanlar var lakin onlar için nizamlı dememiş, onu ayırmış. O da en risklinin biraz üzerinde olanlar. Onlar da her an bir basamak aşağı düşebilir. Her yıl bu sayılar artıyor aslında. Bu da sistemli sistemsiz toplumsal yardımlar ve önlemler alınsa bile yoksulluğun çoğaldığını gösteriyor. Oturup tekrar düşünmek lazım. Bu sayı gitgide çoğalıyor. Bir an evvel diğer önlemler alınması gerekiyor”__ diye konuştu.
Gıdaya erişim de zorlaşırsa ne olacak?
'Önümüzdeki dönemde gıdaya erişimde maddi ve öteki kurallar nedeniyle güç bir durumla karşı karşıya kalacağız' diyen Murat Sabuncu'ya Hacer Foggo, büyük marketlerde dolaşırken 'güvenlik vazifelilerinin sayısının çoğaldığını' gördüğünü ve markette biriyle yaptığı sohbeti anlattı:
'Şu anda burada çalışan sayısı arttı mı? diye sordum. Market çalışanı 'Arttı' dedi. Neden zira cürüm oranı da arttı. Pekala en çok ne alıyorlar? diye sordum. 'Süt ve süt ürünleri' diye yanıt verdi. Bunlar çok acı gerçekler. Pandeminin başında yayın yaptığımızda 'Bebek mamalarına kilit vuruldu, bu pandeminin fotoğrafıdır' diyordum. Artık ise ekonomik krizin fotoğrafı da süt ve süt eserlerinin fotoğrafı gelecek aklıma. Bu besin krizinin derinleşeceğini gösteriyor. Bu birebir vakitte bir 'kıtlıktır.'
Bebek bezi fiyatsız dağıtılabilir mi?
Foggo, bayan ve çocuk yoksulluğuna da dikkat çekerek, 'Bebek bezi çok kıymetli. KDV'nin kaldırılması ve fiyatsız dağıtılması gerekiyor. KONDA'nın yaptığı araştırma çok hakikat. Nitekim makarna, bulgur, hazır çorba birinci tercih edilenler alışverişte. Baktığımız vakit bu da fecî bir şey aslında. Besin diğer bir şey değil. Fakirlerin tek talebi gıda' dedi.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.